Dolgu Uygulamaları

Yazar Ayça TuğrulDermatolog • 22 Ağustos 2019 • Yorumlar:

DOLGU NEDİR?
Yaşlandıkça, cildin destek yapısı olan kollajen, hyalüronik asit ve yağ tabakası azalmakta, elastik lifler gevşeyip kırışıklıklar ve çöküklükler oluşmaktadır. Dermal dolgular, çizgileri doldurmak ve yüz hatları ile dudaklara doğal görünümlü bir şekilde hacim vermek için cildin orta ve derin katmanlarına enjekte edilir.

Kullanılan dolgu maddeleri (hyalüronik asit ve kalsiyum hidroksi apatit) ciltte kırışıklığı azaltıp hacim verirken, aynı zamanda kollajeni arttırdığı için, dolgu maddesi eridikten sonra bile uygulanan bölge ilk haline göre çok daha iyi görünmektedir.

Dermal dolgu maddeleri botoks ile karıştırılmamalıdır. Her iki prosedür enjeksiyon ile yapılsa da, kırışıklıklara neden olan kas hareketini durdurmak için botoks, en sık alın çevresi ve göz etrafına, yani üst yüze uygulanmaktadır. Dermal dolgu maddelerinin sahip olduğu dolgunlaştırıcı etkisi yoktur.Farklı şekillerde etki ettiklerinden kombine tedavi ile son derece genç görünen bir yüz oluşturulabilir.

DOLGU UYGULAMALARINDA HANGİ MADDELER KULLANILIR?

Doğal dolgu maddelerinin (hyalüronik asit) alerjik reaksiyona neden olma riski  azdır, ancak yine de reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Hyalüronik asit, cildimizin iskelet yapısını oluşturan kollajeni üreten bir ara madde olup, hacminin 1000 katı kadar su tutabilmektedir. Yaşla birlikte ciltte azalan hyalüronik asit cilde parlaklık ve canlılık verir. Hiyalüronik asit ciltte doğal olarak bulunduğundan uygulama esnasında test gerektirmez, zamanla parçalanır ve vücut tarafından emilir. Sonuçlar 3-18 ay kadar (nadiren 2 yıla kadar) sürer.

DOLGUNUN ETKİ SÜRESİ NE KADARDIR?
Dolgunun etkinlik süresi kişinin yaşı, cilt yapısı, elastikiyeti, enjekte edilen dolgu maddesinin tipi ve miktarı gibi faktörlere bağlıdır.

Dolgu maddesinin türüne bağlı olarak, etki 6 aydan 2 yıla kadar uzayabilir; yarı kalıcı veya kalıcı dolgu maddeleri için etkiler 5 yıla kadar sürebilir.

DOLGU UYGULAMALARI HANGİ BÖLGELERE YAPILIR?
• Burun kenarı ile ağız köşesi arası oluk (Nasolabial Çizgiler)
• Ağız kenarından çeneye doğru uzanan çizgi (Marrionette Çizgileri)
• Yanaklar (Orta Yüz)
• Göz yaşı oluğu (Tear Through)
• Burun
• Çene
• Kaşlar
• Göz kenarındaki kaz ayakları
• Alın çizgileri
• Boyundaki yatay çizgiler
• Akne ve yara izlerine uygulanır.

DOLGU UYGULAMASINDA AĞRI HİSSEDİLİR Mİ?
İşlem 20-30 dk kadar sürmektedir. Dolgu uygulaması öncesi lokalanestezik krem sürülür ve işlem sırasında fazla ağrı hissedilmez.

DOLGU UYGULAMASININ YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Enjeksiyon bölgesinde kızarıklıklar, ödem ve ağrı oluşabilir, ancak genellikle 72 saat içinde kaybolur. Kızarıklık ve morluk riskini azaltmak için; işlem öncesi aspirin gibi kan sulandırıcı maddeler ve ağrı kesiciler, yeşil çay, gingkobiloba, sarımsak, ginseng, ekinezya, balık yağı, vitamin C ve vitamin E kullanılmamalıdır.

Nadiren kızarıklığın eşlik ettiği nodül biçimindeki sertleşme, tedaviden birkaç gün veya birkaç hafta sonra ortaya çıkabilir. Çok nadiren uçuk, damar tıkanıklığı ve cilt enfeksiyonları meydana gelebilir.

DOLGU KİMLERE UYGULANMAZ?
Hamile ve emzirenlere, uygulama alanında enfeksiyon olanlara, dolgu maddelerine duyarlılığı olduğu bilinen kişilere uygulanmaz.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)