Anne Baba Kavgası Çocukları Nasıl Etkiler?

Yazar Banu Kılıç • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:

Aile, çocuğun gelecekteki hayatını şekillendirmesi açısından önemli bir kurumdur. Dünyada çocukların ilk kez görüp gözlerini açtıkları sosyal ortamları ailedir.

Çocukların mutluluğunda anne-baba kavgaları büyük yer tutmaktadır. Ev içerisinde ve çocuğun yanında yapılan ebeveyn kavgaları çocuklarda çeşitli travmalara neden olmaktadır. Çünkü bu şekilde tartışmalara maruz kalan çocuğun yaşadığı duygular, kişiliği ve geleceği açısından olumsuz etkilere sebep olur. Çocuk yapılan kavganın kendisinden ötürü olduğunu düşünüp kendini suçlayabilir ve kendini cezalandırmaya çalışabilir. Yaşamış olduğu bu suçluluk duygusu ile toplumda çekingen tavırlar içerisinde olabilir.

Anne-baba tartışmaları, çocuklarda özgüven eksikliği yanında alt ıslatma, kaygı bozukluğu ve davranış bozukluğuna neden olabilmektedir. Yüksek sesli yapılan ebeveyn tartışmaları sebebiyle çocukta uyku düzeni bozulması, kâbuslar görme, yalnız uyumak istememe, içe kapanma, baş ağrısı, sürekli olarak anne-baba ile olmayı isteme gibi sıkıntılar görülebilir.

Çocuklar yaşanılan çift kavgalarında anne-babanın ayrılacakları yönünde düşünceler içerisinde olabilir ve korkular yaşayabilirler. Yaşanılan tartışmaların ise şiddete dönüşmesi halinde çocuğun psikolojisi daha da kötü etkilenmektedir.

Çift kavgalarına maruz kalan çocuklar:

  • Olaylar karşısında gelecekleri ile ilgili kaygı duymaya başlayabilir

  • Maruz kaldıkları kavgalar nedeni ile karşı cinse karşı güvensizlik duygusu oluşabilir

  • Bazı çocuklarda evden, okuldan kaçma, kötü alışkanlıklara başlama, karamsarlık gibi duygulara yol açabilir

  • Dış dünyaya karşı güvensizlik ve iletişim ile ilgili insanlarla sıkıntı yaşayabilirler

  • Çocukların ders notlarında düşüş yaşanabilir ve anne-babanın ilgisini çekmek amacı ile evden kaçma gibi davranışlar gösterebilirler.

 

Çocukların ebeveyn kavgalarından etkilenmemeleri için; tartışmaları çocukların gözü önünde yapmamalı, çocukları tartışmaya dahil etmemeli ve çocuk ile ilgili sıkıntılar onların önünde konuşulmamalıdır. Aileler çocuklarla güzel bir şekilde konuşup yetişkinler arasında olan anlaşmazlıkların onlara olan sevgilerini etkilemeyeceği yönünde açıklama yapmalı ve çocuğa güven vermelidirler. Çocuklara sorunlar ne olursa olsun yeterli ilgi ve sevgi gösterilmeye çalışılmalıdır.

   Anne-baba sorunların içerisinden çıkamadıkları durumlarda psikolojik yardım almalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)