Çocuklarımız giderek obez, deliller her yerde

Yazar M. Ferhat Ferhatoğlu • 27 Mart 2017 • Yorumlar:

Örneğin, bir grup emekli Ordu generalinin ülkenin genel savunmaya hazır olup olmadığına bakarak yaptığı bir çalışmayı düşünün. Onların keşfettikleri her dört genç erişkinden biri askerlik yapmak için çok şişman olsaydı. Bu, tanım gereği düşmanlarımızın herhangi bir yardımı olmadan bizi yüzde 25 oranında savunan insan sayısını azalttığımızı ifade eder.

Veya şu: Zamanın herhangi bir noktasında, herhangi bir nüfusun bir yüzdesi obez olacak. 1920'lerin ortası ile sonları arasındaki '30'larda, nüfusun yüzde 20'sinin obez olduğu yaş grubu 50'li yaşların ortasındaydı. 1986 yılına gelindiğinde, bu grup 20'li yaşların başlarında insanlar haline geldi.

Cüzdanlar ve cüzdan kitaplarından konuşalım. A.B.D. ‘deki çocukluk obezitesinin yıllık ulusal maliyetinin özel sağlık sigortası olan çocuklar için 11 milyar dolar ve sosyal güvenlikten faydalananlar için 3 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir, bu finansal buzdağının sadece ucu. Yakın tarihli bir araştırmada, obezite ile ilişkili hastalıkların maliyetinin yıllık 147 milyar dolar olduğu ortaya çıktı. Bu her gün 400 milyon dolardan fazla. Bu yazıyı okumak için harcadığınız zaman içinde maliyeti çeyrek milyon dolardan fazladır. Şu anda çocuklukta şişmanlık salgını, en azından önümüzdeki birkaç on yıl boyunca nüfus sağlığı için ciddi bir tehdit olacak.

İyi haber şu ki, bir çözüm için her zaman ilk adım açıkça tespit edilmiştir. Kötü haber şu ki, bu ilk adımı atmak için son derece isteksiz davranıyoruz.

Obezite sorunu dün oluşturulan bir sorun değil, yarın da çözülemeyecektir. Sorunun kökeni, "saklanan genler" in modern insanların bedenindeki varlığının devam etmesi. Bu genler atalarımızın biyolojik-kimyasal yapısının bir parçası olarak atalarımızı gıda depolamaya yönlendirir ancak şu an bu durum bitmiştir. Mevcut yaşam tarzlarımız ve beslenme alışkanlıklarımızla gıda/besin depolamaya gerek duyulmamaktadır. Yiyecek kıt olduğunda, metabolizma daha yavaş olan insanlar daha iyi yaşayabilirlerdi, çünkü yağları daha iyi depoluyorlardı (kısacası genleri nedeniyle). Şimdi, modern toplumda gıda bulmak için fiziksel bir çaba göstermiyoruz. Hepimiz bakkaldan-marketten yiyecek ısmarlıyoruz, bu yüzden hepimiz daha ağırız.

Düşük gelirli ailelerde hem çocuk hem de erişkin obezitesi daha fazla gözlenmekte, düşük gelirli ailelerde genel olarak aşırı kilolu problemi var. Maalesef sağlıklı besinler daha pahalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)