Çölyak Hastalığı

Yazar Meral SözenGastroenterolog • 26 Ekim 2018 • Yorumlar:

Tahıl içerisinde bulunan glutene karşı antikor oluşumu ile seyreden kronik bir hastalıktır. Klasik hastalık emilim bozukluğu, ishal, gaz, şişkinlik ve kilo kaybı ile seyreder. Ancak anemi, kronik yorgunluk, fibromyalji, kısa boy, infertilite, epilepsi nöbeti, osteoporoz ile de kendini gösterebilir. Bağ dokusu hastalıkları, otoimmun hastalıklar ve dermatitis herpetiformis ile birlikte görülebilir. 

Tanı için öykü ve fizik muayene sonrası kan tetkikleri istenir. Kan tetkikleri sonrasında hastalık şüphesi devam etmesi halinde endoskopik ince bağırsak biyopsisi önerilir. Tanı; klinik, serolojik ve histopatolojik bulguların kombinasyonu ile doğrulanır.  

Tedavisi glutenli ürünlerden mutlak uzak durmak ve eşlik eden durumların tedavisi şeklindedir. 

ÇÖLYAK HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİ?

Bilindiği üzere çölyak hastalığı gluten dediğimiz buğday içerisindeki proteine karşı allerjik reaksiyon sonucu gelişen ince bağırsağın daha çok üst kısımlarını tutan bir hastalık olup bağırsakta olan ve emilimi sağlayan küçük tüycüklerin yıkımıyla sonuçlanan bir hastalıktır. 

Burada esas sorun gluten ile karşılaşmak olduğu için hayatımızdan gluteni tamamen çıkarmak isteriz. 

Takibe gelen hastalarımızda diyete uymama rağmen şikayetim devam ediyor sözünü duyarız ya da kontrollerde tetkik sonuçlarından diyete yorumu sorgularız. 

Dikkat edilmesi gereken hususlar şunlar olmalıdır:

  • ????Yemek hazırlığı sırasında gluten ile temas etmiş ve iyice yıkanmadan kullanılmış kaşık, süzgeç vb malzeleri kullanmamalıyız. 

  • ????Fırında aynı tezgahta üretilmiş ekmekte gluten bulaşı olabilir.

  • ????Yulaf vb ürünlerde gluten yoktur ancak ürünün yetiştirilmesi,hasat ve sonraki süreçte bulaş mümkün olabilir. Bu yüzden hastalık bulgularının devam ettiği hastalarda bu ürünlerde sınırlandırılabilir. 

  • ????Mısır, patates, pirinç, soya ve karabuğdaydan yapılan ürünler çölyak hastalarında güvenle kullanılır.

  • ????Kestane, nohut, bezelye, bakla, soya ve patates kıvam ve lezzet açısından buğday unu yerine kullanılabilir.

  • ????Buğday unu birçok üründe kıvam artırıcı olarak kullanıldığı için çölyak hastaları bir dedektif edası ile aldığı ürünlerin içindekiler kısmını okumalıdır. 

  • ????Çölyak hastalarının emilim bozukluğu olduğu için ilk dönemde eksik vitaminler mutlaka yerine konmalıdır.

  • ????Çölyak hastalığı ile birlikte diğer organlardaki otoimmun hastalık sıklığı artabilir. Bu yüzden incelemelerde mutlaka değerlendirilmelidir.

DİYET KELİMESİNDEN NEFRET EDEN ÇÖLYAK HASTALARINA ;

Doktorunuz çölyak hastalığınız var dedi. ???? 

Glutenden fakir beslenmeniz gerektiğini söyledi.???? buğday unu içeren yiyeceklerden uzak durun dedi doktor! 

Mutsuzsunuz çünkü birçok yiyecekten mahrum kalmak anlamına geliyor bu sizin için... sosyal ortamlarda bulunurken hep eksik hissediyorsunuz.

İsteğe bağlı olmadan dayatılan durumlar insanı mutsuz eder. 

Peki bir de bu gözle bakın:

Yapılan çalışmalara göre diyabeti olup diyetine uyan insanların daha uzun yaşadıkları görülmüş. Ayrıca son yıllarda uygulanan diyetlerde revaçta gelen düşünce glutenin diyetten çıkarılması ... Diyetlerle sıkı ilişkiniz varsa mutlaka görmüşsünüzdür. GAPS diyeti nöropsikiyatrik ve alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılan bir diyet olup aşamalarından biri glutenin diyetten çıkarılması... Alkali diyete bakacak olursak fazla karbonhidrat tüketimi vücuttaki asitte artışa neden oluyor ve hücre yaşlanması, ölümü ve kansere neden oluyor.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Meral Sözen Gastroenteroloji, İç Hastalıkları Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)