Akıllı Telefon Kullanmak Kırışıklıkları Arttırır Mı?

Yazar Ozan Bitik • 25 Ocak 2019 • Yorumlar:

Teknoloji, internetin gücünü tam da avuçlarımızın içine koyan akıllı telefonların, tabletlerin ve her çeşit diğer cihazın popülerliğinin artması ile, daha önce hiç olmadığı kadar, günlük yaşamlarımıza egemen oldu. Akıllı telefon teknolojisi hayatımızı çok kolaylaştırdı ancak beraberinde, daha önce pek de sık görmediğimiz bazı yaşlanma belirtilerini getirdi.

Teknoloji ve yaşlanma

Modern teknoloji bizi daha hızlı yaşlandırıyor olabilir mi? Her ne kadar bu konuda yapılmış herhangi bir bilimsel çalışma olmasa teknolojinin bir ölçüde yaşlanma sürecini hızlandırması mümkündür. Burada en önemli mekanizma gün boyunca akıllı telefonların minicik ekranlarına bakabilmek için yüzümüzün sürekli bir biçimde aldığı yeni ifadelerin yarattığı kırışıklıklardır. Özellikle akıllı telefon ekranlarına gözleri kısarak bakmaktan kaynaklanan sabit kırışıklıklar göz etrafında ve kaşların arasında artmış kırışıklık oluşmasına yol açar. 
 

Hasarın en aza indirilmesi

Akıllı telefon kullanımıyla oluşacak ek hasarı en aza indirebileceğiniz pek çok yol vardır. Bir hile, telefonun ayarlarını yazı boyutlarını daha görünür yapacak şekilde ayarlamaktır. Çok sayıda mola vermek ve daha karmaşık işler için bilgisayara geçmek de yüz kaslarınızı dinlendirmek için önemli yollardır. Uzun metinler okuyacaksanız bunun için gözlerinizi kısmanızı gerektirmeyecek kadar büyük ekran boyutuna sahip bir cihazı tercih etmelisiniz. Yine ekran parlaklığının yüksek olması, çevre ışığın ekrandan yansıyor olması da okuma konforunu düşüren ve göz çevresi kırışıklıklarının ekmeğine yağ süren diğer faktörler arasında sayılabilir. Eğer düzenli olarak elektronik kitap okuyorsanız ve hala duymadıysanız “Kindle” sizin için doğru tercih olabilir. 

Estetik cerrahın rolü

Göz çevresinde kasların aşırı ve tekraralayan aktivitesine bağlı oluşan mimik kırışıklıklarının tedavisindeki en basit seçenek botulinum toksin uygulamasıdır. Botulinum toksin bu bölgedeki kasları zayıflatarak kas hiperaktivitesine bağlı değişimleri yavaşlatacaktır. Bazı durumlarda kırışıklar botox tedavisinden fayda görmeyecek düzeyde oturmuş olabilir. Eşlik eden deri fazlalıklarının, göz kapağı düşüklüğünün ve göz kapağında kas gevşemesinin olduğu durumlarda göz kapağını yapısal olarak düzelten bir blefaroplasti ameliyatı fayda sağlayabilir. Blefaroplasti göz kasılmasından kaynaklanan ince çizgiler ve kırışıklıkları yok etmeye yardım etmek için lazer, peeling, dermabrazyon gibi yüzey yenileyici, cerrahi olmayan tedavilerle de birleştirilebilir. 

Önlem ve bakımın doğru bir şekilde birleştirilmesiyle akıllı telefonlardan kaynaklanan yaşlanma belirtilerini en aza indirebilir ve teknoloji kullanımının yüzünüzde oluşturabileceği olumsuz belirtilerin gelişimini yavaşlatabilirsiniz. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ozan Bitik Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)