Endoskopik Sinüs Cerrahisi

Yazar Aytekin Uzer • 25 Ocak 2019 • Yorumlar:

Burun boşlukları burun bölmesinin (nazal septum) sağında ve solunda olmak üzere iki adettir. Burun boşluklarına komşu olarak yerleşimli dört çeşit havalı boşluk da mevcuttur ve bunlara paranazal sinüsler denir. Sesin rezonansına, beyni travmadan korumada, havanın nemlendirilmesinde ve kafatasının hafifletilmesinde görev alır. Paranazal sinüsler özel kanallar aracılığıyla burun boşluğuna bağlanır. Bu bağlantı yolunu tıkayıcı herhangi bir durum paranazal sinüs havalanmasını bozarak enfeksiyona yatkınlığı artıracaktır.

    Paranasal sinüslerin iltihabına sinüzit denilir. Sinüzit kendini yüzde ağrı, burun tıkanıklığı, burun veya geniz akıntısı, ateş  gibi semptomlar ile belli edebilir. İltihabın süresine göre 4 haftadan kısa süreli olanlar akut, 4 – 12 hafta arasında olanlar subakut ve 12 haftadan uzun sürenler kronik olarak değerlendirilir. Kronik sinüzitler ise kendi arasında polipli ve polipsiz olmak üzere ikiye ayrılır.

    Tanıda endoskopik burun muayenesi ile burun boşluğunu değerlendirmek anterior rinoskopiye göre daha geniş bir alanı daha net görmemize katkı sağlar. Hekimin gerekli gördüğü durumlarda bilgisayarlı tomografi ve bazen de magnetik rezonans gibi görüntüleme yöntemleri ile sinüzite yönelik ileri değerlendirilmelerin yapılması mümkündür.

 

    Sinüzitler medikal tedavi ile iyileşmezlerse kronikleşme sürecine girebilirler. Medikal tedaviye direçli kronik sinüzitte endoskopik sinüs cerrahisi etkili bir yöntemdir. Bu durumda endoskopik sinüs cerrahisinin amacı sinüslerin burun boşluğuna açılış yollarını engelleyen patolojileri ortadan kaldırmaktır. Ayrıca burun boşluğu ve paranazal sinüs kaynaklı tümörlerin, kafa travmasına bağlı kafa tabanı kırıklarının, göz küresinin tabanındaki kemik duvar kırıklarının, göz sinirine baskı durumunda basınç azaltılması tedavisinde de endoskopik sinüs cerrahisinden yararlanılabilir.

Endoskopik sinüs cerrahisi öncesinde dikkat edilecek hususlar

    Kanama bozukluğu olan kişilerde endoskopik sinüs cerrahisi önerilmez. Aspirin ve ağızdan kan sulandırıcı (antikoagülan) ilaç kullanımında ilaç kesiminden 1 hafta sonra kanama riski azalacağından  bu dönemde cerrahi yapılabilir. Hipertansiyonlu hastalarda ameliyat öncesinde tansiyon değerlerinin düzgün bir seviyeye ayarlanması operasyon esnasında kanamanın daha da az olmasına yardımcı olur. Akut sinüzit geçiren hastanın enfeksiyon geçtikten sonra ameliyat olması gerekir çünkü kanama riski daha az olacaktır. Kronik sinüzitle beraber olan çoklu nazal polip durumunda ameliyattan önce medikal tedavi verilmesi poliplerin küçülmesine katkıda bulunup ameliyatın daha kansız geçmesine imkan tanıyabilecektir.

Endoskopik sinüs cerrahisinde ne yapılır?

      Endoskopik sinüs cerrahisi dışarıdan herhangi bir kesi olmadan burun deliklerinden endoskop ile girilerek yüksek görsel belirginlik eşliğinde klasik sinüs cerrahisi tekniklerine göre daha kontrollü müdahale imkanı tanımaktadır. Endoskopik sinüs cerrahisi hekime daha iyi bir görüş açısı sağlayıp cerrahi başarıya katkıda bulunmaktadır.

 Ameliyat esnasında ne gibi olası riskler mevcuttur?

    Burun boşluğu ve paranazal sinüsler birçok bölgeden kanlanma özelliğine sahiptirler. Dolayısıyla aktif kanama ameliyat esnasında gelişebilecek bir komplikasyondur. Burun boşluğunun yan tarafında göz ve göz çevresindeki bağ dokular mevcuttur. Ameliyata bağlı bu bölgede hasarlanma görülebilir. Göz yaşı kanalında hasar görülebilir. Kafa içinde enfeksiyon veya hasar nadir görülen komplikasyonlardandır. 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Yorumlar: (0)