Diş Sıkma Problemine “Masseter Botoksu”

Stres, depresyon, yorgunluk gibi kişisel veya çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan diş sıkması ve gıcırdatması davranışı çoğunlukla uyku sırasında kendini gösteren ve “bruksizm” olarak adlandırılan bir rahatsızlık türüdür.

Halk arasında diş gıcırdatma ya da diş sıkma olarak bilinen Bruksizm daha çok uyku sırasında kendini göstermektedir ancak gün içerisinde de istem dışı oluşabilmektedir. Ayrıca bruksizm diş minesinde aşınma, yüz şeklinde değişiklik, ağız açmada zorluklar, uyku bozukluğu ve baş boyun ağrılarına neden olabilmektedir.

Bruksizmin en büyük belirtileri ise sabah uyandığında baş-boyun bölgelerinde, yüz kaslarında ve çene ekleminin yan kısımlarında hissedilen ağrılardır.

Alın ve göz çevresinde oluşan derin ve ince çizgileri azaltmak için uygulanan botoks enjeksiyonu aynı zamanda migren ve diş sıkması problemlerinde de tercih edilen bir yöntemdir. Çene kaslarını rahatlattığı için stres ve diş sıkması sorununu azaltmaya yardımcı olan masseter botoksu çiğneme kaslarına yapılan botoks enjeksiyonu ile bu kasın gevşemesi ve küçülmesi sağlanır. Böylece kasların kuvveti düşürülürken, sıkma davranışı önlenmiş olunur. Ayrıca diş sıkmasına bağlı olarak oluşan yüzün daha büyük ve kare görünümü massater botoksu ile daha oval veya V şeklinde bir görünüme kavuşturulur.

Masseter Botoksu Nasıl Uygulanır?

Masseter botoksu elmacık kemiği ile alt çene arasında yer alan masseter yani çiğneme kası olarak bilinen kaslara zarar vermeden enjeksiyon yardımı ile uygulanmakta ve 5-10 dakika sürmektedir. İyileşme süreci gerektirmez. İşlem sonrasında gündelik hayata hemen dönülebilir.

Uygulama sonrası etkisini ne zaman gösterir?

Uygulama sonrası etkisi 48-72 saatte başlamaktadır. Sonuçlar ise 2 hafta sonra kendini göstermektedir. 6 ay boyunca da kalıcılığı sürmektedir. 

Ne Sıklıkla Tekrarlanması Gerekir?

6 ayda bir botoks işlemin tekrarlanması tavsiye edilir.

Masseter Botoksu Kimlere Uygulanır?

Masseter botoksunu 18 yaş ve üzeri diş sıkması ve gıcırdatması şikayeti olan hastalarda tercih edilirken aynı zamanda çene yapısından ve yüzünün aşırı kare ve yuvarklak durmasından şikayetçi olan hastalarda da tercih edilmektedir.

Masseter Botoksu Kimlere Uygulanmaz?

Hamile ve emziren annnelere botoks uygulaması yapılmamaktadır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Cengizhan Ekizceli Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)

Yazar

Cengizhan Ekizceli

Plastik Rekonstrüktif Ve Estetik Cerrahi Op. Dr.

Randevu al