Çocuklarda Katılma Nöbeti ve Refleks Epileps

Yazar Sümer GönülÇocuk Nöroloji Uzmanı • 30 Nisan 2019 • Yorumlar:

Çocuklarda Katılma Nöbeti

Kısaca ağlarken nefes tutma olarak özetleyebileceğimiz katılma nöbetleri yanlışlıkla epileptik nöbet zannedilebilmektedir.

Katılma nöbetinde kasılma, titreme olur mu?

Evet. 30-40 sn. den uzun nefes tutarsa olur ama bu epilepsi demek değildir. Halk arasında nefes tutma nöbetleri olarak bilinen katılma nöbetleri yaşla sınırlı bir olaydır ve %25 olasılıkla ailesinde de katılma nöbeti öyküsü vardır.

5 yaş altı çocukların %4 - 5’ inde görülür.

Katılma nöbetleri sıklıkla ilk 2 yaşta görülmekle birlikte 6 aydan önce de ortaya çıkabilir. Sinir sistemi olgunlaştığında 4 yaş, en geç 6 yaştan sonra kendiliğinden kaybolur.

Ağlarken nefes tutan çocuğun göğüs kafesi içinde basınç artar ve bu da kalp atımını yavaşlatır. Sonuç olarak beyin kan dolaşımında azalmaya neden olur. Kansızlık varsa katılma nöbetinin sıklığında artış gözlenir.

Katılma nöbetinde mutlaka tetikleyici bir neden vardır. Sinirlenme, engellenme, canının yanması, korkma, heyecan, gıdıklanma, kızma, ısrar gibi.

Katılma nöbetinin morarma ve solma şeklinde iki tipi vardır. Bazen aynı çocukta ikisi de görülebilir.

Tetikleyici faktör olmadan başlamaması, uykuda olmaması epilepsiden ayırırken önemlidir.

Beyin hasarına neden olmaz.

Epilepsi sıklığında artış olmaz ama bayılma sıklığında artışa neden olabilir (% 5-20).

Katılma nöbeti sırasında sakin olmalı ve çocuğun dikkatini dağıtmalıyız. Çocuğun yüzüne su dökmek, şamar vurmak yanlıştır. Katılma nöbetini geçiren bir bebekse yan çevirip kusarsa ciğerine kaçması önlenmelidir.

Refleks Epileps Nedir?

İrkilme Epilepsisi (Startle Epilepsi)

İrkilme ile olan nöbetler beklenmedik ani uyaranlarla oryaya çıkar. Nadir görülen refleks bir epilepsidir. İrkilme nöbetlerine refleks olmayan nöbetler de eşlik edebilir. Doğumda beyin oksijenlenmesinde sorun yaşayan, anormal Beyin MR bulguları olan nörolojik problemli çocuklarda görülür. Süt çocukluğu, çocukluk veya ergenlik döneminde ortaya çıkar. Nöbetler ani gürültü, telefon zili, omuza hafifçe vurulması, halı kenarına takılıp sendeleme gibi nedenlerle tetiklenir.

Öksürük, çay kaşığının düşürülmesi, hatta sessiz bir ortamda birinin normal ses tonu ile konuşmaya başlaması bile tetikleyici neden olabilir. Uyaranın ani olması çok önemlidir. Uyaran ses veya gürültü çok şiddetli olsa bile ani değilse nöbeti tetiklememektedir. 

Nöbetler sıktır.

Nöbet sıklığı yaşla azalır

Uyaran sonrası ani bir hareketler baş, gövde ve kol-bacakta kasılma gözlenir

Kasılmalar tek ya da iki taraflıdır

İrkilme sırasında çekilen beyin elektrosunda anormallikler saptanır

İrkilme epilepsisi hareketle ortaya çıkan epilepsilerle karışabilir

Hareketle ortaya çıkan epilepsiler dinlenme döneminden sonra yapılan ani bir hareketle ortaya çıkan bir diğer refleks epilepsi tipidir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sümer Gönül Çocuk Nörolojisi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)