POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS)

Yazar Ayşe Nurcan Ünlüer • 3 Ocak 2019 • Yorumlar:

POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PCOS)

Polikistik Over Sendromu üzerinde bilimsel çalışmaların devam ettiği önemli bir sendromdur. Genetik ve çevresel faktörlere bağlı olduğu düşünülmektedir.

Genellikle adet düzensizliği + Obezite + Kısırlık + Kıllanma artışıyla birliktedir. Fakat bulgular hastadan hastaya değişebilmektedir. %20 kadında yumurtalıklar ultrasonda polikistik görülmesine rağmen laboratuvar ve klinik olarak bir patoloji saptanmamaktadır.

Ultrasonda yumurtalıklar normalden iridir ve yumurtalıkların dış kısmında inci tanesi gibi dizilmiş minik kistler mevcuttur. Hastalarda klinik tabloyu oluşturan esas etken insülin direncidir. Obezite insülin direncini artırmakta o da kıllanmayı ve adet düzensizliğini artırmaktadır.

Değişen hormonal denge nedeniyle adet düzeninin bozulması, kandaki serbest testesteron düzeyi ve dokularda testesteronun etkisini artmaktadır. PCOS da klinik tablonun tedavi edilmesi,ilerde oluşabilecek komplikasyonların önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

PCOS da Diyabet,kardiyovasküler hastalıklar,meme ve rahim kanseri önemli risk taşıyan hastalıklardır. İnsülin direncinin tedavisi + doğum kontrol haplarıyla adetlerin düzenlenmesi tedavide ana prensiptir.

Sağlıklı beslenme,diyet,hareketli yaşam tarzı ,spor yapmak,kilo vermek insülin direncinin tedavisinde çok önemlidir. Doğum kontrol hapları toplumda bilinenin aksine adetleri düzenleyerek ilerde olabilecek kısırlığı önlemede çok etkilidir.

Sonuç olarak polikistik over sendromu korkulacak bir hastalık değildir. Sağlıklı yaşam tarzı ve düzenli olarak yapılan muayenelerle olabilecek riskler en aza indirilmektedir. Hatta kişi sağlıklı yaşam tarzını benimseyerek hayat kalitesini arttırmaktadır..

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ayşe Nurcan Ünlüer Kadın Hastalıkları Ve Doğum Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)