Bel ve Boyun Ağrıları

Yazar Gamze Emir • 20 Aralık 2022 • Yorumlar:

Bel ve boyun ağrılarından kurtulma yolları yazımıza başlamadan önce yanlış bir algıya değinmek
istemekteyiz. Birçok kişi için bel ve boyun fıtığı omurların arasındaki disk yapısının dışarıya doğru
fıtıklaşması olarak bilinse de aslında kapsamlı bir araştırma yapıldığında hissedilen her ağrının fıtıktan kaynaklanmadığı bulunmuştur.

Bel ve Boyun Ağrılarının Farklı Sebepleri

Ağrınızın kaynağı eklem kaynaklı olabileceği gibi yumuşak doku kaynaklı da olabilir. Araştırmalar
gösteriyor ki fıtığınız varsa disk yapınız dejenerasyona uğrayabilir yani bir bölümü yıpranabilir. Bu disk yapısının değişmesinde yaşın önemli bir etkisi vardır, Ayrıca aile öyküsü, hareketsiz yaşam tarzı, obezite, sigara kullanımı, diyabet (diabetes mellitus) ve ateroskleroz (atardamarların iç duvarında sertleşme) gibi hastalıkların da disk dejenerasyonu üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Bir diğer önemli neden de diskin yeterince beslenememesi olduğu bilinmektedir. Yine aynı çalışmada denmiştir ki hareketli yaşam tarzının disk üzerindeki fiziksel ve mekanik yüklenme etkisi tartışmalıdır.

Yani hareketten anladığımız şey günlük koşturma telaşıyla veya spor salonlarında harcanan saatler ile karıştırılmamalıdır. Sağlığınızı, vücudunuzun ağrıya karşı verdiği az veya çok tepkiyi en çok düzenli egzersiz ile güçlenen vücudunuz korur. Genellikle bel fıtığında ilk belirgin şikayet bel ve bacak ağrısıdır. Her ikisi aynı anda görülebileceği gibi tek başına bel ya da bacak ağrısı da olabilir. Sıklıkla bel ağrısıyla başlanan bu duruma bir süre sonra da bacak ağrısı eşlik edebilir. Bacak ağrısının devamında uyuşma da sık karşılaşılan bir bulgudur. Zamanla bacak ağrısı belirginleştikçe bel ağrısında azalma varmış veya kaybolmuş gibi hissedilebilir. Özellikle uzun süre sabit bir pozisyonda ayakta rahatsızlık hissini arttırırken bazen de yürüyüşler, hatta hapşırma ve öksürme ile bile ağrının şiddeti artabilir. Bu durumda ağrısı olan birçok kişi ya kendini korumaya alıp daha az hareket etmeye ya da bilinçsiz yapılan sporlar ile ağrısının daha da üzerine gitmektedir. Bu durumda az mı hareket edilmeli çok mu sorusuna baktığımız zaman hareketten anladığımız şeyin günlük koşturma telaşıyla veya spor salonlarında harcanan saatler ile karıştırılmaması gerektiğidir. Unutmayın ki sağlığınızı, vücudunuzun ağrıya karşı verdiği az veya çok uyarılmayı en çok düzenli egzersiz ile güçlenen vücudunuz korur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Gamze Emir Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Gamze Emir

Fizyoterapi Ve Rehabilitasyon Uzm. Fzt.

Randevu al