Blue Whale Yani Mavi Balina

Yazar Gamze DağarPsikolog • 9 Kasım 2018 • Yorumlar:

Son dönemlerde genç ölümlerinin sebeplerinden biri olan bir oyun mavi balina. Nedir bu oyun?

50 adımdan ve 50 günden oluşan, her bir adımda çeşitli direktifler veren bir oyun olduğu söyleniyor. İçeriği, çoğunlukla şiddet içerikli görevler olup, aşamalı olarak oyun oynayan kişiye hem fiziksel hem psikolojik zarar vererek ilerliyor. Gençlerin, tehdit ve şantaj yolu ile oyunu sürdürmeleri bekleniyor. Görevlerin belli bir saat aralığında gerçekleştirilmesi söyleniyor, bu saatler genellikle gece yarısından sonraki, tenha saatler olarak belirleniyor. Aynı zamanda oyun süresince dış dünya ile iletişiminin kesilmesi isteniyor.

Oyun kurucusunun 22 yaşında Rus bir genç, Philipp Budeikin tarafından yaklaşık iki sene kadar önce oluşturulduğu biliniyor. Bu oyun link halinde oyun yöneticisi tarafından kişilere gönderiliyor. Link tıklandığı andan itibaren birtakım kişisel, özel bilgilerin oyun yöneticilerine geçtiği söyleniyor. Bu sayede gençlerin güvenlik duyguları sarsılıyor ve ‘kurban’ psikolojisi oluşmaya başlıyor.

Oyunun ilk aşamalarında, kendi vücuduna ufak zararlar verilmesi söyleniyor, korku filmleri izletiliyor ve bilinçaltı mesajlar verilmeye çalışılarak kişi yalnızlığa itiliyor. Aşamalar ilerledikçe kişide yalnızlık, güvensizlik duyguları artarak ilerliyor. Oyun yöneticisi son aşamada, yaşama süresinin dolduğunu belirterek ölümle sonuçlanan son bir görev veriyor.

Mavi balina birçok ailenin kafasında soru işareti bırakıp endişelendiren bir oyun. Peki neler yapmalı?

Bilgisayar oyunlarını, tabletleri vs. ile oyun oynamayı tamamen yasaklayarak önlem almaya çalışmak doğru bir koruma yöntemi değildir.

Aile içi iletişim en önemli koruyucu etkendir. İletişimin karşılıklı uyum içerisinde olması, bireylerin birbirlerine karşı olan anlayışını, bağlılığını ve güvenliğini sağlıklı kurmalarını sağlar. Bir diğer önemli faktör ise ‘hayır’ demenin insanı rahatlattığı bilincinin çocuklara ve gençlere aşılanmasıdır.

Bir çocuğun çoğunluğa uymasa bile ailesi tarafından her koşulda kabul göreceği bilincini vermek, çocuğa daima güvenlik duygusu verecektir; ve kendilerinin istemediği şeyleri yapmalarına engel olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)