Çocuklarda Rotavirus Enfeksiyonu

Rotavirus enfeksiyonu ciddi ishal, kusma, ateş ve sıvı kaybı belirtileri ile seyreden bir barsak enfeksiyonu tablosudur. Çocukların hemen hemen tamamının 5 yaşına kadar bu hastalığı geçirdiği düşünülmektedir. Hastalık çoğunlukla kış ve ilkbahar döneminde görülür. Hastalık etkeni olan virüs hasta bireyden sağlam kişilere çok kolayca, temas ile bulaşabilmektedir. Virüs hasta olan bireyin dışkısında, belirtilerden birkaç gün önce ve iyileştikten birkaç gün sonraya kadar olan zaman aralığında atılmaktadır.

3 ay ile 24 ay arasındaki çocuklarda daha ağır hastalık tablosuna yol açar. 3 aydan küçük bebeklerde ise anneden plasenta veya anne sütü ile geçen antikorlar bebeği koruyabilmektedir.

Hastalık; mikrop vücuda girdikten genelde birkaç gün sonrasında, hafif veya orta dereceli ateş ve kusma belirtilerine sebep olur. Bu durum genellikle 2 gün kadar sürer. Sonraki günlerde ise belirgin ishal ile devam eder ve çoğu hastada bu tablo 5-7 gün kadar sürebilir.

Tanısında klinik belirtilerin yanı sıra dışkıda etkenin saptanmasına yönelik ülkemizde de yaygın olarak yapılabilen laboratuar testinden de yardım alınabilmektedir.

Spesifik bir tedavisi olmamakla beraber, tedavisinde en önemli unsur çocukta gelişebilecek sıvı kaybının önlenmesi ve gelişmiş ise tedavisidir. Antibiyotik kullanımının kesinlikle bir faydası bulunmamaktadır. Probiyotik içerikli ürünler hafif ve orta ağırlıktaki vakalarda kısmen faydalı olabilmektedir. Sıvı kaybı durumunda gerek ağızdan gerekse damar yolundan hastaya uygun içerikli sıvı ile destek olunması gerekir.

Hastalık hayatın özellikle ilk 5 yılı içinde tekrarlayabilmekle beraber, sonraki enfeksiyonlar, ilkine göre daha hafif seyirli olmaktadır.

Hastalıktan korunmada en önemli unsur hijyen kurallarına dikkat edilmesidir. Ayrıca bebeklik döneminde yapılan aşısı da mevcuttur. Aşı bebeğe en erken 6 haftalık olduğunda, en geç ise 15 haftalık olduğunda başlanarak toplam 2 veya 3 doz şeklinde, ağız yoluyla uygulanmaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Sevil Bilir Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Sevil Bilir

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Doç. Dr.

Randevu al