Dil ve Konuşma Terapisti Sümeyye Gürses, çocuk ve yetişkinlerde dil, konuşma ve iletişim bozukluklarının değerlendirme ve terapisini yürütmektedir. Çalışmalarında bilimsel temelli, bireye özgü ve aile iş birliğini merkeze alan bir yaklaşım benimsemektedir.

En sık çalışılan alanlar;

• Geç konuşma ve dil gelişiminde gecikme

• Konuşma sesi bozuklukları (artikülasyon ve fonolojik bozukluklar)

• Kekemelik ve akıcılık bozuklukları

• Alıcı ve ifade edici dil bozuklukları

• Otizm spektrum bozukluğunda iletişim becerileri

• Yetişkinlerde dil ve konuşma bozukluklarıdır.

Terapi süreci; ayrıntılı değerlendirme, bireyselleştirilmiş hedefler ve düzenli takip ile yapılandırılmaktadır. Çocuklarla yapılan çalışmalarda oyun temelli ve motivasyonu destekleyen yöntemler kullanılmakta, aile sürece aktif olarak dahil edilmektedir. Gerekli durumlarda ev programları ve danışmanlık ile terapi süreci desteklenmektedir.

Amaç; yalnızca ses üretimi ya da kelime sayısını artırmak değil, bireyin günlük yaşamda işlevsel, anlaşılır ve etkili iletişim kurabilmesini desteklemektir. Terapi sürecinde düzenli takip ve aile iş birliği ile kalıcı ilerleme hedeflenmektedir.

Eğitim ve Mesleki Gelişim

Üsküdar Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi lisans bölümünden mezun olmuştur. Eğitim sürecinde zorunlu ve gönüllü olmak üzere birçok kurumda gözlem ve uygulama stajları yapmıştır. Mesleki gelişimini sürdürmek ve güncel yaklaşımları takip etmek amacıyla çeşitli eğitim, seminer ve kongrelere katılmıştır.

Başlıca mesleki eğitim ve uygulamalar:

• DIR Floortime Uygulamaları (101 ve 201)

• Kekemelik Terapileri (Lidcombe Programı, Kızılboğa Modeli)

• Gelişimsel Dil Bozuklukları

• Fonolojik ve Artikülasyon Bozuklukları

• Çocuklarda Oyun Temelli Müdahaleler

• Pediatrik Beslenme Bozuklukları

• Ses Bozukluklarında Değerlendirme ve Terapi

• Nazal Rezonans Bozuklukları Değerlendirme Yöntemleri

• Dil ve Konuşma Bozukluklarında Bilişsel Davranışçı Yaklaşımlar

• Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE) Uygulayıcı Eğitimi

• Dikkat ve zeka testleri uygulamaları

Katıldığı kongrelerden bazıları;

• Uluslararası Katılımlı Dil ve Konuşma Terapisi Kongreleri

• Ulusal Disiplinlerarası Erken Çocuklukta Müdahale Kongresi

• Otizm Zirvesi

1. Uluslararası Dil ve Konuşma Terapisi Kongresi’nde
    “Yoğun Bakım Hemşirelerinin Yeme ve Yutma Değerlendirmelerinin İncelenmesi” başlıklı sözel bildirisini sunmuştur.

Klinik Deneyim

Florya Gelişim Akademisi, Logopedi Dil Konuşma ve Ergoterapi Merkezi, Voda Dil Konuşma ve Gelişim Merkezi, Pera Başakşehir Özel Eğitim Kurumları ve çeşitli özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde staj ve uygulama deneyimleri bulunmaktadır.

Ayrıca NP Feneryolu Tıp Merkezi, NP İstanbul Beyin Hastanesi ve İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde klinik stajlarını tamamlamıştır.

Çalışma Alanları

Şu anda Özel Esenyurt Ardıçlı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi ve Leda Psikoloji Kliniği bünyesinde danışan kabul etmektedir.

Aynı zamanda online dil ve konuşma terapisi hizmetleri sunmaktadır.

Yetişkin
Çocuk

Online danışmanlık

Dil ve Konuşma Terapisi Randevusu

Tahtakale Mh. Fırat 1 Cd. İşmekan Rezidans K:3 D:33, Başakşehir, İstanbul

• C

Sümeyye hocamız canımız sabrınıza ilginize uzaktan ve terapilerdeki desteğinizDipsiz bir kuyu gibiydi konuşmamız size geldiğimizde. O kadar çok harf eksiğimiz vardı ki! ama bugün mezun olduğumuzu görmek onun konuşmalarını dışarıdan herkesin anlıyor olması sizin sayesinizde. Hem Türkçe hem İngilizce kelimeleri anlaşılıyor artık resmen konuşmaya başladı çocuğum. Ebeveyn olarak bizleri dinlemeniz terapi seansı doldu demeden önce gerçekten sizin nezdinizde bitiyor olmasını beklemeniz o kadar kıymetli ki. İyi ki varsınız iyi ki bize ebeveynlik yolculuğumuzda hem yol gösterdiniz hemde ışık tuttunuz.

