Çiftler Arası Kıskançlık

Yazar Suna Basmacı • 18 Ekim 2023 • Yorumlar:

Kıskançlık, öfke, kaygı, mutluluk ve üzüntü gibi sahip olduğumuz bazı duygulardan biridir. Kıskançlık spesifik olarak kişinin hayatındaki tek bir olayda da görülebilir, birçok alanda da görülebilir. Kıskançlığın nedenleri arasında en göze çarpan faktörlerden birisi kişinin öz güven eksikliğidir. Kişi birini kaybetmeye dair yoğun kaygı yaşadığında kıskançlık belirtisi gösterebilir. Kıskançlığın seviyesinin artması bireysel olarak zarar vermekle beraber kişilerarası ilişkileri de olumsuz etkiler. Özellikle çiftler arasında ciddi sorunlara yol açabilir.

Çiftler arasındaki kıskançlığın temelinde ‘güvensizlik duygusu’ görülmektedir. Kıskançlığın fazla olduğu ilişkilerde partnerler ‘Seven insan kıskanır’ Gibi yanılsamalarla sağlıklı olmayan bir ilişki döngüsünde kalabilirler. Kıskançlık durumunda kişi bazen sevildiğini ve önemsendiğini bile hissedebilir ancak uç noktaları ilişki dinamiğine zarar vermektedir. Güven bağının olduğu ilişkilerde kıskançlık sağlıksız bir boyutta görülmez. Bireysel sınırların korunmadığı, güvensizliğin görüldüğü ilişkilerde ise kıskançlık oldukça fazla görülür.

Partnerler bu duyguyu yoğun, ilişkiyi yıpratacak derecede hissettiklerinde nedenlerini gözden geçirmelidir. Bu bazen güveni sarsan bir durumdan sonra ortaya çıkabilse de geçmişte yaşanılan ve kişinin güvenini sarsan deneyimler sonrası da ortaya çıkabilir. Eskiden yaşanılan zarar verici ilişkilerin yansımaları yeni ilişkide görüldüğünde hem kişi için hem kıskançlığa uğrayan kişi için oldukça yıpratıcı bir süreç olmaktadır.

İLİŞKİLERDE KISKANÇLIĞIN NEDENLERİ

  • Kıskanan kişinin öz güven eksikliği olması ve kendisini yetersiz hissetmesi,

  • Geçmiş travmatik ilişki deneyimleri sonucu yeni partnere güvenmekte sıkıntı yaşama,

  • İlişkiden beklentilerin farklı olması ve partnerlerin birbirlerinin yaşantısına uyum sağlamakta sıkıntı yaşaması,

  • Kıskanan kişinin bir olayı veya kişiyi tehdit olarak algılama eğilimi

  • Eşlerin farklı ilgi alanlarının olması ve birbirlerinin farklı ortamlarını tehdit olarak algılamaları

  • Kişinin ihmal edildiğini hissetmesi

KISKANÇLIK PROBLEMİ NASIL ÇÖZÜLÜR?

  • Çift terapisi alındığında eşler duygularını karşılıklı olarak dışa vururlar ve birbirlerini dinlerler. Sağlıksız ilişki dinamikleri detaylı bir şekilde ele alınıp değiştirilir.

  • Kıskançlığın ilişkiye nasıl zarar verdiği ve hem bireysel hem ilişki için nasıl bir işlevi olduğu ele alınır. Kıskançlık kişinin bu konuda farkındalık kazanması ilk adımdır.

  • İletişim eksikliği veya hatalı iletişimden kaynaklı sorunlar düzeltilir. İhmalin, sevgi eksikliğinin ve motivasyon eksikliğinin varlığı ilişkiye zarar verir.

  • Kıskançlık yapan eşin geçmiş yaşantılarından kaynaklı travmatik bir deneyimi varsa hem çift terapisinde hem bireysel terapide çalışılır.

  • Kıskançlığın sebep olduğu otomatik düşünceler ve bilişsel çarpıtmalar (düşünce hataları) yeniden düzenlenir. Kıskançlığın temelinde yer alan duygu, düşünce ve davranışlar detaylı bir şekilde konuşulur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Suna Basmacı Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Pedagoji, Aile Danışmanlığı Uzm. Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)