Diş Beyazlatma (Bleaching)

Yazar Yalçın ErdinDiş Hekimi • 24 Kasım 2020 • Yorumlar:

Diş hekimliğinde kaydedilen gelişmelerle, sararmış dişleri kestirip kaplama yaptırmak yerine, dişleri beyazlaştıran bazı maddelerle bembeyaz dişlere kavuşmak mümkün. Bleaching (diş beyazlatma) yönteminde hastanın diş taşları varsa önce temizlik yapılır. Birkaç gün geçtikten sonra beyazlatma işlemine başlanır.

İki tip beyazlatma yöntemi mevcuttur. Birincisi hastaların evlerinde uygulayabilecekleri ev tipi beyazlatma yöntemleri, ikincisi ise klinikte uygulanan ofis tipi beyazlatma yöntemleri.

Ev tipi beyazlatmada; dişlerini beyazlatmaya karar veren kişilere, detaylı bir ağız muayenesinden sonra diş hekimleri tarafından diş yüzeyini kaplayacak özellikte bir kalıp hazırlanır. Bu kalıbın içerisine beyazlatıcı bir jel sıkılır ve özellikle gece yatarken 8 saat kadar hastanın ağzında kalması istenir. Bu kür, 7-10 gün arasında uygulanır. Ofis tipi beyazlatma yöntemini desteklemek amacıyla özellikle ileri derecede mevcut olan diş renklenmelerinin tedavisinde uygulanmaktadır.

Ofis veya klinik tipi beyazlatma ise, diş hekimlerinin uyguladıkları beyazlatma yöntemidir. Bir dişe veya gülme hattındaki tüm dişlere uygulanabilir. Dudak, dişetleri ve yanak içleri, zarar görmemesi için özel yalıtım maddeleri ile kapatılır.Dişlere sürülen beyazlatıcı maddenin üzerine beyazlatmayı hızlandırıcı özel bir ışın uygulanır. Yaklaşık 30-45 dakikalık bir işlemden sonra madde temizlenir.Hastanın ve hekimin tercihine göre 1 ila 3 seans uygulanır. Bu işlemlerin sonunda dişlerde 2-3 tona kadar açılma görülür.( Bu durum her vakada farklılık gösterebilir.)

Diş beyazlatmanın dişe geriye dönüşümü olmayan zararı yoktur. Diş minesinin uygulama esnasında ve uygulama sonrasında daha hassas olmasına neden olsa da bir süre sonra bu durum düzelir ve araştırmaların da gösterdiği gibi mine üzerinde önemli bir değişikliğe yol açmaz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)

Yazar