Erken Boşalma

Yazar Kayıhan Aba • 2 Ocak 2019 • Yorumlar:

Erkeklerde yaygın görülen bir cinsel işlev bozukluğu olan prematüre ejekülasyon, penis vajina birlikteliğinden önce veya sırasında kişinin boşalma refleksini kontrol edememesi, istemsiz bir şekilde boşalmasıdır. Erken boşalma olarak tabir edilen sorunun doğru ismi ‘denetimsiz boşalma’ dır. Kadın ve erkeğin cinsel anlamda doyuma ulaşabilmesi için doğal olarak belli bir süreye ihtiyacı vardır. Boşalma kontrol edilebilen bir şeydir, ancak bu problemi yaşayan erkekler için boşalma üzerinde denetim ve kontrolleri söz konusu değildir. Erkeğin boşalma süresini uzatabilmesi için etkili tedavi stratejileri ve teknikler bulunmaktadır. Ülkemizde görülme sıklığına baktığımızda erkeklerin yüzde yetmişi bu problemi yaşıyor. Boşalma sürelerine baktığımızda sıfır saniye, penis vajina birlikteliği olmadan ileri derecede erken boşalma. Bir ve iki dakika arası orta derecede erken boşalma. Üç ve dört dakika arası, iyi derecede erken boşalma. Beş ve yedi dakika arası, normal erken boşalma olarak sınıflandırılır. Ruhsal ve bedensel anlamda derinlemesine bir orgazm yaşamak için, boşalma süresini ortalama beş ve yedi dakika üzerinde sınırlandırabiliriz. Bu süreler içinde erkek ve kadın fiziksel, ruhsal ve duygusal doyuma karşılıklı olarak ulaşıyorsa problem olarak görülmeyebilir ancak doyuma ulaşabilmek için belli bir süreye ihtiyaç vardır. Kişinin istemsiz ve refleksif bir şekilde boşalıyor olması önemli bir kriterdir. Yani bu süreler içerisinde istemli bir şekilde boşalmak bir problem olarak görülmemeli.

 

Denetimsiz boşalmanın nedenleri:

Erken boşalma sorunu cinsel yanıt döngüsünün orgazm evresinin bir sorunudur. Bu noktada orgazmın ve boşalmanın gerçekleşmesi cinsel bir reflekstir. Cinsel yönden baktığımızda, erken boşalan kişilerin, hızlı boşalmak dışında başka sorunları yoktur.

Bazı durumlarda geçmişte yeterli boşalma kontrolü olan erkek, erken boşalmaya başlarsa fiziksel sorunlar olması muhtemeldir. Cinsel yan etkileri olan bir ilaç yüzünden iktidarsızlığı olabilir ve artık sertleşmeyi kaybetmeden önce hızlı boşalıyordur. Daha sonradan ortaya çıkan erken boşalma sorunu bazen daha ciddi bir problemin örneğin diyabet ya da nörolojik rahatsızlıkların habercisi olabilir.

Genel olarak erken boşalmanın nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

Cinsel bilgi beceri ve tecrübe eksikliği. Cinsel farkındalık hissi eksikliği. Penil duyumları hissederken heyecanlanmak. Gençlik ve ergenlik döneminde yakalanma korkusu ile mastürbasyon yapmak. Performans anksiyetesi, rahat olmak yerine bir yarış içerisinde cinsel birleşmeyi algılamak. Ötekini tatmin edemeyeceği korkusu, birleşme boyunca reddedilme korkusu ve partnerlerinin tepkilerini incelemek. Telaşlı, kaygılı ve kendini suçlu hissetmekten dolayı erotik duygulara odaklanamamak. Cinsel yönden uyum içinde olmama. Kastrasyon korkusu. Hamile bırakma korkusu. Hipertroidi, prostatit, magnezyum düşüklüğü gibi faktörler. Penis cilt yüzeyinin aşırı hassas olması. Genital ve penil faktörler. Çocukluk deneyimlerine bağlı cinsel çatışmalar. Problemli bir aile ortamında yetişerek, çarpıtılmış cinsellik, aşk, evlilik fikirleri ile yetişmek.

Problem hakkında bir şeyler yapmayı ertelemek veya kendi kendine düzelir ya da bunu yenebilirim umudu beslemeniz olağan bir durumdur. Bu konuda herhangi bir terapist aramak, kişileri yetersiz hissettirebilir ve ilk görüşmeye gitmek zorlayıcı olabilir. Ancak problemin kendi kendine ortadan kalkma ihtimali son derece düşüktür.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)