Boyun Düzleşmesi

Yazar Muharrem MertFizik Tedavi Uzmanı • 1 Haziran 2020 • Yorumlar:

Boyun düzleşmesi boyun bölgesinde bulunan omurların diziliminin normalde açıklığı arkaya bakan bir hilal gibi olması gerekirken düz bir hal almasına denir.

Boyun düzleşmesinin teşhisi için hastanın klinik öyküsü alınıp fizik muayenesi yapıldıktan sonra düz röntgen grafisi çekilmesi gereklidir. Röntgende büyük olasılıkla tanı konulabilmektedir. Boyun düzleşmesi için MR tetkiki hastanın klinik bulgularına göre eşlik eden boyun fıtığı yada diğer sorunların tespit edilmesi amacıyla istenebilir. Boyun düzleşmesi ve boyun fıtığı sıklıkla birbirine eşlik eden klinik bulgulardır ve bir hastada boyun fıtığı varsa boyun düzleşmesi yok anlamına gelmez.

Boyun düzleşmesi aslında kendi başına bir hastalık değildir. Temelde boyun bölgesinde bulunan omurların anatomik dizilim bozukluğudur. Her zaman ağrılı olmaz. Ama olumsuz etkileri göz önüne alındığında mutlaka en azından ev egzersizleri yapılarak ilerlemesi önlenmesi gereken bir durumdur. 

Boyun düzleşmesinin sebebi yüksek yastıkta yatmak, öne eğik postürde uzun süre çalışmak cep telefonu ve bilgisayar ya da tablet ile uzun süre ilgilenmek gibi sıralanabilir. 

Anatomik pozisyona göre bir sapma olan bu durum nedeniyle kaslar normal anatomik pozisyonlarına göre daha fazla gerildikleri için özellikle boyun arkası bölgede sırt bölgesinin üst kısımlarında ağrıya neden olur. Bazen de enseden gelen gerilim tipi baş ağrısına neden olur. Bu ağrılar boyun düzleşmesinin kısa vadedeki olumsuz etkileridir. 

Postür düzeltilmez ve baş boyun pozisyonu günlük hayatta kötü bir şekilde kalmaya devam ederse orta ve uzun vadede boyun fıtıkları ve buna bağlı olarak kollarda uyuşma karıncalaşma ve güç kaybına varan durumlar görülebilir. 

Boyun düzleşmesinin ana tedavisi düzgün postürde kalmanın kişinin kendi kendine sürekli telkin ile hatırlatılmasıdır. Düzenli yapılan egzersizler de yine önemli bir tedavi seçeneğidir.  Kaslardaki ağrılar ve boyun ağrısı için kısa süreli ilaç tedavileri verilebilir. Sürecin tüm aşamalarının desteklenmesi amacıyla hastalar fizik tedavi programına alınabilir. Boyun egzersizlerinin ve postür egzersizlerinin haftada 3-4 kez en azından günde bir defa da olsa yapılması önemlidir. 

Boyun düzleşmesi çok uzun bir süredir devam ediyorsa ağrılar kronik ağrı vasfını kazanabilir. Bu nedenle tedavide kronik ağrıda kullandığımız ilaç tedavileri başlanması klinik olarak hastaların tedavi edilmesi için doğru bir yaklaşımdır. 

Ayrıca boyun düzeleşmesinde tamamlayıcı tedaviler de özellikle uzun süreli ağrı yaşayan hasta gruplarında etkili ve güzel sonuçlar alınan tedavi seçenekleridir. Tamamlayıcı tedaviler olarak ise hastalarımıza kuru iğneleme, hacamat tedavisi, ozon terapisi veya manuel terapi gibi tedaviler öneriyoruz. Bu tedavilerin boyun düzleşmesindeki yeri ve önemi hepsi ayrı bir makalenin konusu olabilecek kadar uzun olduğu için burada ismen bahsetmekle yetiniyorum.

Son olarak söylemek istediğim şey ise günümüz yaşam ve çalışma alışkanlıkları boyun düzleşmesi için hepimizi aday haline getirmektedir. Eski zamanlardaki gibi düzenli olarak ata binen ve ok atan bir insanda özellikle de elinde bir cep telefonu yada tablet yokken tabi olarak boyun düzleşmesi beklenmez. Bu nedenle bu duruma çağımızın bir hastalığı diyebiliriz. Postür önemlidir ve kişiyi daha güzel ve yakışıklı gösterir ve bununla birlikte düzgün bir Postür sağlığımız için de gereklidir. Hastalarımıza güzel bir postür ve sağlıklı bir yaşam diliyorum. Allah afiyet versin efendim. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Muharrem Mert Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Muharrem Mert

Fiziksel Tıp Ve Rehabilitasyon Uzm. Dr.

Randevu al