Diş Fırçalama ve Ağız Gargarası İle Koronavirüs Önlenebilir Mi?

Yazar Güngör KaragözlüDiş Hekimi • 22 Mayıs 2020 • Yorumlar:

İnsanlar pek çok nedenden dolayı dişlerini fırçalar.Kendilerini temiz ve özgüvenli hissetmek, güzel bir gülüşe sahip olmak, kötü ağız kokusunu gidermek, diş eti hastalıklarından korunmak, ağız sağlığını sağlamak, diş çürüklerini önlemek.içinde yaşadığımız Covid 19 pandemisi günlerinde bunlara Corona virüsünün bulaşmasını önlemeyi de rahatlıkla ekleyebiliriz.

Günde 3 kez diş macunu ve diş fırçasıyla 3 dakika usulüne göre diş fırçalama, sonrasında ise antiseptik bir ağız gargarası kullanmak ,Corona Virüsünün ağıza yerleşmesi ve oradan alt solunum yollarına yayılması riskini azaltabilir. Bu yüzden her sabah evden çıkmadan , çoğu kez aceleyle ihmal ettiğimiz dişlerimizi fırçalama ve ağız gargarası kullanmak , diğer insanlarla olası temas halinde virüsün bulaşma etkisini en aza indirir. Başkalarıyla yakın temas halinde maske takmış olsak bile, konuşma, aksırma,öksürme sırasında karşımızdakinin tükrük damlacıkları ile temasa maruz kalırız, şiddetli bir aksırmada 4 metreye kadar damlacıkların etkili olabileceği, 14 dakikaya kadar da havada asılı kalabileceği ortaya çıkarılmıştır. Maskelerin sizden çıkacak damlacıkları önlese bile, karşıdan gelecek elektron mikroskobuyla ancak görülebilen küçüklükteki virüs zereciklerinin ağzımıza burnumuza bulaşmasını tam anlamıyla önleyemez,hiçbir maske gözeneksiz değildir,bu gözeneklerden virüsle rahatlıkla geçebilir. Tamamen yüzde yüz izolasyon sağlayan ,respiratör denilen özel filtreli maskelerde ,karbondioksitten zengin, oksijenden düşük kirli havanın tekrar solunması ortaya çıkar, bu da nefes darlığı,baş ağrısı, denge kaybı, çarpıntı, baş dönmesine yol açar.

Maske takmadan önce dişlerimizi uygun bir diş macunu ve fırça ile 3 dakika fırçalayıp, ardından antiseptik bir ağız gargarasını yine 3 dakika kullanırsak, önlemimizi almış oluruz. Çünkü çoğu diş macununun içinde sulfaktan( aktif yüzey temizleyicisi) ve deterjan olarak sodyum veya mağnezyum lauril sulfat bulunur.Deterjanlar köpürme özelliği olan aktif bileşiklerdir. 5- 7 saat kadar aktif kalarak olası bir virüs bulaşmasında , tıpkı sabunların yaptığı gibi , virüsün dış lipit zarını parçalar ve inaktive ederek virulansını ortadan kaldırır. Aynı şekilde antiseptik ağız gargaraları da etki göstererek ağızda, boğazda virüsün epitel dokusuna yerleşip çoğalmasını önlerler.

 

Piyasada klorheksidin, povidon iyode, triklosan, setilpiridinyum klorür, çay ağacı yağı, tymol, hidrojen peroksit içeren birçok ağız gargarası bulunmaktadır. Bütün bu gargaraların hepsi de virüsün lipit zar tabakasının yüzeyindeki glikoproteinlerin,ağız epiteli hücrelerindeki reseptörlerle bağlanmasını bozarak etkili olurlar. 

 

Hastalıksız sağlıklı günler dilerim efendim. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Güngör Karagözlü Periodontoloji, Diş Hekimi Uzm. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)