Depresyon Nedir?

Yazar Betül Büküm • 22 Nisan 2024 • Yorumlar:

Depresyon kişinin gündelik hayatını etkileyen genel bir “çökkünlük” halidir. Depresyonda olan birey kendisine ve hayata dair umutsuzluk, motivasyon kaybı, karamsarlık besler. Devamlı olarak suçluluk duygusu hisseder ve ölümü ve kendine zarar vermeyi düşünebilir. Depresyon tanısının konulması için depresyon belirtilerini kişinin en az iki hafta deneyimliyor olması gerekir. Depresyon kısa süreli can sıkıntısında çok daha fazlasıdır ve kişinin işlevselliğinde düşüklük yaratır.

DEPRESYON TÜRLERİ

Majör Depresyon: Depresyon türleri arasında en şiddetli olarak değerlendirilen majör depresyonun tek bir belirtisi bile yıllarca sürebilir ve farklı semptomlar gösterebilir. Kişi için çok zorlayıcı olan bu depresyon çeşidinin kendi kendine düzelmesi mümkün değildir.

Katatonik Özellikli Majör Depresif Bozukluk: Nadir görülen fakat şiddetli seyreden bu depresyon çeşidi diğer belirtilerle beraber motor davranış bozuklukları semptomlarını da içerir.

Distimi Depresyon (Süreğen Depresif Bozukluk): Hafif ama kronik bir depresyon bozukluğudur. Kişi gündelik hayatına devam edebilir fakat yaptığı etkinliklerden veya eğlencelerden daha önceye kıyasla çok daha az keyif alır. Sık sık mod değişiklikleri yaşamaları kişileri zorlayıcı belirtilerden biridir.

Doğum Sonrası (Postpartum) Depresyon: Genellikle doğumdan sonraki 2-8. Haftalar içerisinde görülür ve en az iki hafta sürer. Doğum sonrası depresyon yaşayan kadınlar yorgunluk, iştahsızlık, aktivitelerden keyif almama, suçluluk hissi, çocuğa bakım verme ve bundan keyif almada zorlanma, depresif ruh hali gibi belirtiler yaşarlar. Doğum sonrası depresyon yaşayan kadınların destek alması hem annenin hem de bebeğin ruh sağlığı için önem arz eder.

Mevsimsel Depresyon: Mevsimsel olarak iklim değişikliğine bağlı olarak deneyimlenen depresyon türüdür ve genelde mevsimsel dönem bittiğinde depresif ruh halide sona erer ve kişi normal işlevselliğine devam eder.

Atipik Depresyon: Kişi içsel olarak zorlanmasına ve depresyon belirtilerini deneyimlemesine rağmen dışarıya karşı belli etmez ve gündelik yaşamını normal bir şekilde sürdürür.

Bipolar Bozukluk (Manik-Depresif Bozukluk): Bu hastalık taşkınlık (mani) ve çökkünlük (depresyon) olmak üzere iki evreyi içerir. Depresif evre, normal duygudurum evresi ve manik evre olmak üzere seyreder.

Siklotimik Bozukluk: En az iki yıl sürer ve duygudurum dalgalanmaları olarak seyreder. Kişi derin bir huzursuzluk döneminden sonra günler veya haftalar süren ancak 2 ayı bulmayan normal duygudurum dönemi de yaşar. Depresif dönemde donukluk, uyku ve yorgunluk hali gibi majör depresyon belirtileri deneyimlenirken normal duygudurum dönemlerinde hipomani belirtileri deneyimlenir. Gün içerisinde de mod değişikliği yaşanabilme olasılığı kişide kaygı oluşturur.

DEPRESYONUN TEDAVİSİ

Depresyon, hangi türüne sahip olunursa olunsun bunu deneyimleyen kişi için çok zorlayıcı ve kendiliğinden iyileşmeyen bir hastalıktır. Depresyon hastalığına sahip olan kişinin bir uzman tarafından tedavi edilmesi kişinin ihtiyacı olan desteğe ulaşabilmesini sağlar. Bir depresyon hastasına mümkün olan en şefkatli yaklaşım bu hastalığın kişiyi zorladığını kabul etmek, hastadan kendi kendine düzelmesini beklememek ve depresyon hastası kişiye uzman desteğini sunmak olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)