Bugün Hangi Bakteriyi Yutuyorsunuz?

Yazar Sultan GüdülDiş Hekimi • 1 Ocak 2020 • Yorumlar:

Günümüzde fırçalama teknikleri, ağız bakım suları ve daha birçok mekanik ve kimyasal temizleme sistemleri üretilmektedir. Bununla birlikte yapışkan, asitli ve şekerli yiyecek tüketiminin artması diş eti, diş ve tükürükte çeşitli mikroorganizmaların çoğalmasını ve hastalıklara sebep olmaktadır. Plak oluşumunun ilk evresi olan gingivitis, 12-24 saatlik fırçalamasız geçen sürede olgunlaşır. Pembe renkten Kırmızı renge dönen diş eti görülür ve fırçalama sonrası tamamen iyileşebilir. Bu sırada ağız içinde diş eti dokusunu yıkıcı bakteriler çoğalır Ve tükürük ile bu bakteriler de yutulmaya başlar. Bazı araştırmalarda diş eti hastalığı yapıcı bakterilerin alzheimer hastalığının bir türünde etkili olduğu görülmüştür.

2-7 günden uzun süren plaklar diş yüzeyinde tükürüğün ve yiyeceklerin etkisi ile diş eti kenarlarında mineralize olarak sarı ya da koyu kahverengi diş taşı denilen oluşumları başlatır. Bu durumda diş eti çok hassas genellikle ağrılı ve kanamalı olur. Bu dönemdeki bakterilerin sayısı daha fazladır ayrıca tükürük ile yuttuğumuz sadece bakteriler değil kan ve enfekte dokulardır. İlerleyen dönemlerde kemik kaybı ile dişlerin sallanması görülebilir.

Fırçalama yapılmadığına sadece diş eti hastalıkları görülmez çürük meydana gelir. Çürük yapıcı bakteriler kendi aralarında gruplara ayrılıp farklı iş ortaklığı yaparlar. Bazı bakteriler diş yüzeyini daha yapışkan hale getirmeye çalışırken bazıları salgıladıkları asitle diş yüzeyinde girintiler oruşturur bazıları ise diş canlı dokularına istila eder. Ağız içinde çürük varlığında bir çok bakteri sayısında artış görülür ve yine tükürük ile bu bakteriler vücuda taşınır. 

Tüm bu  diş ve diş eti dokularında hastalıklara sebep olan bakteriler bunlarla da kalmayıp her yutkunduğumuzda vücudumuza yayılabilir. Ağız bakımı ve optimum ağız sağlığı tüm vücut sağlığının  ön koşuludur. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)