Çocuklarda Sindirim Sistemi Kanamaları

Yazar Feryal Gün SoysalÇocuk Cerrahı • 7 Haziran 2021 • Yorumlar:

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Feryal Gün Soysal, çocuklarda sindirim sistemi kanamaları hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Çocuklarda sindirim sistemi kanamaları olarak ifade ettiğimiz ağızdan veya makattan kan gelmesi sorunu, sindirim sistemindeki bir problemin sonucu olarak ortaya çıkar. Kan çoğunlukla dışkıda ya da kusmukta görülür, kanama derecesi az miktar olabileceği gibi şiddetli de olabilir. Ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilen bu kanamalar fark edildiğinde zaman kaybetmeden doktora başvurularak kanamaya neden olan hastalık araştırılmalıdır.

Kanama belirtileri belirgin olmayabilir

Sindirim sistemi kanamaları dışkı veya kusmukta göründüğü gibi gizli olarak da oluşmuş olabileceğinden fark edilmeyebilir. Gizli kanama belirtilerine dikkat edilmeli, çocukta gözlemlenen belirtiler doktora eksiksiz aktarılmalıdır. Gizli kanama belirtileri arasında nefes almada güçlük, göğüs ağrısı, baş dönmesi, bayılma, karın ağrısı yer alabilir.

Sindirim sistemi kanama sebepleri

Genellikle yaş gruplarına göre üst ve alt gastrointestinal sistem kanamaları çeşitlilik gösterir. Üst sistem kanamalarında sıklıkla kanlı kusma, koyu renkli siyaha yakın kanama görülürken, alt sistem kanamalarında makattan taze kan da gelebilir. Anne kanı yutulması, mide ülserleri, yemek borusundaki iltihap, damar genişlemeleri, anal fissür, bağırsak düğümlenmesi, kolon ve rektumda iltihap gibi bir çok neden gastrointestinal sistem kanamasına yol açabilir.

Ağrısız ve acısız görüntüleme tıbbi gelişmelerle artık mümkün. Çocuklarda ağızda ve makatta görülen kanamaların tedavisinde öncelikle hasta öyküsü değerlendirilir, fiziki muayene yapılır. Sorun ilaç kullanımından kaynaklıysa farklı ilaç tedavisi planlanır. Gerekli durumlarda endoskopi yöntemleriyle mide ve bağırsak değerlendirilerek kanama durumu incelenir, çocuğunuza işlem sırasında sedatif enjeksiyon uygulandığından ağrı veya acı hissetmez. İlaç tedavisi, sıvı tedavileri ve serum tedavileri de bu süreçte önemli tedavi planlamalarıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Feryal Gün Soysal Çocuk Cerrahisi, Çocuk Ürolojisi, Çocuk Onkolojisi Prof. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)