Burun Estetiği

Yazar Aytekin Uzer • 25 Ocak 2019 • Yorumlar:

Ameliyat öncesi değerlendirme

Hasta beklentileri, burundaki mevcut şekil bozukluğu (ve varsa fonksiyon bozukluğu), fizik muayene bulguları ve gereğinde çekilen görüntüleme yöntemleri ışığında bir tasarım oluşturulur.
Hastanın burun estetiği ile beraber nazal septum eğriliği de düzeltilecekse septorinoplasti; sadece burun estetiği planlanıyorsa rinoplasti ameliyatı yapılacaktır.
 

Güncel Yöntemler (Ultrasonik Rİnoplasti&Mikrotestereler)

"Primum non nocere." Anlamı "önce zarar verme". Rinoplasti ameliyatında başarılı bir cerrahi dokulara saygılı, titiz ve planlı çalışma ile mümkündür. Diğer taraftan benzer yöntemler kullanılmasına rağmen kişinin cilt ve doku yapısına bağlı olarak ameliyat sonrasında değişen derecelerde şişlik ve morluk olabilmekte olup genellikle kısa bir sürede bu değişiklikler gerilemektedir. Güncel yöntemlerden olan Ultrasonik Rinoplasti ve Mikrotestereler kemik ve yumuşak doku travmasını azaltmada yardımcı olabilmektedir. Ancak travmayı azaltmak için dokulara saygılı çalışmanın önemi günümüzde halen devam etmektedir.
  

Rinoplastide genel olarak ne işlemler uygulanmaktadır?

1- Cilt Kesileri: Kapalı teknikte burun içine cilt kesisi,  açık teknikte ise ilave olarak burun delikleri arasındaki kolumella ismi verilen sütun şeklindeki yapıya cilt kesisi uygulanmaktadır.  Bu kesiler ile burun sırtına ulaşım amaçlanmaktadır. 
   

2- Burun sırtındaki flebin kaldırılması:

      Kemik ve kıkırdak ana yapı üstünde bulunan dokular bu ana yapıdan kaldırılır. 

3- Burun sırtındaki yüksek kemerin alınması:
      Burun sırtındaki kemer bazen kıkırdak, bazen kemik yapıda olmakla beraber bazen heriki yapının birlikte görüldüğü yüksek kemer yapısı da olabilmektedir. Hastanın burun yapısına uygun bir şekilde yüksek kemer yeterli miktarda alınır.

4-  Nazal çatının kapatılması:

     Burun sırtındaki yüksek kemer alındıktan sonra oluşan açık çatıyı kapatmak için gerekli ise burun yan duvarlarında ve burun kökü bölgesinde guj, mikrotestere ve piezo aleti yardımıyla burun yan duvarları birbirine yaklaştırılmak üzere kontrollü bir şekilde serbestleştirilir.

5- Burun orta çatısının yeniden oluşturulması:

     Burun solunumun korunması ve kıkırdak orta 1/3 burun çatısının sağlamlığı  ve düzgünlüğü için burun orta çatısı çeşitli kıkırdak greftler ile tekrar oluşturulur.

6- Burun ucu estetiği:

     Burun alt 1/3 çatısını oluşturan alar kıkırdaklar burun kanatlarının görünümü üzerinde önemli etkiye sahiptirler. Alar kıkırdakların yükseklik ve aşağı-yukarı dönüş pozisyonlarının ayarlanması, burun ucunun belirginliği, bu aşamada ayarlanır. Burun ucu desteği ayarlanır.

7- Kapama öncesi son kontroller + Kesi hatlarının dikilmesi +
    Burun içine tampon konulması + Burun sırtının atellenmesi:

      Bu aşama ameliyatının son aşamalarıdır.
      Günümüzde burun içine konulan tamponlar genellikle elastik yapıda olup içlerinde nefes almaya yardımcı hava boruları buludurmaktadırlar. 

Ameliyat Sonrası Bakım

Burun Dizaynı

Burun estetik ameliyatlarında yüze uygun burun tasarımı önemlidir. Örneğin yuvarlak yüz hatlarına sahip bir kişiye keskin hatlı bir burun tasarımı uygun gelmeyebilir. Dolayısıyla tek bir ideal burun modelinden ziyade kişinin yüzüne uygun olan burun modelinin hedeflenmesi uygundur.

Ameliyat sonrası iyileşme sürecinde baş gövdeden hafifçe yukarıda ve sırtüstü pozisyonda yatılması ödem gerilemesi ve burnun korunması amaçlı önemlidir.

İlk bir-iki gün çok hafif derecede bazen damlama tarzında burundan kan gelebilir. Kanama sürekli oluyorsa veya daha uzun süredir devam ediyorsa hekiminize muayene olmanız önemlidir.

Burunda kabuklanmayı önlemek ameliyat sonrasında da burnunuzdan nefes alabilmenizi sağlayan burun tamponların hava açıklığının devamı için aralıklı tuzlu su ile burun yıkaması yapılması uygundur.

Ameliyat sonrası ilk birkaç gün şişlik ve morluk oluşumunu minimuma indirmek için aralıklı soğuk uygulama yapılması önerilir. Yeterli ve düzenli yapılan soğuk uygulamalar sonrasında genellikle 48 saatten sonra şişlik ve morluklar gerileme sürecine girecektir.

Ameliyat sonrasında düzenlenen tedavinin düzenli kullanılması önem arz etmektedir.

Ameliyat açık teknik ile yapıldıysa burun ucundaki dikişler genellikle ameliyattan 7 gün sonra alınmaktadır.

Burun sırtına konulan atel genellikle ameliyattan 1 hafta sonra alınmaktadır.

Burun içine konulan delikli tamponlar hasta durumuna bağlı olarak 1 ile 7 gün arasında alınmaktadır.

Ameliyat sonrasında yüz bölgesini güneşten korumak için özellikle yaz ve bahar aylarında şapka kullanılması önerilir.

Gözlük ve güneş gözlüğü burna bası yapabileceğinden gözlük kullanımının ilk 2 ay ertelenmesi önerilir.

Ameliyattan 3 hafta sonra herhangi bir yakınma olmama durumunda denize girilebilir ancak güneş koruyucular ile burun cildinin korunması önemlidir.

Ameliyat sonrasında en az 8 hafta ağır egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır.​

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)