Doğal Ebeveynlik ve Bağlanma Temelli Uyku Yaklaşımı

Yazar Simge Kaya KabukçuÇocuk Gelişimi • 3 Haziran 2021 • Yorumlar:

Kaliteli bir uyku ve uykuya geçişin birinci yolu kaliteli uyanıklıktan geçer. Siz bebeğinizle uyanıkken ne kadar kaliteli vakit geçirirseniz bebek o kadar anne/babaya/hayata doyar ve ilgi çantasını doldurur ve uyumakta zorluk çekmez. Çünkü uyku fiziksel/zihinsel bir ayrılık halidir ve anne-babaya doymayan bebek ayrılmak da istemeyecektir.

Ebeveynlik stiliniz de uykuya geçişi çok etkiler. Kendi anne-babamızdan gördüğümüz ebeveynlik stili ile eşimizle aramızdaki bağlanma stilimiz yine bebeğimizle olan bağlanma stilimizi etkiler.

Diğer konu ise bebeğin sinyallerinin izlenmesidir. Erken ve geç diye tabir ettiğimiz uyku sinyalleri vardır. Gözleri ovuşturma, donuklaşma, kızarmış gözler, saçıyla, kulaklarıyla oynama erken uyku işaretleri iken sabrı/ilgiyi kaybetme, sık düşmeye başlama, ağlamaya dönüşen mızırdanma ve giderek öfkelenme geç uyku işaretlerindendir. Eğer siz uyku işaretlerini ne kadar erken yakalar ve o kadar erken odaya geçerseniz o kadar kolay uyutursunuz. 

Regülasyon konusu ileride daha detaylı anlatılacaktır.

Dalma daha bebeklerin anne karnındayken yapabildikleri bir beceridir ve öğrenmeleri gerekmez.

SIK UYANMA SORUNLARINA ÇÖZÜMLER

 

Bebeğim Neden Sık Uyanıyor?

Bebeğinizin sık uyanma ve gündüz kısa uykular yapması bütünsel bir çerçeveden değerlendirilmelidir. Çok bireysel sebepler olabileceği gibi genel olarak sebepler şu şekildedir:

  • Açlık

  • Yorgunluk

  • Uyku Saatlerinin Doğru Düzenlenmemiş Olması

  • Kaliteli Uyanıklık Geçirememesi

  • Anne-Baba Stresi

  • Anne-Bebek Arasındaki Bağlanma Stili

  • Bebeğin Kontrol Kalıbı Geliştirmiş Olması

 

EMZİREREK, SALLAYATAK VE GEZDİREREK UYUTMAYI SONLANDIRMAK

 

Her emerek uyuyan bebek uyku problemi ya da sık uyanma problemi geliştirmez ve bu anlamda emerek uyutmak büyük bir problem değildir. Sadece bebeğin emerek uyumaktan başka bir yol bilmemesi sorun oluşturur ve bebek uyku öncesi başka regülasyon yöntemleri de bilmelidir (sosyal ilişki ile regülasyon). Ve dalma anı ile emme çakıştığında bebek meme olmadan dalamaz hale gelebilir ve sık uyanma görülebilir.

Sallamak daha bebeğin anne karnındayken alışkın olduğu bir deneyimdir ve bebek doğduğunda da hafif salınımlarla sakinleşebilir. Fakat bu sallanma hızlı hızlı olursa bu bebek için ciddi bir uyarandır. Yani aslında bebeğinizi uyutmaya çalışırken bir yandan uyandırırsınız ve en sonunda bebek sersemleşip uyur. Fakat sersemliği geçince uyanabilir.

Oda içerisinde gezdirmek de bebeği sakinleştirir ama dalma anı ile çakışırsa yine kontrol kalıbı haline gelebilir. Ayrıca önceden kısa bir gezdirme bebeğinizi sakinleştirip uyutabilirken giderek bütün evi turlamanız gerekecektir.

Bu yöntemlerden hangisi ile bebeğinizi uyutuyor olursanız olun yapmanız gereken ilk şey aşamalandırarak bırakmaktır. Bebeğinizin uyku saatleri, uyutma şekli, uyuduğu yer, gece-gündüz uykusu hepsinin bir anda değiştirilmesi bebeği strese sokabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca değişikliğe gece uykusundan başlanmalı sık uyanıyorsa gece uykuları toparlanmalı ve daha sonra gündüz uykularına geçilmelidir. Bebeğinizi regüle ettikten sonra tam dalma anında verdiğiniz desteği gün gün geri çekerek bağımsız bir şekilde dalmasına yardımcı olmak hedeflenmelidir. 

Unutmayın, bebeğinizin uykularını düzene sokarken hedefi nereye koyduğunuz çok önemlidir. Hedeflenen uyku bebeğin gece boyu uyanmaması değil büyüme ve gelişimi için kaliteli ve sağlıklı uykuyu alması olmalıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)