Depresyona Yatkınlık Gösteren Kişilik Özellikleri

Yazar Kıvanç Tığlı Bulut • 9 Ocak 2023 • Yorumlar:

Depresyona yatkınlık oluşturan kişilik özelliklerini şöyle sıralayabiliriz;

- Aşırı sorumluluk duygusu: Aşırı sorumluluk duygusu taşıyan, aile ve arkadaş çevresinde herkesin yardımına koşmaya çalışan, her yükün altına giren kişiler depresyona daha yatkındır.

- Titizlik, mükemmeliyetçilik: Kılı kırk yaran, ince eleyip sık dokuyan, el attıkları işi kusursuz yapmaya çalışan insanlar daha sık depresyona girerler. Çünkü bu insanların kafası devamlı meşguldür. Sorumluluklarını daha iyi nasıl yerine getirebileceklerini hep düşünürler. Hâlbuki hayatta mükemmel diye bir şey yoktur. Aşırı titiz ve mükemmeliyetçi insanlar kendilerine yüksek hedefler koyar, bunlara ulaşamayınca da hayal kırıklığına uğrarlar.

- Kendinden ve başkalarından çok şey beklemek: Bazı kişiler çevrelerinden aşırı sevgi beklerler. Kimi kişilerin sevgi beklentileri o kadar yüksektir ki, hiçbir kişi bunu karşılayabilecek kapasiteye sahip değildir. Özellikle ailesinden yeterli şefkati alamamış, travmatik geçmişe sahip kişiler sevdiği kişilerden çok fazla beklenti içine girer, adeta çocukluğunda giderilmemiş ihtiyaçlarını eşinin üzerinden karşılamaya çalışır. Bu durum eşini bunaltabilir eşinin kendisinden soğumasına ve ilişkilerinin bozulmasına neden olabilir.

- Kimseyi incitmemeye, herkesi hoşnut etmeye çalışmak: “İyilik yaparsanız depresyona girebilirsiniz” demiyoruz. Hayır diyememek önemli bir depresyon nedenidir. Bazı kişiler “hayır” diyemediklerinden, yapmaktan hoşlanmadıkları bir sürü işi yapmak zorunda kalırlar.

- Kendine güvensizlik: Kendine güvensiz kişiler başarısızlıklarını görebilirler, geçmişte başardıkları şeyleri unutabilirler. Bu kişiler genelde red edilme korkusuyla karşı cinstenuzak dururlar. Kendisini karşı cinse beğendirmek için, kişi olduğundan daha farklı davranır.

- Şüphecilik, insanlara güvensizlik: Eşi tarafından aldatılma ihtimalini kafasından çıkaramayan bir adam nasıl mutlu bir yuva kurabilir? Şüpheci insanlar daha çok depresyona girerler.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Kıvanç Tığlı Bulut Psikolojik Danışma ve Rehberlik Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)