Bebeğinizi Yıkamak

Yazar Cansel Karaca • 7 Ağustos 2023 • Yorumlar:

Bebeğinizi yıkamak, birçok ebeveyn için harika olan bir deneyim olmakla birlikte ne zaman ve ne şekilde iyi yapılacağı konusu bazen ebeveynler için endişe nedeni olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeğin ilk banyosunu doğumdan 24 saat sonrasına ertelemeyi veya kültürel nedenlerle tam bir gün mümkün değilse en az 6 saat beklemeyi öneriyor.

Neden bekleyelim?

Bebeğin ilk banyosunu ertelemenin önerilmesinin nedenlerine bakacak olursak;

Vücut ısısı ve kan şekeri: Hemen banyo yapan bebeklerin üşümesi ve vücut sıcaklığında düşme (hipotermi) gelişmesi daha olası olabilir. Erken bir banyonun küçük stresi, bazı bebeklerin kan şekerinde düşme (hipoglisemi) olasılığını da artırabilir.

Bağlanma ve emzirme: Bebeği çok erken banyo yapmak için uzaklaştırmak ten tene teması, anne-çocuk bağını ve erken emzirme başarısını kesintiye uğratabilir.

Kuru cilt: Doğumdan önce bebeğin cildini kaplayan mumsu beyaz bir madde olan verniks, doğal bir nemlendirici görevi görür ve antibakteriyel özelliklere sahip olabilir. Amerikan Pediatri Akademisi’ne (AAP) göre, hassas ciltlerinin kurumasını önlemeye yardımcı olmak için verniksi yenidoğanların cildinde bir süre bırakmak en iyisidir. Bu özellikle prematüreler için önemlidir, çünkü derileri yaralanmaya oldukça yatkındır.

Not: HIV veya hepatit enfeksiyonu olan annelerin bebekleri, hastane personeli ve aile üyeleri için riski azaltmak amacıyla hemen doğum sonrasında uygun şekilde yıkanmalıdır.

Bebekler eve döndüklerinde ne sıklıkla banyoya ihtiyaç duyarlar?

Yenidoğanların her gün banyoya ihtiyacı yoktur. Nadiren terlerler ve tam bir banyoya ihtiyaç duyacak kadar kirlenirler.

Bebeğin ilk yılında haftada üç banyo yeterli olabilir. Daha sık banyo yapmak bebeğinizin cildini kurutabilir.

Göbek kordonu düşmeden önce bebeğim banyo yapabilir mi?

Yenidoğanın göbek kordonu kalıntısı düşene kadar yalnızca sünger banyosu yapın. Göbek kordunu kalıntısı, genellikle yaklaşık bir veya iki haftalıkken düşer; bebek iki aylık olana kadar kurumamış ve düşmemişse çocuk doktoruna görünün.

Sünger banyosu nasıl yapılır?

Sünger banyosu normal bir banyo gibidir, ancak bebeğinizi suya sokmazsınız.

Bebek sünger banyosu güvenlik ipuçları:

Başlamadan önce malzemeleri hazırlayın. Başlamadan önce bir suyu, sabunsuz suyla durulanmış nemli bir bez, kuru bir havlu ve ihtiyacınız olabilecek her şeyi elinizin altında bulundurun.

Bebeğinizi ikiniz için de rahat olan düz bir yüzeye yatırın. Sert yüzeyleri battaniye veya kabarık havluyla düzenleyin. Bebeğiniz zeminin üzerinde bir yüzeydeyse, düşmeleri önlemek için daima bir emniyet kayışı kullanın veya bir elinizi onun üzerinde tutun.

Önce yüzünü yıkamaya başlayın. Yüzünü yıkamak için nemli bez kullanın. Gözlerine veya ağzına su girmemesine dikkat edin. Ardından, vücudunun geri kalanını yıkayın.

Bebeği sıcak tutun. Sünger banyosu sırasında bebeğinizi kuru bir havluya sarın ve sadece vücudunun aktif olarak yıkadığınız kısımlarını açıkta bırakın. Kolların altındaki, kulakların arkasındaki, boynun etrafındaki ve bir kız bebekse özellikle genital bölgedeki kırışıklıklara özellikle dikkat edin.

Bebeğim ne zaman düzenli bir banyoya hazır?

Göbek bölgesi iyileştikten sonra bebeğinizi doğrudan sünger banyosundan normal banyoya geçiş yapılabilirsiniz. İlk banyoları mümkün olduğunca yumuşak ve kısa olmalıdır. Bazen biraz tepki gösterebilirler, bu durumda dilerseniz bir veya iki hafta sünger banyolarına geri dönüp ardından banyoyu tekrar deneyebilirsiniz.

