Çocuk İstismarı

Yazar Banu Kılıç • 8 Ocak 2019 • Yorumlar:

Son günlerde cinsel istismar ile ilgili birçok haber duymakta ve okumaktayız. Çocuklara karşı işlenilen suç oranlarındaki artış paralelinde aileleri de tedirgin etmekte ve bu sebepten dolayı aileler çocuklarını dışarıda oyun oynamaya bile göndermekten korkmaktadırlar. Çocuklarımızı ne kadar korumaya çalışırsak çalışalım onların bazı olumsuz durumları yaşamalarının önüne geçemediğimiz zamanlar olabilmektedir. Bu yüzden bu durumlarda nasıl davranmamız ve ne şekilde tepkiler vermemiz gerektiği konusunda bilinçli olmamız gerekir. İlk müdahale çok önemlidir. Çünkü çocuğun cinsel istismara maruz kalması bir travma iken bu durumu öğrendikten sonraki çocuğa yaklaşımlarımız devam eden travmalara sebep olabilmektedir.

Çocuklarda cinsel istismar; çocuğun sağlık, fiziksel yapı ve psiko-sosyal gelişimini olumsuz bir şekilde etkileyen, yetişkin bir kişi tarafından çocuğa bilinçli bir şekilde uygulanan cinsel davranışların bütünüdür. Yapılan araştırmalar sonucunda cinsel istismara kız çocuklarında erkek çocuklara oranla 3 kat daha fazla rastlanılmaktadır. İstismarcıların çoğu erkek olmakla birlikte birçoğu da tanıdıkları tarafından gerçekleştirilmektedir.

Öncelikli olarak cinsel istismar travmatik bir durumdur ve bu durumun etkileri uzun yıllar sürebilmekte, kişilik problemleri ve klinik hastalıklar olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu durumu özellikle ailelerin bilmesi çok önemlidir çünkü aileler maalesef ki cinsel istismar olayının üzerini kapatmaya çalışmaktadır. Bu durumu yaşayan çocuk özellikle 6 yaşından küçük ise ailelerin olayın üstünü örtmeye çalışmaları çocukta aileye karşı güvensiz bir bakış açısına sahip olmasına ve kendi öz benliğine yönelik suçluluk hissiyatına kapılmasına neden olabilir.

Cinsel istismar olayını yaşayan bir çocuğa öncelikle inanmak ve sonuna kadar olayı anlatmasını sağlamak gerekir. Çocuk anlatırken müdahalede bulunulmamalıdır. Çocuk duygusal boşalım sağlayabilmeli ve uygun olduğu zaman konuşulmalıdır. Ebeveynler bu durumda ne kadar kaygılı olursa olsun, kaygılarını çocuğa yansıtmamaya çalışmalıdırlar. Bunu yaparkenki verilmek istenen çocuğun güvenli bir yerde olduğunu ona hissettirebilmek ve o şefkati çocuğa yansıtabilmektir. Çünkü çocuk suçluluk duygusu içerisinde olabilmektedir. Böyle bir durumda çocuğun hissettiği duyguları anlayabildiğimizi belirtmek önemlidir. Çocuğa olumsuz anlam taşıyan cümleler kurulmamalı, ona ne olursa olsun güvende olduğu ve sevildiği duygusu yansıtılmalıdır.

 Cinsel istismar sorununun üstesinden gelmek için aileler de dahil olmak üzere çocuk ile birlikte bir uzmandan profesyonel bir psikolojik destek alınmalı ve bu şekilde çocuğun duygularını dışarı vurması ve kendi öz benliğini tekrar kazanması sağlanmalıdır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)