Diş Beyazlatma (Bleaching)

Yazar Ayşe Bilge KıraçDiş Hekimi • 25 Nisan 2018 • Yorumlar:

Diş beyazlatma yöntemi (bleaching), çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş olan dişlerin renklerini birkaç ton açmak için uygulanan bazı özel ilaçlar ile yapılan bir yöntemdir. Dişlerin gelişimi sırasında alınan antibiyotikler, fluorür gibi bazı ilaçlar ve geçirilen ateşli çocuk hastalıkları diş renklenmelerine neden olur. Bunların yanı sıra, diş renklenmelerinin en önemli sebebi boyar madde içeren yiyecek, çay, kahve ve kola gibi içeceklerin sık tüketilmesidir. Ayrıca, sigara, pipo vb. tütün içeren ürünlerin kullanımı dişlerin beyazlığını kaybetmesine neden olmaktadır. Diş kliniğinde diş hekimi tarafından veya diş hekiminin verdiği özel ilaçlarla evde yapılabilen diş beyazlatma işlemi ile dişler 2–6 ton açılarak tatmin edici bir beyazlatma elde edilebilmektedir.

Diştaşı temizliği: Dişlerin dış kısımlarında bulunan çay, kahve, sigara vb etkenler nedeniyle oluşan renklenmelerin diş hekimi tarafından mekanik aletlerle temizlenmesidir. Dişlerin içine nüfuz etmiş lekelenmeler ve dişin içerisinde doğuştan var olan renklenmeler ise ancak beyazlatma işlemi ile açılabilmektedir. Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu nedenle ne tip bir uygulama yapılması gerektiğine diş hekiminiz ile birlikte karar vermeniz, piyasada satılan beyazlatma ajanlarını ezbere kullanmamanız en doğrusudur.

 

Beyazlatma işlemi ev ve ofis tipi olmak üzere iki şekilde uygulanır:

Ev Tipi Beyazlatma (Home Bleaching): Hekimin tercihine göre hasta kontrolünde evde uygulanan beyazlatma işlemidir. Ağızdan alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan plastik apareyler içerisine karbamit-peroksit esaslı jeller konularak yapılır.. Bu işlem öncesi hekim klinikte diş yüzeylerinin temizliğini yapmalıdır. Ortalama 5–7 günde istenilen beyazlatma sağlanabilmektedir

Ofis Tipi Beyazlatma (Klinikte Beyazlatma ):Diş Hekimi tarafından klinikte uygulanan yöntemdir. Hekim önce diş yüzeyi temizliği yapar. Diş eti özel koruyucu bariyer ile kapatıldıktan sonra diş yüzeylerine beyazlatıcı ajan uygulanarak hekim kontrolünde işlem yapılır. İşlem bir veya birkaç seans tekrar edilmesi gerekebilir. 15’şer dakikalık 3 devrede verilen LED ışığı ile 1 saat içinde beyazlatma işleminiz tamamlanmış olur.

Bleaching (Beyazlatma) işlemi kimlere uygulanabilir?
Hemen hemen herkese! Ancak, tedavinin etkili olamayacağı bazı durumlar vardır. Dişhekiminiz tam bir ağız içi kontrol ve teşhisi ile dişlerin bu işlem için uygun olup olmadığını belirleyecektir. Dişleriniz sağlıklıysa daha beyaz ve doğal gülümseme için ideal bir çözümdür.

Dişler ne kadar beyazlar?
Dişlerin beyazlama derecesi öncelikle başlangıç renklerine bağlı olarak kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Sarı tonlu dişler kolaylıkla 2-6 ton beyazlayabilirken; yeşil ya da gri tonundaki dişlerin beyazlaması daha zor olmaktadır. Her iki yöntem de etkin olmasına rağmen tercih, renklenmenin derecesine, tedavinin ne kadar çabuk sonlandırılmak istendiğine ve hekimin görüşüne bağlıdır. Şu unutulmamalıdır ki, bleaching her zaman istediğiniz beyazlığı sağlamayabilir. Bu yüzden diş hekiminiz ile beklentilerinizi önceden konuşmalısınız

HASSAS DİŞLERİM VARSA NASIL ETKİLENİR?

