Çocukluk Çağı Gelişim Testleri

Yazar Gül Sena Kılıç • 15 Nisan 2024 • Yorumlar:

Ebeveynler test uygulanmasının anormal ya da ciddi düzeyde yolunda gitmeyen şeyler olduğunda yapıldığı kanısına varabilirler. Aslında çocuğunuzun gelişimi hakkında doğru ve sistematik bilgi almak, gelişim sürecinde hiçbir ayrıntıyı kaçırmamak ve daha verimli bireysel eğitim süreçleri planlayabilmek açısından elzemdir. Çeşitli gelişim alt dalları dünya standardizasyonuna uygun yapılandırılmış soru listeleri ile incelenir ve gözlemlerle birlikte raporlanır. En nihayetinde doğru ve gerekli yönlendirmelerle çocuğun tüm gelişim alanlarında en yüksek seviyede yararlılığını sağlama amaçlanmaktadır. Çıkan sonuca uygun eğitim programları hazırlanır ve takip edilir, gerekirse aile ile iş birliği sağlanır. Bu noktada aile ile iş birliği sağlandığında daha profesyonel ve sürdürülebilir, kalıcı adımlar atılır. Bu testlerin çocuğun güvendiği, tanıdığı bir ortamda ve alan uzmanları tarafından yapılması geçerliliği yüksek yanıtlar alabilmek için kıymetlidir. Okulumuzda uyguladığımız testler ile ilgili detaylı bilgi aşağıda sizler için hazırlanmıştır.

Denver II Gelişimsel Tarama Testi, okul öncesindeki çocukların(0-6 yaş) gelişimlerindeki yaşına uygun birtakım becerileri değerlendirir, planlanabilecek eğitim ve gelecek için ipuçları verir. Yaş cetveli üzerinden kişisel sosyal, ince motor, kaba motor ve dil gelişimleri takip edilir. Kişisel sosyal gelişim şu ve benzeri alt maddeleri incelenir; ad-soyad söyleyebilme, kaşık-çatal kullanımı, yardımsız giyinebilme, düğme ilikleme… İnce motor yani parmak kasların gelişimi şu ve benzeri alt maddeler ile incelenir; yıkılmaz kule yapabilmek, daire, kare, artı ve insan çizimi… Kaba motor yani vücut kaslarının gelişimi şu ve benzeri alt maddeler ile incelenir; tek ayağının üzerinde durabilme, tek ayağının üzerinde sıçrama, catwalk(adımlama)…

Modern çağın yaşamımıza getirdiği teknoloji ve hız alışkanlığının kronik bir şekilde çocuklara da aktarılması ile çocuklar dikkatini odaklamakta güçlük çeker oldular. Bu noktada ailelerin endişelerine cevap olacak bir diğer test Frankfurter Kısa Süreli Dikkat Testi’dir. Test elma ve armut resimlerini içerir. Çocuk 90 saniye içerisinde testi bitirmeye çalışır. Ayırabildiği armut adedi üzerinden dikkat seviyesi değerlendirilmektedir. Sadece 3 yaş grubu dikkat ölçümü için uygun değildir, merak duygusunun dikkat kontörlü üzerine yoğun etkisi bu yaş grubunda daha yüksek hissedilmektedir.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi ise çocuğun okula hazır olup olmadığını öğrenmek amacıyla uygulanır. İlkokul yönergelerini anlamaya hazırlıklı olmalarını sağlayacak olan özelliklerini ve başarılarını ölçmek üzere 5 yaş 6 ay- 6 yaş arası çocuklara yöneliktir. Toplam 6 alt testten oluşur. Bu alt testlerden 1. Kelime Anlama(19 madde) dilin anlaşılması ve kavranması testidir, 2. Cümleler (14 madde) testörün istediği cümleyi kavraması beklenen testtir, 3. Genel Bilgi (14 madde) kelime bilgisi ile ilgilidir, 4. Eşleştirme (19 madde) bir görsel algılama-dikkat testidir ve benzerliklerin tanınmasını içerir, 5. Sayılar (24 madde) sayı bilgisini ölçer ve basit sayısal problemlerin çözülmesini içerir, 6. Kopya Etme (10 madde) yazı yazmayı öğrenmede gerekli olan görsel algı ve hareketi kontrolün birleşmesini ölçer.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)