Merhaba! Ben Prof. Dr. Fatih Kaya.

Yaklaşık 20 yıldır akademik çalışmalarımı ve profesör doktor olarak psikolojik danışmanlık pratiğimi birlikte sürdürüyorum. Bu iki alanın birbirini tamamladığına inanıyorum. Akademik bilgi bana daha geniş bir çerçeve sunarken, danışanlarla yaptığım çalışmalar bu bilginin gerçek hayattaki karşılığını görmemi sağlıyor.

Psikolojik danışmanlık alanındaki lisans eğitimimi Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamladıktan sonra, doktora çalışmam için Amerika Birleşik Devletleri’ne gittim. Texas A&M Üniversitesi’nde geçirdiğim yıllarda özellikle ergenlerle ve gençlerle yürütülen değerlendirme ve müdahale çalışmalarında yer aldım. Bu süreç, yalnızca akademik değil, aynı zamanda sahaya temas eden bir deneyim kazanmam açısından da oldukça belirleyici oldu.

Türkiye’ye döndükten sonra farklı üniversitelerde öğretim üyesi olarak çalıştım. Lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde dersler verdim; tez danışmanlıkları yaptım ve süpervizyon süreçleri yürüttüm. 2016 yılında doçent, 2021 yılında profesör unvanını aldım. Akademik çalışmalarım kapsamında yayımlanmış kitaplarım, makalelerim ve çeşitli projelerde yer alan çalışmalarım bulunmaktadır.

Danışanlarımla çalışırken nasıl bir yol izliyorum?

Danışanlarımla çalışırken yalnızca görünen soruna odaklanmam. Çoğu zaman bir zorluk, yüzeyde görünen haliyle sınırlı değildir.
Onun arkasında yaşam deneyimleri, ilişkiler, alışkanlıklar ve bazen de uzun süredir fark edilmemiş duygular yer alır. Bu nedenle seanslarda amacım sadece bir problemi ortadan kaldırmak değil; o problemin sizin hayatınızdaki yerini birlikte anlamaktır.

Danışanlarım sıklıkla şunu fark eder: Aslında onları zorlayan şey yalnızca yaşadıkları durum değil, o durumu nasıl deneyimledikleridir. Seanslarda yönlendiren bir rolden çok, anlamaya çalışan ve süreci birlikte kuran bir yerde durmayı tercih ederim. Her danışanın hikâyesi kendine özgüdür. Bu yüzden süreci hazır kalıplara göre değil, sizin ihtiyaçlarınıza göre şekillendiririm.

Ergenlerle, yetişkinlerle ve ailelerle çalışıyorum. En sık çalıştığım konular arasında kaygı, depresif süreçler, yas, ilişki sorunları, travma, benlik gelişimi, ergenlik dönemi zorlukları, ebeveyn-çocuk ilişkileri, davranış sorunları ve dikkat ve öğrenme güçlükleri yer alıyor.

Danışmanlık süreci ve çalışma alanım

Daha önce İstanbul’da danışanlarımı görüyordum. 2024 yılından itibaren Adana’da, Öz Yaşam Psikoloji bünyesinde danışan kabul ediyorum. Aynı zamanda Türkiye’nin ve dünyanın farklı yerlerinden danışanlarla online görüşmeler yapmaya devam ediyorum.

Danışmanlık sürecini, danışanın ihtiyacına göre birlikte planlamayı önemsiyorum. Seanslarda güvenli, yargısız ve anlaşılmaya açık bir alan oluşturmak benim için temel bir ilke. Bazen insan neyin zor geldiğini bilir ama neden böyle hissettiğini tam olarak anlayamaz. Bazen de sadece bir şeylerin yolunda olmadığını hisseder. Böyle anlarda birlikte durup bakmak, anlamak ve yeni bir yol açmak mümkündür.

İhtiyaç duyduğunuzda, bu süreci birlikte ele alabiliriz.

Yetişkin
Çocuk

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Randevusu

Prof. Dr. Fatih Kaya

Kurtuluş, Ramazanoğlu Cd. No: 8 Seyhan, Gün Apt. A Blok Kat 1, Daire 1, Seyhan, Adana 01355

• Sigortasız hastalar/danışanlar

Görüşler yakında geliyor

İlk görüşü yazın

Psk. Dan. Fatih Kaya adlı sağlık profesyonelini ziyaret ettiniz mi? Ne düşündüğünüzü paylaşarak, diğer insanlara yardımcı olabilirsiniz.

Görüş ekle