Mide ağrınız gerçekten mide ağrısı mı ?

Yazar M. Ferhat Ferhatoğlu • 24 Nisan 2017 • Yorumlar:

Doktor ziyaretinde sık gözlenen bir şikayet, mide ağrısı. Ancak mide ağrısı şikayetinde neden midenizden mi kaynaklanıyor ?

Mide sorunları doktor ziyaretinde ortak bir neden. Hastalar "mide ağrısı" ndan şikayet ederse, genelde karın bölgesi boyunca olan bir acıyı tarif ediyorlar ve aslında bu sıkıntılar karın olarak bilinen organla doğrudan ilişkili olmayabilir. Doktorlar önce hastanın karın ağrısına yapısal veya işlevsel bir sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemeye çalışır. Bazen bir organın yapısı ile ilgili bir anormallik nedeniyle sindirim sistemi düzgün çalışmaz. Tıbbi görüntüleme, organın normal görünmediğini ve düzgün çalışmadığını gösterecektir. Motilite bozuklukları olarak da adlandırılan işlevsel problemler, sindirim sistemindeki zayıf sinir ve kas işlevinden kaynaklanan durumlardır. Gastrointestinal sistemin bir parçası olan organlar genellikle CT taramaları veya MRI taramaları gibi tıbbi görüntülemelerde normal görünebilir, ancak organlar gerektiği gibi çalışmazlar. Gastrointestinal sistemin yediğiniz yiyecekleri sindiren kas kasılmalarını kontrol etmek için kendi sinir sistemi var. Fonksiyonel bozuklukların teşhisi zor olabilir, çünkü gastrointestinal sistemdeki sinir veya kaslarla ilgili problemleri kolayca göremeyiz.Karın ağrısına neden olabilecek bazı durumlar şunlardır:

1. İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) :IBS karın ağrısı nedeni ise, yemek yediğinizde daha da kötüleşebilir. IBS hastasıysanız ishal, kabızlık ve şişkinlik gibi semptomlarınız vardır.

2. Kabızlık: Karın ağrısının nedeni kabızlık ise, karın bölgesinde meydana gelen keskin gaz sancıları yaşayabilirsiniz. Kabız olan insanlar genellikle şişkinlik ve dolgunluk hissi taşır ve karınları gözle görülür şekilde şişebilir.

3. Ülserler :Ülser midenizin iç kısmında veya ince bağırsağın ilk kısmında bulunur. Ülserler, açlık sancılarına benzer bir yanma hissine neden olabilir. Diğer semptomlar bulantı, kusma veya mide ekşimesi şeklindedir.

4. Pankreatit: Pankreas iltihabından kaynaklanan karın ağrısı, pankreasta ki iltihapla olup, karnın üst orta kısmında ortaya çıkan ve bazen sırt veya göğsünüze yayılabilen ciddi ve keskin bir ağrıdır. Bulantı, kusma ve ateş gibi diğer semptomları da yaşayabilirsiniz. Pankreatit ani bir akut atak ya da kronik bir durum olarak ortaya çıkabilir.

5. Divertikülit Karın alt bölgesinde karın rahatsızlığı ve hassasiyeti divertikülite bağlı olabilir. Bu, kalın bağırsağın içindeki küçük keselerin enfekte veya iltihaplanmasına bağlı olur. Diğer semptomlar, düşük dereceli ateş, mide bulantısı, kusma veya kabızlık olabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)