Baş Ağrısı ve Migrenin Akupunktur ile Tedavisi

Yazar Yalçın KırıcıAkupunktur Uzmanı • 27 Şubat 2019 • Yorumlar:

Migren, hastanın günlük yaşamını etkileyebilen, gün içerisindeki gerçekleştirdiği aktivitelerde kısıtlılık yaratabilen bir baş ağrısı tipidir. Ağrıya çoğu zaman ışığa ve sese hassasiyet, bulantı, kusma gibi durumlar eşlik edebilir.

Migren; sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte genetik veya çevresel faktörlerinde rol oynar. Atakların ortaya çıkmasında, serotonin ve dopamin gibi beyin kimyasalları neden olur. Migren ağrısının nedenlerinden biri de hormonal değişimlerdir. Bu nedenle migren, en sık kadınlarda görülür. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre 3 kat fazla olan migren atakları özellikle adet dönemlerinde hormonal değişimden dolayı şiddetini artırabilir.

Migren atakları sırasında beyin zarlarında (meninks) ağrıyı ortaya çıkaran bazı kimyasallar salgılanır.

Migren atağı dört aşamalı olabilir: prodrom, aura, baş ağrısı ve postdrom dönemleri.

Prodrom:

Baş ağrısı başlamadan bir veya iki gün önce, hastalar yaklaşan migren atağı için uyarıcı küçük değişiklikleri fark ederler: Bunlar; Kabızlık, Ruh hali değişiklikleri, karamsarlık, huzursuzluk, Yeme isteği, Boyun tutulması, Artan susuzluk ve idrara çıkma, sık esnemedir.

Aura:

Hastaların büyük kısmı aurasız ataklar yaşar. Auralı hastalarda ağrı öncesinde veya sonrasında nörolojik bozukluklar yaşanabilir. Auralı ataklarda hastalar; dokunma hislerinde güçsüzlük (duyusal), konuşma bozukluğu, görme bozuklukları, uyuşma veya karıncalanma gibi sorunlarla karşılaşabilirler.

Baş ağrısı Atağı:

Tedavi edilmeyen migren atakları 4 ila 72 saat arasında sürebilir. Ataklar nadir olabildiği gibi ayda veya haftada birkaç defa da olabilir. Hasta migren atağı sırasında; kalp atışı şeklinde zonklama, mide bulantısı – kusma, ışık – ses ve hatta dokunmaya karşı aşırı hassas olur, bulanık görme, baş dönmesi ve bazı durumlarda baygınlık yaşayabilir.

Postdrome (atak sonrası):

Atak sonrası, hasta kendini bitkin, tükenmiş ve az da olsa rahatlamış hisseder. Hasta 24 saat içerisinde; güçsüzlük, baş dönmesi, huzursuzluk, ışık ve sese karşı hassasiyet yaşayabilir.

Migren ataklarını tetikleyebilen birçok unsur vardır:

  • Kadınlardaki östrojen dalgalanmaları gibi hormonal değişiklikler migren ataklarının ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Östrojen seviyesinde bir azalma adet öncesi ya da devamında baş ağrısına neden olur.

  • Hamilelik veya menopoz migreni ortaya çıkarır ya da var olan migren ataklarının seyrini değiştirir.

  • Oral kontraseptif (doğum kontrol hapları) ve hormon replasman (yerine koyma) tedavisi gibi hormon ilaçlar da migrenin seyrini kötüleştirebilir.

  • Peynir, çikolata, tuzlu ve işlenmiş gıda maddeleri migreni tetikleyebilir.

  • Yiyecekte bulunan tatlandırıcı aspartam ve koruyucu monosodyum glutamatın, migreni başlatır.

  • Gıda koruyucuları içinde bulunan nitratlar damarları genişletir ve bu nedenle migren atakları artar.

  • Öğün atlamak veya geciktirmek, aşırı yemek ve yeterli su içmemek migren ataklarına neden olabilir.

  • Alkol, kırmızı şarap, bira, viski, şampanya ve yüksek kafeinli içecekler migreni artırır.

  • İşte veya ev hayatında yaşanan stres, migren ataklarında önemli bir rol oynar.

  • Yüksek sesler, parlak ve yanıp sönen ışıklar, ya da güneş ışığına maruz kalmak migren atağını başlatır.

