Menisküs

Yazar Nikola Azar • 1 Şubat 2018 • Yorumlar:

Menisküsler diz ekleminde yarım ay şeklinde tibia üst üç eklem yüzeyinde yer alan bağ dokusu ve kıkırdaktan oluşan yapılardır.

İç menisküs C, dış menisküs O şeklindedir. Menisküslerin eklem kapsülüne tutulan kısmı damarlı, diğer kısımları damarsızdır. İç Menisküs dış menisküse göre daha az hareketli olduğundan daha çok yaralanır.

Menisküslerin eklem stabilitesinin sağlanması, şok absorbe etme, yüzey uyumu sağlama, eklem sıvısının eşit olarak dağıtılması, aşırı fleksiyon ve ekstansiyonu frenleme, ekleme gelen yükün iletimi ve eklem yüzeyini genişleterek temas stresinin azalmasını sağlamak gibi görevleri vardır.

Menisküsler genellikle diz ekleminin dönmesi sonucu yaralanır. Kilitleme, boşalma hissi, diz ekleminde şişkinlik, eklemin iç ve dış yüzeyinde ağrı ve uyluk ön yüzeydeki kaslarda atrofi başlıca klinik muayene bulgularıdır. Taze, stabil, küçük kenar yırtıkları konservatif olarak tedavi edilebilir. Bunun dışındaki menisküs yırtıklarının tedavisi cerrahidir.

Cerrahide artroskopik cerrahi girişim uygulanır. 40 yaş altı kenar yırtıkları dikilir. Diğer menisküs yırtıklarına parsiyel ya da total menüsektomi uygulanır. Artroskopik menisküs ameliyatından sonra

hemen kas egzersizlerine başlanır. Hasta aynı gün taburcu edilir. 3 gün süreyle buz uygulaması yapılır. 2 hafta sonra araba kullanılabilir. 3 hafta sonra spora dönebilir. İnsan vücudu dışından uygulanan kuvvetin oluşturduğu hasar travma olarak tanımlanır. Ortopedik açıdan travma, kırık, çıkık ve kırıklı çıkık olarak tanımlanır.

Maalesef ülkemizde yaşadığımız trafik kazaları, ateşli silah yaralanmaları ve yüksekten düşmeler sonucu oluşan kırık, çıkık, kırıklı çıkıklar ile sıklıkla karşılaşmaktayız. Bu tür yaralanmalar sonucu oluşan hasarlar zamanında ve uygun şekilde tedavi edilmemesi durumunda, yanlış kaynama veya kaynamama ile sonuçlanmaktadır. Hoş olmayan bu sonuçlar, kişinin kalan yaşantısını gerek sağlık gerekse sosyal açıdan etkilemektedir.

Oluşabilecek bu tür olumsuz sonuçlar, hızlı bir şekilde en uygun tedavi ve deneyimli hekimlerce yapılması ile engellenebilir. İnsan ömrünün uzaması ile özellikle bayanlarda menopoz sonrası kemik yıkımının artması ile osteoporoz (kemik kalitesi ve gücünün azalması) oluşmaktadır. Osteoporotik kemiklerin travmaya direnci daha az olduğundan, basit düşmeler ile ciddi kırıklar oluşabilmektedir. Bu hastaların teşhis ve tedavisinin çok daha hızlı yapılması ve topluma kazandırılması esas amaç olmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nikola Azar Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)