Çağımızın Yaygın Hastalığı Fibromiyalji Nedir?

Fibromiyalji, kronik ağrı sendromu olarak da bilinir. Geceleri yeterince uyumanıza rağmen şayet sabah kalktığınızda hiç uyuyamamış gibi hissediyorsanız, fibromiyalji hastası olabilirsiniz.

Yaygın bilinen ismiyle yumuşak doku romatizması yani bromiyalji, genellikle stresli yaşam, kronik
yorgunluk, iyi uyuyamama ve günümüzün gürültülü, yorucu yaşam koşulları nedeniyle ortaya çıkan; yaygın uyku bozukluğu, kaslarda ağrı, halsizlik, sabah tutukluğu ile kendini belli eden bir hastalıktır.
Toplumun yüzde 3’ünde görülen çok yaygın bir hastalıktır. Özellikle, vücudun belli noktalarında (boyun, omuz, sırt vb.) ağrı ile seyreder. Sıklıkla bayanlarda görülür. Ciddi yaşam kalitesi bozukluğu ve iş kaybı yapan bir hastalıktır.

Fibromiyalji, genellikle iyi uyuyamayan ya da kaliteli derin uyuyamayan insanlarda görülür. Bu hastalar boyun, omuz ağrıları nedeniyle adeta sabah uyanmak ve yataktan kalkmak istemezler. Bu hastalığın özel bir karakteri vardır. Bu insanlar genellikle çok titiz, mükemmeliyetçi, duygusal insanlardır. Özellikle ağrıları stresli zamanlarda artar, ağrı genellikle boyun bölgesindedir. Sıcak uygulama, masaj, uyku ve dinlenmek, ağrıları azaltır.

Belirtileri nelerdir?

Herhangi bir ağrıyı normalden daha fazla algılamak,

Ağrı yapmayan bir uyarıcıyı da ağrı gibi hissetme,

El ve ayaklarda karıncalanma uyuşma,

Çarpıntı,

Kabızlık, ishal, gaz,

Egzersiz yapamama,

Depresyon,

Hafıza problemi

Gün boyunca yorgunluk hissi,

Dinlenmeden uyanmış olma,

Uyku kalitesinde azalma,

Genel olarak tüm vücutta hassasiyet,

Konsantrasyon bozukluğu, yeni şeyler öğrenememe,

Kişiye göre değişen ödem.

Tedavisi:

Tedavide istikrara çok önemlidir. Öncelikle hastanın hastalığına inanması gerekir. Bu tür hastaları, ikna etmek pek kolay değildir. Bu hastalar, genellikle sürekli doktor değiştiren, tedavisi yarıda kesen, kronikleşmiş hastalardır.

Kullanılan ilaçları mutlaka uzun süreli ve düzenli kullanmak gerekmektedir.

Aynı zamanda stresten uzak yaşam, spor, masaj, kaplıca, hamam gibi tedavilerin de faydası vardır.

Dengeli beslenme ve uykunun da tedavide büyük yeri vardır. Ayrıca bu tedavilere ek olarak, kişiye uygun tedavi seçenekleri vardır. PRP, egzersiz programları, ağrılı noktalara enjeksiyonlar, sıcak uygulama, germe, gevşetme eğitimleri, nöroterapi gibi çeşitli tedavi yöntemleri vardır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)