• Leda Psikoloji Dil ve Konuşma Terapisi Randevusu  •

Dkt. Sümeyye Gürses

Teşekkürler, süreç içerisindeki desteğiniz için ben teşekkür ediyorum.

• D

Tavsiye üzerine oğlum için başvurduk. Hiperaktivite bozukluğu ve kendisini ifade edememe sorunu vardı. Bir şey isterken ağlıyordu, kelimeleri çıkartamıyordu. Seanslar sayesinde %80 düzelmeler oldu. Önceden oğlum bir şeyleri paylaşmıyordu, şimdi paylaşmaya başladı. Oğlum düzeldiği için süreci bıraktık, memnun kaldık kendisinden.

• G

Kızımın ileri derecede konuşma bozukluğu vardı. 2 yıldır kendisine gidiyoruz. Sümeyye Hanım'ın sayesinde kızımın konuşmasını herkes anlıyor. Artık kendisini ifade edebiliyor. Sürecimiz güzel geçiyor, memnunuz kendisinden.

• H

Oğlum bazı harfleri çıkartamıyordu ve yazarken harfleri eksik yazıyordu. Tavsiye üzerine başvurduk. 8 aydır gidiyoruz. Sümeyye Hocadan memnunuz. Seanslarımız verimli geçiyor. Oğlum seanslara severek katılıyor. Hiçbir sorun yaşamadık, sürecimiz devam ediyor.

Teşekkür ediyorum

4 yaşındaki oğlumun kekemeliği için başvurdum. Farklı yerlere götürdüm, iyi sonuç alamadık. Tavsiye üzerine Sümeyye Hanım'a gittim. Çok iyi bir şekilde ilerledik. Herhangi bir sıkıntımız yok. Sürecimiz gayet güzel geçiyor. Çok yardımcı oluyor ve bizimle ilgileniyor. Çok memnunuz kendisinden, herkese tavsiye ederim.

Teşekkür ediyorum

Kızım konuşurken takılıyordu ve zorluk çekiyordu. Bu sebepten dolayı kendisine başvurduk. Farklı uzmana gidiyorduk, sonra kendisini tercih ettik. Kendisine minnettarım, çok iyi bir uzman. Sayesinde kızım iyi durumda. Süreç güzel geçiyor. Kızım şu an harfleri biliyor, önceden kendisini ifade edemiyordu, şu an ediyor. İlgili ve alakalı bir uzman. Kendisinden memnunuz.

• Z

Oğlumun geç konuşmasından dolayı başvurduk. 1.5 senedir kendisiyle çalışıyoruz. Seanslardan sonra belirli bir fark oldu. Konuşmasında düzelmeler var, artık her şeyi anlatıyor. Bu aralar ses çalışması yapıyorlar. Bizim beklentimizi karşıladı. Kendisini bırakmıyoruz, kendisi nereye giderse biz de oraya gidiyoruz. Oğlumun değişimlerini görüyoruz, kendisinden memnunuz.

• G

Çocuğum konuşamıyordu ve kekemelik sorunu yaşıyordu, bu nedenle kendisine başvurduk. 5-6 aydır tedavi sürecimiz devam ediyor ve olumlu sonuçlar alıyoruz. Sümeyye Hoca çok iyi bir uzman, kendisini çok beğeniyorum. İlgili ve alakalı bir uzman. Oğlum ve ben kendisini sevdik.

• G

Oğlumun konuşma güçlüğünden dolayı 1 yıldır Sümeyye Hanım'dan eğitim alıyoruz. Kısa bir süre içinde oğlum daha anlaşılır şekilde konuşmaya başladı. İlk olarak harfleri doğru çıkarmaya başladı. Kelimeleri doğru telaffuz etmeye, bunun yanında beyin jimnastiği için yaptırdığı etkinliklerle cümle kurmaya başladı. Sonrasında konuşmasının hızlanması için etkinlikler sonucunda oğlum şu an gayet anlaşılır, net ve hızlı konuşuyor. Gerçekten işinde özverili, güler yüzlü; hem bizimle hem de oğlumla iletişimi güzel bir eğitimci. Her ders sonunda verdiği bilgilerle daha güzel ilerledik. Anne baba olarak çocuğunuzdaki gelişimini de etkileyecek konuşma bozukluğu varsa ihmal etmeyin, kabullenip mutlaka dil terapisiyle görüşün. Sümeyye Hanım'ı da gönül rahatlığıyla tavsiye ederim.

Teşekkür ediyorum

Kızımda konuşma gecikmesi vardı. İlk eğitime başladığımızda kızımda olumlu bir gelişmeye rastlamadım. Yaklaşık 1 yıl aynı seyirde devam etti, ta ki Sümeyye hocama denk gelene kadar. Yaklaşık 8 aydır kendisinden eğitim alıyoruz. Kızımda hemen hemen dil ve konuşma ile ilgili problemlerin hepsi bitmek üzere, diyebilirim. Gerçekten bu mesleği ehli ile yapan, hakkını veren bir hocam ve herkese tavsiye ederim.

Dkt. Sümeyye Gürses

Güzel düşünceleriniz için teşekkür ediyorum.