Bel Ağrısı

Yazar Ahmet YıldızhanBeyin Ve Sinir Cerrahı • 7 Kasım 2019 • Yorumlar:

Bel bölgesinde meydana gelen ağrılar genel olarak bel ağrısı olarak tanımlanırlar ve bu ağrıların pek çok nedeni olabilir. Bel ağrıları genel olarak belin zorlanması, duruş bozukluğu veya çeşitli hastalıklar nedeni ile ortaya çıkar. Bu gibi durumlar bel bölgesinde bulunan çeşitli dokulara zarar verebileceğinden ötürü ağrıya neden olabilirler. Bel ağrısı denildiğinde ilk akla gelen bel fıtığıdır ancak bel bölgesinde ortaya çıkan her ağrı bel fıtığı olarak değerlendirilmemelidir. Bel ağrısı insanların pek çoğunun hayatının bir döneminde yaşadığı ağrılardan birisidir. Bu ağrılar yoğun fiziksel aktivite ve yanlış hareket etme ile artarken, kişinin dinlenmesi ile azalırlar.

Bel Ağrısı Neden Olur?

Bel ağrısının ortaya çıkmasının çok çeşitli nedenleri olabilir. Kemik erimesi, kireçlenme, bel kayması, bel fıtığı, stres, omurgada bulunan tümörler ve tüberküloz gibi daha pek çok hastalık bel ağrısına neden olabilir. Böbrek hastalıklarının da bel bölgesinde ağrıya neden olduğu bilinmektedir. Bel bölgesinde ağrı insanlarda en çok orta yaşlarda görülür. Bu yaşlarda erkeklerde ve kadınlarda bel ağrısına rastlanma oranı birbirine oldukça yakındır. Kadınlarda yaşın ilerlemesiyle birlikte bel ağrısı görülme oranı artar. Bu artışın nedeni kadınlarda yaşa bağlı kireçlenmenin ve kemik erimesinin erkeklere oranla daha fazla olmasıdır. Günlük hayatta yapılan yanlış hareketler de bel ağrısının ortaya çıkmasında etkilidir. Ağır yük kaldırmak, çömelmek yerine öne doğru eğilerek eşya kaldırmak, uzun süre topuklu ayakkabı giymek bel ağrısına neden olabilir. Duruş bozuklukları, oturarak çalışmak, omurgada travmaya bağlı meydana gelen kırıklar ya da kaymalar da bel ağrısı oluşmasında oldukça etkilidir.

Bel Ağrısı Tedavisi

Bel ağrısı tedavisi bel ağrısının nedenine göre değişiklik gösterir. Bu nedenle öncelikle bel ağrısının nedeni net bir şekilde belirlenmelidir. Ağrı kesici, kas gevşetici ve antienflamatuar ilaç kullanımı en bilinen tedaviler arasında yer alır. İstirahat ve fizik tedavi uygulamaları da bel ağrısı tedavisi için kullanılan yöntemler arasındadır. Bel fıtığında akut dönem sona erip ağrılar iyice azaldıktan sonra yürümek, yüzmek ve egzersiz gibi uygulamalar da bel ağrısı tedavisi için tercih edilebilmektedir.

 

Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

Bel ağrısı ilk ortaya çıktığında nedeni ortaya konmalı, sonrasında çeşitli önlemler ve uygulamalar ile tedavi edilmelidir. Bel ağrılarının bir kısmı duruş ve hareket bozukluğu gibi nedenlerden ortaya çıktığından ağrının geçmesi için bir süre beklenebilir, istirahat edilebilir. Sonrasında bel ve sırt bölgesindeki adeleleri kuvvetlendirecek egzersizler yapmak ağrıların azalmasını sağlar. Hareket ederken dikkatli olmak, ani hareketlerden kaçınmak ve bel bölgesini korumak önemlidir. Oturarak çalışan kişiler düzenli aralıklarla kalkıp dolaşabilir ya da ayakta hafif egzersizler yaparak bel bölgesini rahatlatabilir. Klima önünde oturmak ya da cereyana maruz kalmak da bel ağrısına neden olabileceğinden dolayı bu tür durumlardan kaçınmak ağrı tedavisi için önemlidir. Tüm bunlara rağmen bel ağrısı 2 günden uzun süredir devam ediyorsa doktora gitmek ve gerekli tetkikleri yaptırmak gerekir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Ahmet Yıldızhan Beyin Ve Sinir Cerrahisi Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)