Diş eti hastalıkları, diş fırçalama tekniği

Yazar Fikret AltanPeriodontolog • 26 Eylül 2017 • Yorumlar:

Piyore diş eti hastalıklarının genel adıdır. Sağlam diş eti açık pembe renklidir ve dişleri sıkıca sarar. Sağlam diş etinde diş eti kanaması, diş eti çekilmesi yoktur ve sağlam diş etleri olan hastanın ağzında kesinlikle ağız kokusu oluşmaz. Diş etlerimiz sağlıksızsa dişimizde çürük olmasa bile diş eti hastalığından bir gün dişlerimizi kaybedebiliriz. Diş eti tedavi edilmezse çürüksüz, sağlam dişler dahi kaybedilebilir ve diş eti kanaması ile birlikte sallanan dişlerin çekilmesine bile gerek kalmadan kendiliğinden düşer.

Diş eti hastalığı, diş taşı temizliği (detartraj) ve diş etlerinin bakteri plağından temizlenmesi ile ağız diş eti kanamasından kurtarılır, böylelikle ağız kokusunun da önlenmesi ile diş ve diş etlerimiz temizlenmiş olur.

Yukarıda sayılanlara ek olarak; düzenli diş fırçalamak (günde en az 2 kez; yemek sonrası sabah ve akşam, her fırçalama 2 dk ve yuvarlak dairesel hareketlerle) diş hekimine yılda 2 kez kontrole gitmek, gerekirse 6 ayda bir dişlerimizi temizletmek, her gün düzenli, özellikle akşamları diş ipi kullanmak, temizleyemediğimiz bölgelerdeki sertleşmiş diş taşlarının ortamdan uzaklaştırılmasını sağladığı gibi ağzımız ve vücudumuz sağlıklı bir yapıya kavuşur.

Diş Fırçalama Tekniği:

Diş Fırçası 45° açı ile diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır.

Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır, bu işlemde fırça yine 45° açı ile diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir.

En son olarak dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır.

Sağlıklı diş etleri fırçalama esnasında kanamaz ve fırçalarken kanatılmadan fırçalanmalıdır. Dişlerimizi fırçalarken kanatmak son derece yanlıştır ve bu bir diş eti hastalığı belirtisidir veya diş eti hastalığı oluşumuna yol açabilir.

* Diş fırçası kişiseldir, başkaları ile paylaşılmaz. Diş fırçaları 2-3 ayda bir değiştirilmelidir. Bu arada fırça kılları eridiğinde veya gribal enfeksiyon sonrası daha da erken değiştirilebilir. Fırça özel bir durum yoksa medium (orta sert) olmalıdır. Dişlerimizi fırçalarken daha beyaz olsun diye kesinlikle sert fırçalamalardan kaçınılmalıdır. Çünkü dişin koruyucu, sert tabakası olan mine tabakasına zarar veririz ve aşınmasına sebep oluruz.

* Diş Fırçalarken; fırçanızı hem dişe hem diş etine gelecek şekilde 45° açı ile yerleştirip, yumuşak ve dairesel hareketlerde diş etinizi acıtmadan, kanatmadan, masaj yapar gibi fırçalamalısınız. Dişlerinizin hem yanağa bakan, hem dil ve damak tarafındaki hem de çiğneme yüzeyleri mutlaka fırçalanmalıdır.

* Dişlerin birbirine bakan kontakt yüzeylerinin temizliği içinde mutlaka günde birkez özellikle geceleri diş ipi kullanılmalı. Eğer diş ipi kullanılmazsa diş fırçalama işlemi eksik yapılmış olur ve dişlerde çürük oluşma (arayüz çürüğü) riski artar.

* Tüm bunlara ek olarak günde 3-5 kez gargara yaparsak (tuzlu su, ilaçlı gargara) mükemmele yakın bir ağız temizliği yapmış oluruz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)