Alzheimer ve Göz

Yazar M.Hakan Eren • 31 Mart 2023 • Yorumlar:

Araştırmalar,beynin pek çok işleviyle yakın ilişkisi olan retinanın, Alzheimer, Parkinson gibi sinir sistemi hastalıklarında ilk ipucunu verdiğini ortaya koyuyor. Görme siniri ve retina, beyin dokusunun devamı olduğu için, artık birçok beyin hastalığının tanı ve tedavisinde gözün model alınıyor. Bu tip hastalıkların beyinde yarattığı hasarın, göz içindeki bazı katmanlarda kendini belli ediyor.

Sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu meydana gelen ve kesin bir tedavisi şu anda olmayan Parkinson ve Alzheimer hastalıklarının erken teşhisinin önemlidir. Göz muayenesinin erken teşhiste önemli rol oynar. Gözün arkasında yer alan retina kısmında 10 katman bulunuyor. Yapılan çalışmalar, bu katmanların belli bölümlerinde oluşan incelmelerin (zayıflamaların) Parkinson ve Alzheimer hastalıklarının beyindeki sinir hücrelerinde yol açtığı hasarlara paralellik gösterdiğini ortaya koyuyor. OCT adı verilen bir cihazla yapılan retina taraması ve FAF adı verilen retina tetkikleriyle bu hastalıklar, henüz nörolojik bulgular vermeden yakalanabiliyor.”

Sağlıklı kişilerde göz retinasının kalın tabakalar halinde bulunduğunu, oysa Parkinson gibi sinir sistemi hastalıklarının ilk evresinde bulunanların retina katmanlarının hücre ölümü sebebiyle ince bir tabaka halini alır. Bu bulguların göz muayenesinde yapılan OCT testi ile yakalanıp tedaviye başlandığı takdirde hastalıkların başlamasının geciktirilebileceğini; hastalığın başladığı durumlarda ise daha hafif geçmesinin sağlanabileceğini söyledi.

Ayrıca glokom ve sarı nokta hastalığı gibi gözde kronik sinir hasarına yol açan hastalıklarla, beyinde kronik hasar yapan Parkinson ve Alzheimer hastalıkları arasında benzerlikler saptanmaya başladı. Örneğin sarı noktalığı hastalığında retinadaki lekeler ( düzen ) içinde , Alzheimer hastalığına yol açan Beta Amiloid adlı protein bulundu. Hekimler ailesinde kronik beyin ve göz hastalığı olanların mutlaka yılda bir kez detaylı muayene ve tetkikleri yaptırmalarını öneriyor.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)