Dikkat

Yazar Metin Torun • 21 Ocak 2024 • Yorumlar:

Dikkat; düşünceyi bir şey üzerinde toplama, uyanıklık halini ifade eder. Dikkat becerisi ilgili uyarıcıları seçebilme ve uyarıcılara yoğunlaşabilme yeteneğidir.

DİKKATİN ALT SÜREÇLERİ

Dikkat beş alt süreçten oluşur.

1. Odaklanmış Dikkat; beynin dikkatini Hedef bir uyarıcı üzerinde uzun süre yoğunlaştırabilme kabiliyetidir odaklanmış dikkati hem konsantrasyon için hem de çevreden gelen uyaranların kontrolü için kullanırız.

2. Sürdürülebilir Dikkat; Belli bir zaman dilimi boyunca dikkatin bir uyarıcı üzerinde yoğunlaşması ve sürdürebilmesi anlamına gelir Sürdürülebilir dikkat özellikle uzun zaman isteyen eylemler için kullandığımız dikkat türüdür uzun süre kitap okumak ödevleri tamamlama gibi örnekler Sürdürülebilir dikkat yeterliğini gereksinim duyar Sürdürülebilir dikkat becerisi motivasyon ödül etkinlik süresi sıkılma yorulma gibi durumlardan doğrudan etkilenir.

3. Seçici Dikkat; birden çok uyarıcının varlığında dikkatin sadece içtenlik ve belirli uyarıcılar üzerinde yoğunlaştırma diğer uyaranları yok sayma durumunu ifade eder.

4. Değişken Dikkat; Odak noktamızın değiştirilmesi etkinlikler eylemler arasında geçiş yapabilme olarak tanımlanmaktadır.

5. Bölünmüş Dikkat; dikkatin kaynaklarının uygun ve etkili bir şekilde bölünerek aynı anda birden fazla eylemin yapılabilmesini ifade eder.

DİKKAT EKSİKLİĞİ

Dikkat Eksikliği; bireyin sosyal ve öğretim hayatında güçlük okul çalışmalarına odaklanma yönergeleri yerine getirme görevleri tamamlama ve sosyal etkileşim gibi bir dizi davranış problemine neden olan nörolojik bir bozuktur.

DİKKAT EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

Uzun süre dikkat gerektiren işlerden kaçınır.

Dikkatsizce hatalar yapar.

Çoklu yönergeleri dinlenme ve izlemede güçlük çeker.

Günlük işlerini unutur.

Ödevlerini yapmakta güçlük çeker.

Konuşulurken dinlemiyormuş gibi görünür.

Dikkati kolayca dağılır.

Dikkatini ayrıntılara veremez.

Eşyalarını sürekli kaybeder.

Yaş seviyesine göre dikkat süresi kısa ve yoğunluğu azdır.

Uzun süreli hafıza problemleri yaşar.

Unutkandır.

Israrlı tekrarlayan hatalar yapar.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Metin Torun Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Psk. Dan.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Metin Torun

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uzm. Psk. Dan.

Randevu al