Botoks

Yazar Erkan TarhanKulak Burun Boğaz Doktoru • 16 Kasım 2016 • Yorumlar:

Yüzde Botoksla Gençleştirme

Yaşınız 30'un üzerindeyse, gözlerinizi kırptığınızda kırışıklıklar (kaz ayakları), alnınızı çattığınızda artmış çizgilenmeler ve burun kökü ve kaş aralarında derinleşmiş izler ortaya çıkmaya başladıysa botoks zamanınız gelmiş demektir. Cerrahi olmayan bu yöntemin uygulanma zamanı 30' lu yaşlarla başlar. Bu dönemde botoks uygulaması başlanırsa ileri yaşlarda kırışıklıklar daha az olacak ve tekrarlayan botoks uygulamalarında daha düşük dozlarla tedavi etkinliği sağlanacaktır. Yüze botoks uygulamalarındaki amacımız donmuş, mimiksiz, maske yüzler elde etmek değil, sadece daha az kırışan ve çizgilenen bir görünüm kazanmaktır. Bu da uygun, nisbeten düşük doz ve doğru uygulama ile olur. 

Uygulama Öncesi Bilgiler

Klinik etki süresinin 3-6 ay kadar olduğu ve sonrasında tekrarlanabileceği bilinmeldir. Tekrarlayan enjeksiyonlarla etki süresinin daha da uzayabilmektedir. Hastalarımıza uygulama öncesi botoksun yan etkileri, olası riskleri ve süreç hakkında detaylı bilgilendirme yapılmaktadır. Uygulama öncesi ve sonrası fotoğraf çekimi şarttır.

Klinik Uygulama

Botoxun kozmetik amaçlı kullanımında yüz mimik adelelerinin zayıflatılmasıyla ciltteki kırışıklıkların azaltılması ve kaş pozisyonunun ayarlanması hedeflenir. Hedeflenen kas hem istirahat, hem de güçlü kasılma sırasında değerlendirilerek enjeksiyon yapılacak alanlar ve uygulanacak doz belirlenir. Uygulama yapılacak bölgeye lidokain-prilokain karışımı topikal uyşturucu krem sürülerek 30-40 dakika bekletilir. Buz tatbiki de yararlıdır. Önce alkol içermeyen cilt temzileyicileri ile cilt temizlenip tedavi alanı belirlenir. Enjeksiyon alanları ve sayısı saptanır. Uygun enjeksiyon tekniği kullanılarak hedeflenen kas kitlesine belirlenen dozda ve uygun ünitelerle botoks enjeksiyonu yapılır.

Botoks Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Botoksun başka kas gruplarına yayılmasını önlemek için işlem sonrası 24 saat boyunca masaj yapılmaması, enjeksiyon bölgelerinde mimik kaslarının (kaş çatma, alnını kaldırma, gülme, vb.) aşırı kullanılmaması önerilir. Tedavi yapıldıktan 2-3 gün sonra kas zayıflığı başlar, 7-10 günde kırışıklıklarda düzelme belirginleşir ve etkisi 3-6 ay sürer. Tekrarlayan enjeksiyonlarla etki süresi hastadan hastaya değişiklik göstermek koşuluyla uzayabilir. İşlemden 10-14 gün sonra hasta kontrole çağrılır, gerekli görülürse küçük dozlarla rötuş yapılabilir

Sonuç

Maalesef ülkemizde botoks uygulaması bu konuda yeterince eğitimini almamış kişilerle, merdiven altı olarak tabir edilen mekanlarda da sıklıkla yapılmaktadır. Aynı zamanda kullanılan ilaçların hepsi aynı kalite ve FDA (Ameikan Sağlık Dairesi) onaylı değildir. Ucuz olsun diye doğru ilaç ve uzman ehil ellerden uzaklaşmak istenmeyen sonuçlar doğuracaktır

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)