Depresyon

Yazar Melisa Yılmaz Erdoğan • 10 Mart 2023 • Yorumlar:

Depresyon psikiyatri literatüründe duygu durum bozuklukları kategorisinde yer almaktadır. Yaygınlığı göz önünde bulundurulduğunda ise en çok görülen psikiyatrik rahatsızlıklardan biri olduğu söylenebilir. Bununla birlikte fizyolojik ve psikolojik birçok hastalığa da eşlik edebilir. Depresyon, insanların düşük ruh halini, kaygıyı veya mutsuzluğu sürekli bir şekilde yaşamasına neden olan bir ruh sağlığı hastalığıdır. Kişinin fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığını olumsuz etkileyebilir ve bu hastalık tedavi edilmezse ciddi sonuçlara neden olabilir.

Depresyon, nedenleri hakkında hala tam olarak anlaşılamamış bir bozukluktur ancak bazı faktörlerin depresyon riskini arttırdığı bilinmektedir. Bunlar arasında genetik yatkınlık, stresli olaylar, aşırı alkol veya madde kullanımı, hormonal değişiklikler ve beyin kimyasallarındaki dengesizliği olarak sayılabilir.

Depresyon belirtileri çökkün bir ruh hali içinde olmak, ilgi ve istek kaybı, uyku ve iştah problemleri, kişinin hareketlerinde belirgin bir yavaşlama hali, bitkinlik, enerji düşüklüğü, odaklanmakta zorluk, değersizlik ve suçluluk duyguları, intihar düşünceleriyle birlikte kişinin iş, aile ve sosyal yaşamında ve ilişkilerinde işlev kaybı olarak tanımlanabilir. Bu belirtilerin en az 15 gün boyunca sürmesi ve belirtilerin en az beşinin kişide bulunması gerekir. Ergenlerde yetişkinlerden farklı olarak her zaman depresif bir ruh hali gözlenmeyebilir. Ergenlik döneminde görülen depresyonda sinirli bir ruh hali, alkol ve madde kullanımında artış, otorite figürlerine karşı isyankar bir tutumla beraber arkadaşlık ve romantik ilişkilerinde aşırı hassasiyet ve kolay incinebilirlik de gözlemlenebilir.

Depresyon tedavisi, genellikle psikoterapi, ilaçlar veya her ikisinin bir kombinasyonu olarak gerçekleştirilir. Psikoterapi, depresyonun nedenlerine inilerek, kişinin düşünce ve davranışlarını değiştirmeyi amaçlayan bir tedavi türüdür. İlaçlar ise, beyin kimyasallarındaki dengeyi sağlamaya yöneliktir ve genellikle “antidepresan” olarak adlandırılır.

Depresyon tedavi edilebilir bir hastalıktır ve tedavi edildiğinde kişinin yaşam kalitesi ve işlevselliği önemli ölçüde iyileşir. Nadiren, depresyonun şiddetinin azaldığı gözlemlense de nüks riski çok fazladır. Tedavi edilmeyen depresyon belli ataklarla tekrar nüks eder ve tamamen kaybolmaz. Tedavi edilmeyen depresyon birçok tıbbi hastalığa da zemin oluşturabilir. Bu nedenle, her hastalıkta olduğu gibi depresyonda da erken tanı ve tedavi önemlidir. Eğer kişide depresyon belirtileri varsa bir uzman desteği gerekli durumlarda da bir uzman desteği alması önerilir.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Melisa Yılmaz Erdoğan Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Melisa Yılmaz Erdoğan

Psikoloji, Aile Danışmanlığı Uzm. Kl. Psk.

Randevu al