Osteoporoz

Yazar Enis Gürsel • 15 Ocak 2019 • Yorumlar:

Osteoporoz hastalığı halk arasında kemik erimesi olarak da bilinir. Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Enis Gürsel konu hakkında bilgi verdi. Vücuttaki kemiklerin kütlesi azalır ve kemiğin yapısı bozulmaya başlar. Bununla birlikte kemiklerde kırılganlık ve kırık riski de artar. Menapoz sonrası kadınlarda ve yaşlı erkeklerde daha çok görülen osteoporoz hastalığı, nüfustaki yaşlı sayısının artmasına bağlı daha sık görülmektedir. Yaşlandıkça kemik yoğunluğunun azalması normal bir süreç olmakla beraber, bazı insanlar erken kemik erimesi riski altındadırlar. Sigara içmek, düzenli beslenememek, hareketsiz yaşam tarzı, alkol kullanımı, erken dönemde menapoza girmek, küçük ve zayıf yapıda olmak, kronik hastalıklara sahip olmak osteoporoz riskini arttıran durumlardır. Normal bir kemikte kırılmaya neden olmayacak düşme ve çarpmalar, osteoporotik kemiklerde kırıklara neden olabilir. Osteoporoza bağlı kırıklar genellikle kalça, omurga ve el bileğinde görülmektedir. Kırık sonrası yaşam kalitesinde düşme olabileceği gibi, yaşamı tehdit eden ciddi sağlık problemleri ve hatta ölüm bile görülebilir.

Osteoporoz hastalığı kemiklerde kırık oluşana kadar herhangi bir belirti veya şikayet oluşturmayabilir. Kemiklerin zayıflamasına bağlı olarak basit yaralanmalarda bile kırık oluşabilir. Kırığa bağlı sırt, boyun ve belde ağrı görülebilir. Kamburluk gelişebilir. Bu nedenle osteoporoz, kırık oluşmadan önce tanınması ve tedavisinin başlanması gereken bir hastalıktır. Osteoporoz tanısı, kemik yoğunluğu ölçümü (DEXA) ile konulabilir. DEXA, yöntem olarak uygulanması oldukça basit bir tetkiktir. Bu tetkikle, kemiklerin yoğunluğu ölçülüp, kemik erimesinin derecesi hesaplanır. Sonuca göre uygun ilaç tedavileri başlanır.

Sonuç olarak kemik erimesinden korunmak veya kemik erimesi var ise zamanında tedavi olmak hayati önem taşımaktadır. Osteoporozdan korunmak için normal bir vücut ağırlığına sahip olunmalı, düzenli egzersiz yapılmalı, sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Besinlerimizde yeterli protein, kalsiyum ve D vitamini bulunmalıdır. Osteoporoz açısından risk altındaki hastalar ve menapoz sonrası kadınlar mutlaka düzenli olarak DEXA testini yaptırmalıdır. Bu kişilerin hastalık tanısı alması durumunda hemen tedavilerine başlanmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Enis Gürsel Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Enis Gürsel

Ortopedi Ve Travmatoloji Op. Dr.

Randevu al