Erken Boşalma

Yazar Abidin Egemen İşgörenÜrolog • 12 Eylül 2018 • Yorumlar:

Erkeğin, kendisinin ya da cinsel partnerinin beklenti ve arzusundan daha önce cinsel doyuma ulaşması erken boşalma anlamına gelir. En sık görülen cinsel işlev bozukluğudur. Tüm dünyada 18-70 yaş arasındaki erkeklerin % 22,7′sini ve dolayısıyla aynı oranda çifti etkileyen bir hastalıktır. Ara sıra yaşanması sorun oluşturmaz ancak aşağıdaki durumlarda klinik erken boşalmadan bahsedilebilir;

  • Hemen her zaman çok az bir cinsel uyarılma ile cinsel birleşme öncesinde ya da cinsel birleşmeden çok kısa bir süre sonra gerçekleşiyor ise

  • Cinsel birleşme esnasında boşalma üzerindeki kontrol hissi kayboluyor ve geciktirilemiyor ise

  • Kişi ve cinsel partnerinde stres, sıkıntı, bıkkınlık ve cinsel temastan kaçınma gibi olumsuz sonuçlara neden oluyor ise

Erken boşalma, yaşam boyu ve edinsel erken boşalma olarak iki sınıfta değerlendirilebilir. Yaşam boyu erken boşalma ilk cinsel deneyimden itibaren ortaya çıkar ve yaşam boyu bir sorun olarak devam eder. Boşalma cinsel birleşmeden önce veya 1-2 dakika sonra olmak üzere çok hızlı gerçekleşir ve hemen hemen tüm cinsel ilişkilerde görülür. Edinsel erken boşalma ise aşamalı veya ani başlangıçlı olabilir, öncesinde boşalma normaldir. Boşalmaya kadar geçen süre çok kısadır fakat genellikle yaşam boyu erken boşalmadaki kadar hızlı değildir.

Erken boşalmanın özgüven ve partnerle ilişki üzerinde olumsuz etkileri vardır. Ruhsal sıkıntı, kaygı, utanma, bıkkınlık ve depresyona neden olabilir. Ancak erken boşalma şikayeti olan erkeklerin çoğu yardım almak için başvurmaz.

Erken boşalma nedenleri nelerdir?

Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Önceleri sadece psikolojik nedenlerden kaynaklandığı düşünülen erken boşalma sorunun günümüzde biyolojik ve psikolojik süreçlerin karmaşık bir sonucu olduğu düşünülmektedir. Kaygı, peniste aşırı hassasiyet ve beyinde bazı maddelerin normalden fazla bulunması dahil önerilen biyolojik ve psikolojik varsayımları destekleyecek yeterli kanıt bulunamamıştır. İlaç tedavileri, danışmanlık ve cinsel terapiler ya da bu tedavilerin eş zamanlı uygulanması ile üstesinden gelinebilir.

Psikolojik nedenler

Bazı uzmanlar erken yaşlarda yaşanan ilk cinsel deneyimin ileriki yaşlarda düzeltilmesi zor sorunlar ortaya çıkardığını düşünmektedir.

  • Yakalanma endişesi ile doyuma ulaşmak için acele etmek

  • Suçluluk duygusu ile cinsel birlikteliği bitirmek için aceleci davranmak

Erken boşalmaya neden olan başka problemler de olabilir.

  • Sertleşme bozukluğu: Sertleşme olması ve devam ettirilmesi yönündeki kaygılar erken boşalmayı tetikleyebilir.

  • Kaygı: Performans kaygısı yaşayan kişilerde erken boşalma sık görülür.

  • İlişki sorunları

Biyolojik nedenler

  • Anormal hormon düzeyleri

  • Nörotransmiter adı verilen beyin kimyasallarındaki anormallikler

  • Boşalma mekanizmasındaki anormal refleks aktiviteler

  • Bazı tiroid problemleri

  • Prostat ve idrar kanalındaki enfeksiyon ve enflamasyonlar

  • Kalıtımsal özellikler

  • Cerrahi ya da travma sonrası gelişen sinir hasarı

Kimler risk altında?

  • Sertleşme sorunları yaşayanlar: Ara sıra ya da devamlı sertleşme sorunları yaşayan erkeklerde cinsel birleşme esnasında sertleşmenin kaybolacağı korkusu ile acele etmelerine bağlı olarak erken boşalma riski artar.

  • Müzmin sağlık sorunları olanlar: Uzun süreli sağlık problemleri olan erkekler cinsel ilişki sırasında kaygı hissedip farkında olmadan aceleci davranırlar ve erken boşalma riski artar.

  • Stresli kişiler: Hayatın herhangi bir alanında hissedilen duygusal ya da zihinsel baskı Cinsel ilişki esnasında gevşeme ve odaklanma sorunlarına neden olarak erken boşalma riskini arttırır.

Test yaptırmak gerekir mi?

Tanımlayıcı bir muayenesi ya da yapılması gerek testler yoktur. Tanı hastanın tıbbi hikayesine ve cinsel ilişki öyküsüne dayanır. Erken boşalmanın yaşam boyu ya da edinsel olup olmadığı, koşullara göre değişen ya da devamlı bir sorun yaşanıp yaşanmadığı sorgulanmalıdır. Olası idrar yolu enfeksiyonlarını belirlemek için idrar analizi, sertleşme sorunları da eşlik ediyor ise altta yatan bir hastalık olup olmadığını belirlemek için hormonal değerlendirme ve diğer hastalıklar için detaylı kan analizi yapılması gerekebilir. Bazı durumlarda psikiyatri uzmanı ya da cinsel terapist ile görüşme önerilebilir.

Nasıl tedavi edilir?

Sıklıkla kullanılan tedavi seçenekleri arasında davranışsal tedaviler, topikal anestezik kullanımı, ağızdan ilaç kullanımı ve danışmanlık sayılabilir.

Davranışsal tedaviler:

Bu tedavi metodunda uygulanan yöntemler hastaların cinsel ilişki sırasında erken boşalmayı önleyecek bazı manevralar yapmasında dayanmaktadır. Bu manevralar “dur-başla” (stop-start) ve “sıkma” teknikleridir.

Dur-başla tekniği aşamalı şekilde uygulanır ve ortalama 2 hafta boyunca bazı manevraların yapılması gerekir. Bu manevralar ile penis uyarılmasının azaltılması, boşalmanın geciktirilmesi ve kontrol hissinin kazanılması amaçlanır.

Sıkma tekniğinde cinsel birleşme esnasında acil boşalma hissi ortaya çıkınca ilişkinin durdurularak penis uç kısmının boşalma hissi geçene kadar sıkılması ve bu sayede boşalmanın geciktirilmesi ve kontrol hissinin kazanılması amaçlanır.

Danışmanlık

Bu yaklaşım konuşma terapisi olan bilinir ve danışman ile partner ile yaşanan ilişki ve uyum problemleri ya da cinsel deneyimler ve sorunlar tartışılır. Bu görüşmeler sayesinde performans kaygısı azaltılabilir ve stres ile başa çıkmanın daha iyi ve uygun yolları bulunabilir.

Alternatif tedaviler var mıdır?

Bu hasta gurubunda penisin aşırı duyarlı olması varsayımı ile yola çıkılarak penise giden sinirlerin çeşitli yollarla kesilmesi ve aşırı duyarlılığın azaltılması hedeflenir. Ancak bu yöntem geriye dönüşsüz bir yöntem olup nadiren uygulanır. Uygulamanın etkinliği ve güvenilirliği için yeterli bilimsel çalışma yoktur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yorumlar: (0)