Burun Estetiği Sonrası Revizyon Ameliyatı Gerekli Midir?

Burun nefes alıp vermek gibi çok hayati bir fonksiyonu yerine getirmektedir ve yüzün tam ortasında olduğu için de, yüz ifadesini, bakışları, gülüşü etkilemektedir. Aynı zamanda çok küçük bir alanda çalışıldığı için, operasyon sırasında yapılan mikro düzeydeki müdahaleler bile estetik ve fonksiyonel sonuçlar üzerinde olumlu ya da olumsuz farklar yaratmaktadır. Örneğin burun kemerinin olması gerekenden fazla alınması burunda çöküntülere ve nefes alma şikayetlerine sebebiyet verebildiği gibi az alınması da kemer görünümünün hala devam etmesine yol açabilir. Ya da burun ucunun 1 derece fazla kaldırılması, burun deliklerinin karşıdan görünür olması gibi hiç istenmeyen bir görünüme yol açabileceği gibi; 1 derece düşük olması burunun düşük görünmesine neden olabilir. Fonksiyonel olarak da septum adı verilen orta kıkırdaktaki mikro düzeydeki eğrilikler hava alma kanalını daraltarak burun tıkanıklığı şikayeti oluşmasına sebebiyet verirken, aynı şekilde kıkırdağın düzeltilmesi de hastanın sağlıklı bir şekilde nefes alıp verebilmesine yardımcı olur. Bu nedenle burun ameliyatı insan vücudunda yapılan en incelikli estetik operasyonların başında gelmektedir. Doğal, estetik bir görünüm ve sağlıklı fonksiyonel bir burun elde etmek için, her zaman vurguladığımız üzere cerrahın burun anatomisi üzerine bilgisi, çok farklı burunlar üzerinde elde ettiği tecrübe,el becerisi ve hastanın mevcut kusurlarını tespit ederek bunları gidermeye yönelik doğru müdahalelerin ne olacağına karar verme görüşü çok önemlidir. Tüm dünyada bakıldığında bu niteliklere tam anlamıyla sahip olan cerrahların sayısı çok fazla değildir. Bu nedenle de burun ameliyatları sonrası revizyon gereksinim oranı yüksektir denilebilir.

Burun Ameliyatında En Çok Karşılaşılan Hatalar
Burun estetiği, burunun küçültülmesi ameliyatı değildir. Burunun bazı kısımlarının küçültüldüğü; gerektiğinde kıkırdak eklemeleri ile bazı bölümlerinin de büyütüldüğü bir dengeleme ameliyatıdır. En çok yapılan hatalardan biri burunun olması gerekenden fazla küçültülmesidir. Kemerin düşürülmesi, burun kanatlarının ve burun ucunun daraltılması sırasında küçültme girişimlerinin fazla yapılması estetik açıdan uygun değildir. Zira burun yüzün diğer hatlarına uyumlu olması gerekmektedir. Ayrıca küçültme işlemleri, mevcut kemik, kıkırdak ve yumuşak dokuların yapısına göre de uyumlu olmalıdır.  Bununla beraber burunda eğrilik, burun deliklerinde kanatlarında eşitsizlik, burun ucunun fazla kaldırılması, burun sırtında düzensizlikler, sıkça karşılanan deformitelerdir. Kaburga kıkırdağı ile burunun yeniden şekillendirilmesi ve deformitelerin giderilmesi revizyon ameliyatlarında, burun iskeletsel deformitelerini düzeltmek, burunun estetik ve fonksiyonel olarak yeniden yapılandırılması için genellikle kulaktan ya da kaburgadan alınan kıkırdak dokular kullanılmaktadır. 

Önceki operasyon / operasyonlar sırasında tahrip olmuş kıkırdak dokular çıkartılarak yerine pürüzsüz bir kıkırdak konulması gerekebilmektedir.

Burun revizyon ameliyatlarında kullanılan teknikler nelerdir?
Önceki operasyonlarda, burunları, aşırı küçültülmüş hastalarda, kaburga kıkırdağı ile birlikte, karın kası zarı da kullanılmaktadır. Kaburgadan alınan kıkırdak doku, 1mm'lik çok küçük parçalar şeklinde kıyılmakta ve kas zarının içine konulmaktadır. Burunda ihtiyaç duyulan büyüklükte hazırlanan zar içine yerleştirilmiş ince kıkırdaklar, septum kıkırdağı üzerine yerleştirilmekte ve burunun kıkırdağının yükseltilmesi sağlanmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Nazım Çerkeş Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Nazım Çerkeş

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Prof. Dr.

Randevu al