Depresyon

Yazar Banu Kılıç • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:

Depresyon, kişinin mutlu olabilme ve hayattan zevk alabilme yetisini geçici olarak kaybetmesi anlamına gelmektedir. Depresyon yaşayan bir kişi daha önce severek ve isteyerek yaptığı şeyleri zamanla istememeye ve bunları yapsa bile zevk almamaya başlar. Kişinin yaşama sevincinin yerini ‘’üzüntü, mutsuzluk, karamsarlık, umutsuzluk’’ gibi duygular alır.

Depresyonun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Yapılan çalışmalar sonucunda biyolojik etkenler (böbrek üstü bezi, tiroid bezi ya da hipofizden salgılanan hormonlardan kaynaklı rahatsızlıklar), genetik etkenler (genetik yatkınlık) ve psikososyal etkenlerin (kayıp ve yaslar, doğum, hamilelik, lohusalık süreci, kanser gibi hastalıklar, alkol kullanımı, iş ile ilgili sorunlar vb.) depresyonda rol oynadığı görülmektedir.

Belirtileri:

  • Günlük yaşam aktivitelerine olan isteğin azalması

  • Kendini çaresiz ve umutsuz hissetmek

  • İştahta artma ya da azalma

  • Çok uyuma, uyku arasında sık sık uyanma, uykusuzluk çekme yada az uyuma

  • Öfke ya da tahammülsüzlük

  • Enerjide azalma

  • Sorumsuz davranışlar (madde kullanımı, kumar vb.)

  • Konsantrasyon problemleri

  • Vücut işlevlerinin azalması, cinsel isteksizlik, yorgunluk hissi

  • İntihar etmeyi düşünmek ve planlamak

    Kişide bu belirtilerin hepsi olmasa da bir kısmının bulunması depresyon için yeterli olabilir ancak bu belirtilerin en az 15 gün boyunca var olması gerekir.      Her depresyon aynı değildir ve depresyon belirtileri, depresyonun türüne göre değişmektedir.

    Majör Depresyon; kişinin günlük aktivitelerini yapmasını engelleyebilir. Belirtiler belli saatlerde veya gün boyunca görülebilir ve 2 hafta sürebilir.

   Kronik Depresyon; distimi olarak da adlandırılmaktadır. 2 yıl veya daha fazla sürmektedir.

   Atipik Depresyon; aşırı yemek yeme, aşırı uyuma, halsizlik, reddedilmeye karşı aşırı duyarlı olma şeklinde görülmektedir.

   Manik Depresyon; bipolar depresyon olarak da bilinmektedir. Depresyon belirtileri arasındaki karmaşık ruh halidir.

   Mevsimsel Depresyon; yılın belli bir döneminde, genellikle bahar aylarının bitiminde ve kış aylarının başlamasıyla görülmektedir.

   Psikotik Depresyon; kişinin gerçeklik bağının ortadan kalkmasıyla görülmektedir. Bu kişilerde halüsinasyonlar sık görülür.

   Doğum Sonrası Depresyon; bebek doğduktan sonra, annenin hüzünlü olmasıdır. Doğumdan 1 ay sonra ortaya çıkmaktadır.

   Depresyonun sebepleri ve belirtileri insanlarda farklı şekilde görüldüğünden tedavi yöntemleri de farklıdır. Çoğu durumda en iyi yaklaşım sosyal destek (aile, arkadaş desteği) , yaşam tarzı değişiklikleri (düzenli egzersiz ve spor yapmak, rahatlama-gevşeme teknikleri öğrenmek, olumsuz düşünce kalıplarıyla baş etmeyi öğrenmek), duygusal beceri geliştirmek (stres ve duygu yönetimi) ve profesyonel yardım almanın bir kombinasyonudur.

    Eğer aile ve arkadaş desteği, pozitif yaşam tarzı değişimi ve duygusal beceri geliştirme teknikleri yeterli olmazsa bir uzmandan yardım alınmalıdır. Depresyon için terapi, ilaç ve alternatif tedavi yöntemleri de dahil olmak üzere birçok etkili yöntem bulunmaktadır. Etkili terapi yöntemi ile depresyonun geri gelmesini önleyecek bir beceri ve içgörü kazanılmış olacaktır. Bazı terapi türleri depresyonla mücadelede olumsuz düşünce tarzını değiştirmeye ve yeni davranışsal beceriler edinmenize yardımcı olmak amacıyla pratik teknikler öğretmektedir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)