Ailede şiddet gören kişinin şiddet uygulayan bir yetişkin olma ihtimali daha yüksektir!

Yazar Aslı Çağla Döner • 9 Ekim 2017 • Yorumlar:

8 Mart Dünya Emekçi kadınlar günü kutlama mı? Yoksa kadına yönelik şiddeti anma mı?
Son yıllarda dikkatimi çekmekte olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, kadınların eşit haklar için verdikleri direnişlerinden çok şiddetle baş etme, şiddete maruz kalma direnişlerine dönüşmüş olmasıdır. Türkiye’de kadınlar günü denildiğinde akla ilk gelen kadına yönelik şiddet konusu olmakta.

Aslı Çağla Döner diyor ki: 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününün, kadına yönelik şiddetle anılarak topluma yönelik negatif hipnoz yapılması yerine kadınların emek gösterip başarı elde ettiği, kendilerini geliştirdiği, eğitime açık olduğu hikayelerin ön plana çıkarılması gerektiğine inanıyorum. Kadına yönelik şiddeti yine kadının kendi gelişimine verdiği önem kurtaracaktır. Çünkü kendi gelişimine, değişimine önem veren kadın yetiştirdiği çocuğa da bu algıyı taşıyacaktır. Bununla birlikte, şiddet yanlısı insanların rehabilite edilmesine yönelik üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve devletin işbirliği yapacağı projelerin geliştirilmesi uzun vade de toplumdaki şiddetin önüne geçebileceğini düşünüyorum.

Şiddet nedir?

Şiddet davranışı kuşaktan kuşağa geçiş göstermekte olan hem kadın hem de erkeklerin öğrendiği bir olgudur.

Şiddet var olan bir sebebin sonucudur, nedenlerini araştırmadan çözemeyiz!

Ülke olarak her gün kadına yönelik şiddet haberlerine rastlıyoruz. Bugün, kadının yaşadığı fiziksel, duygusal, psikolojik, ekonomik, cinsel şiddet ne yazık ki sona ermiyor. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün 2009 yılında gerçekleştirdiği Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’ında; Türkiye’de 100 kadından 42’si eşinden veya partnerinden fiziksel veya cinsel şiddet görüyor. Bu oranın yüksek olması da bizi şiddetin sebeplerini anlamaya yönlendirmeli diye düşünüyorum. Çünkü şiddet var olan bir sebebin sonucudur. Şiddetin nedenlerinin araştırılması gerekmektedir. Nedenlerini araştırmadan sonucu çözemeyiz.

Kadına yönelik şiddetin nedenleri…

Kadına yönelik şiddetin nedenlerine baktığımızda, psikolojik, biyolojik, feminist ve sosyolojik açıdan yaklaşımlar söz konusudur. Biyolojik faktörler, kişideki saldırgan davranışların genel olarak limbik sistem ile beynin temporal ve frontal lobları ile ilişkisinden bahsetmektedir. Psikolojik faktörler, ailesinde şiddet gören bir kişinin şiddet uygulayan bir yetişkin olma ihtimali üzerinde durur. Aynı zamanda bazı kişilik bozukluklarında şiddet içeren davranışlar sık görülmektedir. Sosyoekonomik faktörler ise, ekonomik faktörler ve evlilikte yaşanan sorunların çözümlenememesinin şiddete dönüşmesinden bahsetmektedir.

Çocuk yetiştirmede sevgi ile disiplini dengede tutmak gerek…

Çocuk ve kadına yönelik fiziksel¸ duygusal ve cinsel şiddetin arkasında yatan genellikle; eğitim¸ toplumsal değer ve kültürel anlayış farklılıklarıdır. Ailenin, çocuk yetiştirme süreçleri de bu noktada önem kazanmakta. Çocuğa şiddet uygulayarak eğitmek anne-babanın yetersizliğini göstermektedir. Çocuk yetiştirmede sevgi ile disiplini dengede tutmak gerekiyor. Disiplin, kar yağışı gibi yavaş ve devamlı olursa tutar. Fırtınayla (şiddetle) yağarsa tutmaz. Yani çocuğa yaklaşım biçiminde anne-babanın tutarlı davranışlar geliştirmesi önemlidir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)