Bebek küveti güvenlik ipuçları:

Bebek küveti kullanın. Bebeğinizin kaymasını önleyen eğimli, dokulu bir yüzeye veya askıya sahip sert plastik bir bebek küveti önerir.

Dokunma denetimini kullanın. Bebeğinizin elini her zaman tutabilmeniz için havlu ve diğer banyo malzemeleri ulaşabileceğiniz uzaklıkta bulundurun. Banyo sırasında bir şeyi unuttuysanız veya telefona veya kapıya cevap vermeniz gerekiyorsa, bebeği yanınıza almalısınız.

Bebek su güvenliğini sağlayın: Boğulma riski nedeni ile bebeğinizi asla banyoda bir an bile yalnız bırakmayın.

Su sıcaklığını kontrol edin: Küveti bileğinizin veya dirseğinizin içine sıcak değil, sıcak hissettiren yaklaşık 5 cm suyla doldurun. Havzayı musluktan dolduruyorsanız, kendinizi veya çocuğunuzu haşlamamak için önce soğuk suyu açın (ve en son kapatın). Çok sıcak olan musluk suyu, hastane ziyareti ve hatta ameliyat gerektirecek kadar ciddi yanıklara hızla neden olabilir. Aslında, sıcak su yanıkları bebekler ve küçük çocuklar arasında yanıkların en önemli nedenidir.

Bebeğinizi sıcak tutun: Bebeğinizin kıyafetlerini çıkardıktan sonra üşümemesi için onu hemen suya koyun. Bir elinizi başını desteklemek için, diğerini içeri yönlendirmek için kullanın, önce ayaklar. Onunla cesaret verici bir şekilde konuşun ve küvete girene kadar vücudunun geri kalanını nazikçe indirin. Vücudunun ve yüzünün çoğu güvenlik için su seviyesinin çok üzerinde olmalıdır, bu nedenle onu sıcak tutmak için vücudunun üzerine sık sık ılık su dökmeniz gerekir.

Sabunu dengeli kullanın. Sabunlar bebeğinizin cildini kurutabilir. Çok kirli alanlar için bir temizleyici gerekiyorsa, katkı maddesi içermeyen yalnızca hafif, nötr ph’lı sabunlar kullanın. Sabunu deriden hemen durulayın. Hafif bir şampuan kullanarak bebeğin saçını haftada iki veya üç kez yıkayın.

Bebeğinizin saç derisinde konak adı verilen pullu lekeler görebilirsiniz, bu birçok bebekte görülen zararsız bir durumdur. Küvette şampuanlarken pulları yumuşak kıllı bir fırça ile gevşetebilirsiniz, ancak sizi rahatsız etmiyorsa olduğu gibi bırakıp müdahale etmemeyi de tercih edebilirsiniz.

Nazikçe temizleyin. Cildini ovalamamaya veya çekmemeye dikkat ederek bebeğinizin yüzünü ve saçını yıkamak için yumuşak bir bez kullanın. Fontanellerinin (bıngıldaklar-başının üzerindeki yumuşak noktalar) üzerindeki alan dahil olmak üzere tüm saç derisine nazikçe masaj yapın. Şampuanı başından duruladığınızda, elinizi alnına doğru tutun, böylece köpükler gözlerine değil yanlara doğru akar. Vücudunun geri kalanını yukarıdan aşağıya doğru yıkayın.

Küvette iyi eğlenceler: Bebeğiniz banyosundan hoşlanıyorsa, banyosunu bitirmek için acele etmeyin.  Çocuğunuz banyoda ne kadar eğlenirse sudan o kadar az korkar. Banyo yapmak çok rahatlatıcı ve dinlendirici bir deneyim olmalıdır.

Dışarı çıkarın ve kurulayın. Banyo zamanı bittiğinde, hala ıslakken sıcak kalmasına yardımcı olmak için bebeğinizin başının ve vücudunun etrafına derhal bir havlu sarın. Kuru cildi veya egzamayı önlemeye yardımcı olmak için bebeği nazikçe kurulayın ve banyodan hemen sonra az miktarda kokusuz, hipoalerjenik nemlendirici losyon uygulayın.

Temelleri bilmek bebeğinizi banyo yapmayı kolay bir esinti haline getirebilir. Sadece bebeğinizin banyo yaparken rahat ve güvende kaldığından emin olun – ve beraberinde gelen tüm özel anları içinize çekmeyi unutmayın!

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Cansel Karaca Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)