  • Keskin kokulu parfüm, tiner ve sigara dumanı migren atağını tetikleyebilir.

  • Uykusuzluk, aşırı uyku, uyku kalitesindeki bozulmalar ve değişiklikler migren atağının sıklaşmasına ya da ortaya çıkmasına neden olabilir.

  • Cinsel aktivite ya da yoğun egzersiz ve uzun süreli yolculuklar migren ataklarını ortaya çıkabilir.

  • İklim ve basınç değişiklikler migreni tetikleyebilir.

Migrende baş ağrısı sıklıkla şakaklarda ve bazen göz veya gözün arkasında yerleşir. Alın, başın arka tarafı ve kulağın hemen arkası migren baş ağrısının en çok görüldüğü yerlerdir.

Ağrı tedavisi alanındaki deneyimler ve migren hastalarının ifadeleri göstermiştir ki, gerilim tipi baş ağrısından migrene aşamalı bir geçiş vardır.

Migren genellikle adet ile ilişkilidir. Ayrıca sırttaki trapezius kasının üst kısmında ve boyun bölgesindeki oksipital kaslardaki sertleşme sıklıkla migren atağının öncüsüdür.

Birçok migren vakasının Safra Kesesi Meridyeni'nin zayıflığından kaynaklandığı ortaya çıkmıştır.
Çoğu hasta atak sırasında ağrının yayıldığı yerleri tarif etmesi istendiğinde bu meridyenin başındaki hareketini parmaklarıyla doğru bir şekilde tarif eder. Ağrı genellikle, temporal bölgede, iki gözün arasında ve arkasında, alında, ensede ve boyunda görülür.
Migren tedavisi için Safra Kesesinin tonifikasyon noktası kulakta ve vücuda (GB-43) iğnelenmelidir.

Gerginlik Baş Ağrısı:
Omuz ve boyun kaslarının sertleşmesi sıklıkla buna neden olur. İş yerinde yanlış duruş ve stres kas sertleşmelerine neden olur.

Yerel tedavi noktaları:

  • Servikal omurga bölgesindeki kasların refleks noktaları, hem kulağın önündeki duysal kısım ve hem de kulağın arkasındaki motor kısım iğnelenir.

  • Sempatik servikal bölge noktaları: Üst, Orta ve Alt (Stellate) Servikal Ganglion sağ kulakda, Spazmolitik noktalar (SI-3) sağ kulakta işaretlenir. (eşanlamlı: Retro-Çölyak Pleksus Noktası, Retro-Sıfır Nokta); Ayrıca sağ kulakta Liv-3 (Öfke Noktası) işaretlenir.

  • Analjezik nokta: Sağ kulakta LI-4 işaretlenir. (Thalamus Noktası)

  • Belirtileri varsa, psikotropik noktalar: Sol kulakta, Valium Analog Noktası, Sağ kulakta, Depresyon Noktası, Sağ kulakta, Master Omega Noktası, Sağ kulakta, Psikoterapi Noktası (Bourdiol Noktası), Sağ kulakta, Safra Kesesi Noktası

Migren
Vakaların çoğunda, safra kesesi meridyeninin zayıf olduğunu gösteren kulakta aktif bir safra kesesi noktası bulunur. Gözlerin ardındaki ağrı, safra kesesi meridyeninin gözlerin arkasındaki ve yanındaki iç ve dış seyri ile açıklanabilir. Kulaktaki GB-1 noktası, göz noktasını yansıtır.

Bilimsel çalışmalar safra kanal sistemindeki değişikliklerin migren ataklarına neden olduğunu göstermiştir. 30 migren hastasının ultrasonografi muayenesinde 29 hastanın safra kanalı bölgesinde daha önce bilinmeyen değişiklikler (taşlar, safra kesesi duvarının kalınlaşması gibi) olduğu görüldü.
Bu gibi durumlarda safra kesesi meridyeninin güçlendirilmesi şaşırtıcı derecede hızlı ve etkili bir tedavidir. Safra Kesesi Noktasının enerji ortağı Karaciğer Bölgesidir. Karaciğer öfke duygusunu toplar. Karaciğerin aktif noktaları kontrol edilmeli ve gerekirse tedavi edilmelidir.

