Çocuklarda İyot Eksikliğine Dikkat!

Yazar Ayça Törel Ergür • 10 Nisan 2023 • Yorumlar:

Ülkemizde 1-7 Haziran İyot eksikliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası olarak ilan edilmesi iyodun önemini vurgulamak açısından son derece değerlidir. İyod tiroid hormon sentezi başta olmak üzere bağışıklık sisteminde, enfeksiyonlardan korunmada ve kanser gelişiminin önlenmesinde önemli bir elementtir.

İyod, ilk kez 1811'de Bernard Courtois'in barut yaparken oluşan mor bir buhar çıkışının gözlenmesiyle keşfedilmiş ve Yunancada "mor" anlamına gelmektedir. İyodun doğada en fazla deniz suyu, kaya ve deniz yosunlarında bulunmaktadır. En fazla iyot içeren besinler kabuklu deniz ürünleri, tuzlu su balıkları, ton balığı, mezgit, ıspanak, soya fasulyesi, şalgam, pazı, kabak, kuru fasulye, sarımsak gibi sebzeler, çilek, süt-süt ürünleri ve peynirdir.

Özellikle çocuklarda ilk üç yılda santral sinir sisteminin gelişiminde tiroid hormonları büyük rol oynamaktadır.

Tiroid hormonlarının işlevi için iyot elzemdir ve eksik olmaması gerekir.

İYOT ELKSİKLİĞİ DAHA BÜYÜK ÇOCUKLARDA DA ÖNEMLİ SORUNLARA YOL AÇABİLİYOR

"İyot eksikliğine bağlı yetersiz tiroid hormon biyosentezi zeka ve gelişme geriliği, sağırlık, konuşma bozuklukları yaratmaktadır. Yapılan çalışmalarda, önlenebilir zeka geriliği nedeni olarak bilinen iyot eksikliği IQ'da 12-13 puan azalma yaratmıştır. İyot eksikliği, küçük ve okul çağı çocuklarda, guatr, ders başarısında düşme, hafızada ve konsantrasyonda bozulma, dikkat eksikliği sendromu, anksiyete, depresyon, boy kısalığı ya da ebeveyne göre boyda gerilik, kabızlık, kilo artışı, dirençli demir eksikliği anemisi, saç dökülmesi, tırnaklarda kolay kırılma, sık enfeksiyon, parazit enfeksiyonları gibi geniş yelpazeye dağılan bulgulara yol açar."

İyot eksikliğinin daha büyük çocuk ve adolesanlarda guatr, hipotiroidi, nükleer radyasyona duyarlılık oluşturabildiğinin altını çizmek gerekir. Doğurganlık çağındaki kadınlarda kısırlığa ve meme kanserine yol açtığını çalışmalarda belirtilmektedir.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)

Yazar

Ayça Törel Ergür

Çocuk Endokrinolojisi Prof. Dr.

Randevu al