Çocuğum Ödev Yaparken Çok Çabuk Sıkılıyor

Yazar Elbi Firdevs Uyar • 23 Ocak 2024 • Yorumlar:

“Çocuğumun dikkati çok dağınık!”, “Söylediklerimi dinlemiyor!”, “Ödevlerini yaparken çok çabuk sıkılıyor!”

 

Ebeveynler olarak hepimiz zaman zaman çocuklarımızın dikkat sürekliliği konusunda endişeleniyoruz ve onların başarılı bir eğitim hayatı sürdürebilmeleri için bu beceriyi geliştirmeye odaklanıyoruz.

“Peki çocuklarda dikkat sürdürme becerisi nedir?” diye soracak olursak şöyle açıklayabiliriz:

Çocuklarda dikkat sürdürme becerisi, bir görevi, aktiviteyi veya odaklanmayı belirli bir süre boyunca sürdürebilme yeteneğini ifade eder. Bu beceri, çocuğun öğrenme, akademik başarı, günlük yaşam aktiviteleri ve sosyal etkileşimler açısından önemlidir. Çocuklar, dikkatlerini sürdürme konusunda farklı düzeylerde yeteneklere sahip olabilirler ve yaşlarına, gelişim düzeylerine ve bireysel farklılıklarına bağlı olarak bu beceri farklılık gösterebilir. Aile, okul ve çevre gibi faktörler, çocuğun dikkat sürdürme becerisini etkileyebilir. Aynı zamanda, çocuğun bilişsel, duygusal ve fiziksel gelişimine bağlı olarak da değişebilir.

Dikkat sürdürme becerisinde zorluk yaşayan çocuklar;

Ödev yapmada, derse odaklanmada ve öğretmenin anlattıklarını anlama konusunda zorluklar yaşayabilirler. Bu durum, akademik başarıları olumsuz etkileyebilir.

Sosyal etkileşimlerde ve oyunlarda güçlük yaşayabilirler. Bu da arkadaşlık ilişkilerinin kurulmasını ve sürdürülmesini zorlaştırabilir.

Başlamış oldukları işleri tamamlamakta güçlük çekebilirler. İşlerini bitirmeden sürekli olarak diğer görevlere geçebilirler.

Zamanlarını yönetme, planlama yapma ve işleri sıralama konusunda güçlükler yaşayabilirler.

Dikkatlerini sürdüremedikleri için sosyal etkileşimlerde ve oyunlarda güçlük yaşayabilirler. Bu da arkadaşlık ilişkilerinin kurulmasını ve sürdürülmesini zorlaştırabilir.

Ebeveynler Olarak Neler Yapabilirsiniz?

1.Yapılacakları sıralı ve basit adımlara bölmek: Çocuğunuzun yapması gereken görevleri küçük adımlara bölebilir ve her bir adımı tamamladığında hedefine bir adım daha yaklaştığını görmesini sağlayabilirsiniz.

2.Görsel ve işitsel yardımcılar kullanmak: Renkli görseller, sesler ve işitsel ipuçları, çocukların dikkatini çekmek ve sürdürmek için kullanılabilirsiniz.

3.Çocuğun ilgisini çeken konuları kullanmak: Çocuğun ilgisini çeken konuları içeren etkinlikler, dikkatlerini daha uzun süre sürdürmelerine yardımcı olabilir.

4.Kısa ve Etkin Zaman Aralıkları: Çocuğun dikkat süresi kısa olabilir. Ders çalışma, oyun veya diğer etkinlikler için kısa ve etkin zaman dilimleri belirleyin. Örneğin, 25-30 dakikalık ders çalışma süreleri ardından 5 dakika ara verebilirsiniz.

5.Kısa süreli etkinliklerle başlamak: Başlangıçta kısa süreli etkinliklerle başlayarak çocuğun dikkat sürdürme becerisini güçlendirebilir ve zamanla süreyi artırabilirsiniz.

6.Çevrenin dikkat dağıtıcı unsurlarını azaltmak: Çocuğun dikkatini dağıtabilecek potansiyel unsurları ortamdan uzaklaştırmak veya azaltmak önemlidir. Örneğin; çalıştığı masanın düzenlenmesi gerekir. Bunun masa da yer alan kitapların, masaya yapıştırılan notların ve fazla kalemlerin olmaması dikkat sürelerini devam ettirmede yardımcı olacaktır.

7.Rutin Oluşturun: Günlük rutinler, çocuğunuzun düzenli bir yaşam tarzı oluşturmasına yardımcı olabilir. Böylelikle, günlük aktivitelerine alışarak daha kolay odaklanabilir.

Hangi Durumlarda Uzman Desteği Almak Gerekir?

Eğer çocuğunuzda dikkat sürdürme konusunda önemli güçlükler yaşıyorsa, çocuğun günlük yaşamını olumsuz etkiliyorsa, aile, arkadaş ilişkilerinde zorluk, okulda ders başarısında sorun yaşamasına neden oluyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.

Bu sayede çocuğunuzun ihtiyaçlarına uygun bir şekilde değerlendirme ve destek sağlanabilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)