Uygulanan kişilerin %10’undan azı uygulama sonrası hafif bir sızlama veya hassasiyet hissedilebilir. Bu da daha çok dişlerinde hafif aşınma ve çatlak olan kişilerde olur. Aşınmalar fazla ise o bölgelerin dolgu ile kapatılması gerekebilir.Eğer hassasiyet olursa hafif bir ağrı kesici ile giderilir.
Uygulamadan 24 saat sonraya kadar çok sıcak/soğuk içecek ve gıdalardan ayrıca sigara, kahve, çay, kola ve kırmızı şarap gibi boyalı ajanlardan uzak durmanız gerekmektedir.

Dişler beyazladıktan sonra eski haline döner mi?
Dişler her zaman için eskisinden daha beyaz olacaktır. Ancak, hastaların alışkanlık ve ağız bakımına bağlı olarak yılda bir – iki kez pekiştirme tedavisi gerekebilir.Netice uzun sürelidir (2-3yıl). Bu süre size de bağlıdır. Aşırı sigara içimi, aşırı çay-kahve-kola gibi renkli gıda alışkanlıklarınız bu süreyi etkiler.

Güvenli midir?
Evet! Yapılan araştırmalara göre, dişlerin beyazlatılması dişhekiminizin gözetimi altında yapılırsa son derece etkin ve güvenlidir. Dişler ve dişetleri hiçbir şekilde zarar görmez.

Tedavi sırasında nelere katlanmak zorunda kalacağım?
Eğer sigara içiyorsanız bırakmalısınız. Tedavi'nin bitmesi ile ortadan kalkacak olan hafif soğuk sıcak hassasiyeti de katlanmak zorunda kalacağınız yan etkilerden.

Mevcut dolgular ve porselenler bu durumdan nasıl etkilenir?

Herhangi bir beyazlatma sistemi kuron, dolgu ve bondinglerin rengini ağartamaz. Diş Hekiminiz dişlerinizi muayene ederek alınabilecek neticeleri size açıklayacaktır.

 Devital (cansız) dişlerde beyazlatma

Devital (cansız) dişlerde ortaya çıkan renklenme asimetriktir ve sıklıkla tek dişte görülür, nadiren birkaç dişin etkilenmesiyle travma sonucu ortaya çıkabilir. Dişte görülen renkleşmelerin ana sebebleri; Pulpa odasındaki endodontik materyaller (özellikle gümüş içerikli kanal dolgu maddeleri), travma sonucu oluşan nekrotik değişikliklerdir.

Pulpa dejenerasyonu sonucu oluşan bu renk değişikliğinin mekanizması çok açık olmasa da bakteriyel ve travmatik sebeplerle ortaya çıkan hemoliz ile serbestlenen kan yıkım ürünlerinin sebep olduğu düşünülmektedir.Dentin kanallarına uzanan bu maddeler bakteri ürünleri ile birleşerek sarı-kahverengi renklenmelere yol açabilirler.

Devital dişteki renklenme internal rezorbsiyona (erime) bağlı “pink spot” görüntüsü ile karıştırılabilir. Diş dizisindeki diğer dişlerden farkı kolayca ayırt edilebildiği için özellikle ön dişlerde oluştuğunda
estetik kaygı yaratır ve hastanın hekime kolaylıkla başvurmasına sebep olurlar. Tedavisinde
“Termokatalitik Yöntem”, “Walking Bleach Tekniği”, “Home Bleaching”, “Office Blaching” veya "Kombine Teknikler” uygulanabilir.

Ağartma tedavileri minenin geçirgenliğinin artmasına sebep olabilir. Bu tedavilere bağlı eksternal servikal rezorbsiyon vakaları bildirilmiştir.


Diş Beyazlatma veya diş ağartma, genel dişhekimliğinde çokça uygulanan bir işlem olmasına rağmen aslında Estetik/Kozmetik Dişhekimliğinin alanıdır. Çok kimse beyaz dişlerle yapılan bir gülüşü çok çekici bulur. Genelde süt dişleri, erişkinlik dişlerinden daha beyazdır. Kişi yaşlandıkça dişlerinin rengi de zamanla daha koyulaşır. Bu koyulaşma diş minelerinin mineral yapısındaki değişimden kaynaklanır.Beyaz dişler, gençlikle özdeşleştirildiğinden estetik görünümlü olmak isteyen kişiler tarafından oldukça arzulanırlar. Ancak şunu belirtmeliyiz ki, abartılı bir beyazlık çoğu durumda estetik olmayabilir. Her zaman için yüz ve ağız yapınıza uygun düşen doğal ton daha estetik olacaktır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar