Bebeklerde Eğri Boyun Hastalığı

Yazar Feryal Gün SoysalÇocuk Cerrahı • 7 Haziran 2021 • Yorumlar:

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, bebeklerde eğri boyun hastalığı ve tedavisini sizler için anlattı.

Yenidoğanlarda tortikolis, bebeğin rahimdeki pozisyonuna bağlı olarak veya zor bir doğumdan sonra meydana gelebilir.

Bebeğinizin başının eğik olması veya boynunu döndürmede güçlük çekmesi oldukça üzücü bir durum olsa da çoğu bebek tortikolisten ağrı hissetmez ve sorun genellikle evde yapılan basit pozisyon değişiklikleri veya germe egzersizleri ile daha iyi hale gelebilir.

Nedenleri nelerdir?

Eğri boyun hastalığı, yenidoğanlarda erkek ya da kız fark etmeksizin oldukça yaygındır. Genellikle doğum sırasında veya doğumdan sonra ilk 3 ay içerisinde oluşabilir.

Eğri boyun hastalığının nedenleri kesin bir sonuca bağlanamamaktadır. Ancak, bir fetüs rahim içinde sıkışmışsa, bebeğin kalçasının doğum kanalına baktığı makat pozisyonunda olmak gibi alışılmadık bir pozisyondaysa veya doğum sırasında bir bebeği doğurtmak için forseps veya vakum cihazları kullanıldıysa bebeğin tortikolis geliştirme olasılığı artabilir.

Bunlar bir bebeğin sternokleidomastoid kasına baskı uygular. Bu büyük, ipe benzer kas, boynun her iki yanında kulakların arkasından köprücük kemiğine kadar uzanır. Bu kasın bir tarafındaki ekstra basınç, onu sıkılaştırabilir ve bu da bir bebeğin boynunu döndürmesini zorlaştırır.

Tortikolisli bazı bebeklerde, rahimdeki alışılmadık bir pozisyonun veya zor bir doğumun neden olduğu başka bir durum olan gelişimsel kalça displazisi de olabilir.

Belirtileri nelerdir?

Tortikolisli bebekler, dönmeyi içeren aktiviteler dışında diğer bebekler gibi davranacaktır.  Ancak tortikolisli bir bebek kafasını tek bir yöne doğru yatırabilir, etrafı gözleriyle takip etmek yerine tek omzu üzerinden bakmayı tercih edebilir, emzirme sırasında yalnızca bir memeyi tercih edebilir veya size doğru dönmeye çalışırken başını tam olarak çeviremeyebilir. 

Tortikolisli bazı bebeklerde, her zaman bir yönde uzandıklarından dolayı pozisyonel plagiosefali veya gergin bir kastaki düğüme benzeyen boyunda küçük bir yumru gelişebilir. Tortikolis iyileştikçe bu sorunlar kaybolma eğilimindedir.

Tedavisi nasıldır?

Tortikolisli bebeklere genellikle doktor tarafından evde uygulamak için boyun germe egzersizleri öğretilir. Bazı durumlarda daha yoğun bir tedavi için bir bebeği bir fizyoterapiste götürülmesi önerilebilir. Tedavi başladıktan sonra, doktor tortikolisin iyileşip iyileşmediğini görmek için her 2-4 haftada bir bebeğinizi kontrol edebilir.

Tortikolisli bebeklerin çoğu pozisyon değişiklikleri ve germe egzersizleri ile iyileşir. Tamamen ortadan kalkması 6 aya kadar sürebilir ve bazı durumlarda bir yıl veya daha uzun sürebilir. Egzersiz ile iyileşme sağlanamadığı durumlarda kas gevşetme ameliyatı uygulanması gerekebilir. Çocuk cerrahisi uzmanından bebeğinizin durumuna özel ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Feryal Gün Soysal Çocuk Cerrahisi, Çocuk Ürolojisi, Çocuk Onkolojisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)