İnsülin Direnci için 6 İpucu

Yazar Gözde AğcaDiyetisyen • 3 Temmuz 2020 • Yorumlar:

Tip 2 diyabetiniz varsa, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı gibi yaşamı tehdit eden sağlık sorunlarına yakalanma riskiniz diğer insanlara göre daha fazladır. Ancak, bu konuda yapabileceğiniz hiçbir şey olmadığı anlamına gelmez.

Risk faktörlerini en aza indirip ömrünüzü uzatmak ve sağlığınızı iyileştirmek için size yardımcı olabilecek6 ipucuyu Diyetisyen Gözde Ağca sizler için hazırladı.

Sigarayı bırakın

Herkes sigara içmenin sağlığı için tehlikeli olduğunu bilir, ancak bu durum tip 2 diyabetliler için daha da tehlikeli olabilir. Sigara dumanı kalbinize ve kan damarlarınıza önemli ölçüde zarar verebilir. Ayrıca böbrek hastalığı, görme sorunu ve sinir hasarı gibi birçok rahatsızlık için de risk faktörü olabilir.

Ne kadar uzun süredir sigara içiyor olsanız da, kendiniz ve sevdikleriniz için siz de sigarayı bırakabilirsiniz. Kendinize ve sevdiklerinize bir söz verin ve sigarayı bırakmak için hangi bırakma yöntemlerinin sizde en etkili olabileceği konusunda doktorunuza danışın.

Beslenmenizi değiştirin

Sağlıklı bir beslenme, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve bozulmuş kan şekeri gibi sağlık sorunları riskini azaltmaya yönelik atabileceğiniz en temel adımlardan biridir.

Günlük tuz tüketimi, yağ ve şekeri alımınıza kontrol edin. Elinizden geldiğince azaltmaya çalışın. Bunu yapmanın kolay bir yolu, mümkün olduğunca tam tahıl, sebze, taze meyve tüketimini beslenmenizde arttırmanızdır. Hayvansal yağ tüketiminizi azaltın. Meyveli soda ve hazır meyve suyu gibi şekerli içecekler, kan şekerinizi yükseltiyor. Bunların tüketiminden kaçının. Sade soda kullanarak, kendiniz içerişine limon dilimi ve çilek ekleyebilirsiniz.

Stresinizi yönetin

Yüksek stres seviyeleri genellikle yüksek tansiyona neden olabilir. Bu durum, diyabetiniz varsa kalp hastalığı geliştirme riskinizi önemli ölçüde artırır.

Sürekli stresli veya endişeli olduğunuzu düşünüyorsanız, stresinizi hafifletmeye yardımcı olmak için kendinize öğretebileceğiniz birkaç basit teknik vardır. Derin nefes alma, meditasyon ve progresif kas gevşetme egzersizlerinin öğrenilmesi hem kolaydır hem de 10 dakika ve daha kısa sürede yapabilirsiniz.

Daha fazla egzersiz yapın

Ömrünüzü arttırmanın ve kendinizi kalp hastalığına karşı korumanın bir başka harika yolu, egzersizi günlük rutininizin bir parçası haline getirmektir. Antrenmanlarınızın fiziksel olarak biraz daha zorlu olmasını tercih ediyorsanız, 15 dakika HIIT antrenman hedefleyebilirsiniz. Buna ek olarak, şiddetli egzersizler arasında aerobik, koşu, dağlık arazide bisiklete binme veya yokuş yukarı yürüyüşe çıkmak da yer alır. Genel bir kural olarak, bir dakikalık yoğun şiddetle bir aerobik, kabaca iki dakikalık yoğun şiddetle bir aerobik egzersize eşittir.

Doktor takiplerinizi ihmal etmeyin

Bir kontrole ihtiyacınız olduğunu düşünmeseniz bile, altı ayda bir doktorunuzla düzenli randevular planlamak, diyabetinizi yönetmek için mükemmel bir yoldur. Doktorunuz kan basıncınızı, kan şekerinizi ve kolesterol seviyenizi kontrol edebilir, böylece genel sağlık gidişatınız hakkında bilginiz olur. Bu kontroller ayrıca, siz ve doktorunuz son konuşmanızdan bu yana ortaya çıkmış olabilecek tip 2 diyabetinizle ilgili sorularınızı veya endişelerinizi tartışmak için ideal bir zamandır. Karşılaşabileceğiniz sağlık sorunları hakkında açık olmak, doktorunuzun bunları değerlendirmesine ve tedavi etmesine yardımcı olmanın en iyi yoludur.

Kan değerleri takibinizi yapın

Tip 2 diyabet tipik olarak yüksek veya bozulmuş seviyelerde kan basıncı, kan şekeri ve kolesterol ile ilişkilidir. Bu nedenle, her üç değeri de mümkün olduğunca takip etmek önemlidir. Doktorunuzla olan takiplerinizde bunları ölçtürebilirsiniz. Ev ortamında ise kendi tansiyon aletinizle kan basıncınızı ve kan şekeri monitörüyle kan şekeri seviyenizi kontrol edebilirsiniz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gözde Ağca Diyetisyen Dyt. | Bilim Uzmanı

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)