Obezite

Yazar M. Ferhat Ferhatoğlu • 10 Nisan 2017 • Yorumlar:

OBEZİTEDE AMELİYAT DIŞI ALTERNATİF ÇÖZÜM:

Amerika’da yaşayan bir obezite hastasının balon sonrası deneyimlerini anlatmasının Türkçe çevirisini okuyacaksınız.

Birçok Amerikalı gibi, kilo vermek için her türlü yolu denedim. Özellikle aktif bir insan olmamdan dolayı bu beni çok rahatsız ediyordu. Diyet haplarını, günde yalnızca 500 kalori yemeyi, hormon enjeksiyonu yapmak gibi birçok şeyi denedim, ama uzun vadede kilo vermeyi asla başaramadım. Kendimi kötü hissettiren diyetlerden ve ilaçlardan bıktım.

Hemşire olan annem ne sıkıntılar içinde olduğunu çok iyi biliyordu. Bana, ağırlığını kaybetmenize yardımcı olmak için midende genişleyen, şişirilebilir balonlardan oluşan mide balonları ile ilgili bir makale iletti. Garip geldi, ama merak ettim.

Kararımı arkadaşlarımla ve aileme açıklamak konusunda gerginim. Erkek arkadaşım beni destekleyeceğini söyledi.

İşlem şaşırtıcı derecede basitti. İlk oturum sırasında küçük bir mikro kapsüle bağlı küçük bir kapsülü yuttum. Doktor daha sonra balonu midemde şişirdi, bir portakal büyüklüğündeydi ve kateteri çıkardı. Tüm süreç yaklaşık 10 dakika sürdü. Başlangıçta, içimde bir cisim olduğunu söyleyebilirdim. Balonun biraz hareket ettirmeyi deneyince içimde gıcırtı hissettim, geceleri biraz daha rahatsız oldu, ama elimden bir şey gelmedi. Sonunda vücudum bu hislere alıştı ve gün boyunca bunu düşünmekten vazgeçtim.

Bir ay sonra doktora geri döndüm ve ikinci balon kapsülünü yuttum ve bundan iki ay sonra üçüncü ve son balonu yuttum. İkinci balonu yuttuktan hemen sonra, gerçek kilo kaybını fark etmeye başladım. Bu arada düzenli olarak bir diyetisyene gidiyordum ve haftada dört kere 45 dakika spor yapmaya başladım. Vücudumu nasıl dinleyeceğimi öğrendim ve ne zaman acıktığımı anladım.

Altı ayın sonunda, 30 kilo kaybettim, 74 kilo ağırlığındaydım. Arkadaşlarım ve ailem gerçekten etkilendiler. Balon prosedürüyle ilgili sevdiğim şey, ameliyat olmak zorunda kalmamamdı.

Ayrıca, kilo vermemde yardımcı olan yaşam tarzı değişiklikleri geliştirdim ve bu kilo vermenin daha da devam edeceğiniı umuyorum. Balonlar çıkardıktan sonra bile sağlıklı yaşam tarzımı sürdüreceğimden emindim. Ve balonların çıkmasından sonra daha da fazla kilo verdim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

M. Ferhat Ferhatoğlu Genel Cerrahi, Metabolik Cerrahi, Cerrahi Onkoloji Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)