Safra Kesesi Migreni:
Geleneksel Çin Tıbbına göre safra kesesi, genellikle hissettiğin ve üstünü örttüğün ve unutmayı seçtiğin öfke ve endişelerin ile ilgilidir. Bu durumlar hastaların safra kesesi ve meridyeninde bariz bir baskı ve zayıflığa neden olur.

Terapi:

  • Sağ kulakta, Safra Kesesi Noktası (GB-43)

  • Sağ kulakta GB-40 Noktasını

  • Sol kulakta, endişe Noktasını

  • Etkilenen tarafın kulağında Göz Noktası, (GB-1)Hasta gözlerinin arkasında şiddetli ağrı bildirirse.

  • Sağ kulakta, Hipotalamus Noktası (GB-21)

  • Sağ kulakta, Stellate Ganglion Noktası

  • C0 / C1'i, (etkilenen taraf kulakta)

  • Bir migren atağı sırasında antitragusta bulunan tüm aktif noktalar.

  • Kafada bulunan noktalar (GB-1 ve GB-20)

Hormonal Migren:

Hormon düzensizlikleri, kadınların âdet döneminde migrenlerde artışa neden olur ve çoğunda tetikleyici bir faktördür. Kadınlarda aylık döngüde hormonlar değişir. Hormonlardaki keskin değişim migrenin gerçek nedeni değildir. Sadece tetikleyicidir. Çoğunlukla olağan kabul edilen premenstrüel sendromda (PMS) da hormonal dengesizlikten kaynaklanır. Karaciğer ve/veya Safra Kesesi Meridyeninin zayıf olması durumunda, adet öncesi dönemde hormonlarda görülen azalma, migren atağını tetikleyecek kadar güçlü bir uyarıcı etkiye sahip olabilir. Burada da kulak muayenesinde Safra Kesesi Noktası sıklıkla aktiftir.

Tedavi:

  • Hormon noktaları: Sağ kulakta östrojen Noktası, Progesteron Noktası ve Gonadotropin Noktası

  • Diğer noktalar: esas olarak safra kesesi migreni için listelenen noktalar iğnelenir.

  • Safra Kesesi Noktası yerine Karaciğer Bölgesi de iğnelenir.

Servikal Migren:
• Servikal Omurga Bölgesinde tıkanıklığı olan tarafın kulağında; servikal omurga boyunca tıkanıklıklar aranır ve aktif olan noktalar iğnelenir.
• Diğer noktalar: esas olarak safra kesesi migreni için listelenen noktalar iğnelenir.

Cluster baş ağrısı:

Cluster baş ağrıları, tüm baş ağrıları arasında en şiddetli olanlar arasındadır. Gözün içi ve çevresinde şiddetli ağrıya sebep olur. Tipik cluster baş ağrısı, genellikle kişi uyuduktan 2 ila 3 saat sonra ani şekilde başlar. Ağrı şiddetli, yakıcı, nüfuz edici nitelikte olup; genellikle bir gözün arkasındadır. Ama nadiren yanakta, kulak yanında ya da bunlara komşu bir bölgede ortaya çıkabilir. Etki altındaki gözde gözyaşı ve kanlanma / kızarıklık; göz kapağında sarkma; burun deliğinde önce tıkanma ve daha sonra akıntı ve yanakta yanma ve şişme oluşabilir.

Tek bir nöbet boyunca, tüm semptomlar yani belirtiler ya sol ya sağ yanda olur; hiçbir zaman her iki tarafta birden olmaz. Kişilerin çoğunda hastalanan bölüm daima aynı taraftadır. Bir ya da iki saat içinde, ağrı ve diğer semptomlar ortadan kaybolur. Bu bazen başladıkları gibi ani olur. Ama takip eden günlerde aynı zamanda tekrar oluşur.

Cluster baş ağrılarında da, kulak akupunkturu mükemmel sonuçlar verebilir.
Hasta ağrıdan kurtulduktan sonra, durumu sabit tutmak için her altı ayda bir birkaç kez auriküloterapi (kulak akupunkturu) seansını tekrarlamak mantıklıdır.
Burada da, tedavinin anahtarı genellikle Safra Kesesi Meridyeninin zayıflığındadır.
Bazı durumlarda, gıda bileşenlerine tahammülsüzlük atakları tetikleyebilir.

Terapi:
• Safra Kesesi Migreninde listelenen tüm noktaların iğnelenmesi önemlidir.

Hepinize sağlık ve mutlu günler dilerim.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)