ETKİLEYİCİ BİR GÜLÜŞ İÇİN YAPRAK PORSELENLER

Yazar Onur ÖztürkDiş Hekimi • 18 Ocak 2018 • Yorumlar:

“Diş benzeri materyallerden yapılmış, dişlerin ön yüzünü örtmek için tasarlanmış, diş renginde, çok ince yaprak şeklinde porselenler” olarak tanımlayabileceğimiz bu işlem normal dişlerinizi örter, parlak ve güzel bir gülüş kazandırır. Günümüzün yarı saydam ve yüksek kalitede porselen laminate veneerler, eskilere oranla daha doğal bir görünüme sahiptir.


Laminate veneer işleminde kullanılan porselen, lekelere karşı daha dirençlidir ve ışığı daha az yansıtır, bu nedenle dişlere daha çok benzer. Kullanılan bir çok marka olmasına rağmen e.max (emax) bu işlem için kullanılan en popüler ve kaliteli materyallerden bir tanesidir. Dişlerin ön yüzü kaplanır ve dişlerin büyüklüğüne, şekline ve uzunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Porselen Laminate Nasıl Uygulanır?

Yaprak porselenler genellikle üç seansta yapılır. Diş hekiminize yaptığınız ilk ziyarette hekiminiz bu işlemin sizin için olup olmadığına bakar, teknik değerlendirmeden sonra dişlerinizde estetik olarak istenilen görüntü ile yüzünüz arasındaki uyum, seçilecek diş şekli gibi detaylar belirlenir. İkinci gidişinizde diş hekiminiz porselen laminate veneerlere yer açmak için dişlerinizden çok az bir miktarda mine aşındırabilir. (bugün prepless yani aşındırmasız olarak da geçen diş minesine hiç dokunmadan da bu işlemi yapmak mümkündür ama bunun için diş ve gülüş yapınızın bu işleme uygun olması gerekir).

Genellikle 0.3 – 0.5 mm arası doku aşındırılır. Bu işlem için lokal anestezi gerekebilir. Dişlerinizin kalıbı alınır ve laboratuvara götürülür. Burada porselen laminateler hazırlanır. Üçüncü ziyarette ise diş hekiminiz porselen laminateleri -özel bir materyalle birlikte- dişlerinize yapıştırır.

Porselen Laminate Venerleri Artıları ve Eksileri

Estetik diş hekimliği tedavilerin en pahalısı olan bu işlemin artılarının ve eksilerinin iyice ölçülmesi gerekir.

Porselen Laminatelerin avantajları:

• Dişlerinizin doğal görünümüne çok benzeyen bir materyal içerdiğinden, dişlerinizin porselen olduğunun anlaşılması neredeyse imkânsızdır. (Çok aşırı beyaz bir renk seçilmediyse)

• Porselen laminateler, diğer diş estetiği tedavilerinin tedavilerin aksine, sigaradan, kahveden, çaydan ve kırmızı şaraptan etkilenip lekelenmez.

• Yaprak porselenlerin rengine siz karar verebilirsiniz. Ancak aradaki farkın anlaşılmaması için doğal dişlerinizle aynı renkte olmaları gerektiğini unutmayın ya da doğal dişlerinizin renklerinin beyazlatılması gerekir.

• Sağlıklı dişlere yapılan porselen laminateler yani yaprak porselenler klasik yöntemlerle yapılan porselen kuronlarla (porselen kaplamalarla) aynı işlem değildir, kuronda olduğu gibi diş dokusunun çok büyük bir kısmı aşındırılmamaktadır bu sebepten çok daha sağlıklı bir işlem olarak belirtilebilir.

Porselen Laminate’lerin dezavantajları:

• İşlem sırasında diş minelerinizin bir kısmı alındığı için kaplamalar uygulandıktan sonra dişleriniz geçici bir süre daha hassas olabilir.

• Dişleriniz bir kez porselen laminate veneer yapılmak üzere hazırlandığında, bu işlem için ne kadar az da olsa diş dokusuna dokunulsa da bunun geri dönüşü yoktur.

Porselen Laminate Veneer Sizin İçin Doğru Seçenek Mi?

Eğer dişleriniz arasında boşluklar var, diş aralıklarından rahatsızsanız porselen laminate yaptırmak sizin için iyi olabilir. Laminate Veneeler aynı zamanda kırıkları, ve yamukluğu da gizler, düzeltebilirler. Ayrıca porselen laminate veneeler, diş beyazlatma tedavisine yanıt vermeyen dişler için en iyi çözüm olabilir.

Bazı hastaların dişlerinde öyle lekeler vardır ki ne kadar beyazlatsanız da o lekeler çıkmaz. Porselen Laminate Veneerler, çürüklerle, derin dolgularla zarar görmüş dişler için kesinlikle uygun değildir. Bu dişlerde bunun yerine porselen kuron uygulaması düşünülmelidir. Ayrıca dişlerini aşırı sıkan ve gıcırdatan kişiler porselen laminatelerini kırabilecekleri için bu uygulama bu kişilere çok özel önlemlerle uygulanabilir.

Hangi materyal tercih edilmelidir? Zirkonyum mu E.max ‘mi?

Bu maalesef diş hekimleri olarak hastanın sormasını beklemediğimiz bir sorudur. Teknik malzeme seçimi konusunda en doğru tercihi bu konuda tecrübeli ve bilgili bir diş doktorun hastanın ağız yapısına ve estetik beklentilerine göre yapması en doğrusudur.

Bu konuda maalesef ciddi bir bilgi kirliliği mevcuttur. Zirkonya ya da zirkonyum dioksit sağlamlık özelliği yüksek olan aynı zamanda da ışık geçirebilen, eskiden kullandığımız metal alt yapının alternatifi iyi bir malzemedir ama porselen laminate gibi diş yüzeyine yapışabilen porselenler için uygun değildir. Sadece kuron olarak uygulanabilir, böyle olsa bile ön dişlere yapıldığında opak yani ışık geçirgenliği açısından doygun olan alt yapısı onu estetik olarak diğer malzemelerin yanında dezavantajlı kılmaktadır. Porselen laminatelerde ışık geçirgenliği çok yüksek olan seramik materyalleri kullanılmaktadır, bunlar da gerçek dişin doğal görüntüsüne çok yakın bir görüntü elde edebilmemizi sağlamaktadır.

E.max (emax eskiden de empress versiyonu vardı), Vita ve GC markaları ile bilinen malzemeler bugün için en popüler porselen laminate veneer malzemeleridir. Bunlardan hangisinin sizin için en uygun malzeme olacağına diş hekiminiz karar verecektir.

Porselen Laminate’leri İdame Ettirmek

Porselen Laminate’ler düzgün bir bakımla 10 yıl ya da daha uzun yaşayabilir ancak laminateler çok ince bir yapıya sahip olduğundan kolaylıkla kırılabilir ya da çatlayabilir. Bu ihtimali en aza indirgemek için tırnaklarınızı yemekten; kalem, buz gibi sert cisimleri çiğnemekten uzak durmanız gerekir. Diş fırçalamak ya da diş ipi kullanmak kaplamalara zarar vermez, tam tersine doğru bir ağız bakımı hem restorasyonların hem de dişlerinizin sağlığını ve ömrünü uzatacaktır.

Dişleriniz çok iyi baksanız da sıkıntı yaşatabilirler. Bu nedenle diş doktorunuzu düzenli olarak ziyaret etmeyi ihmal etmeyin. Diş ve ağız sağlığınıza dikkat ettiğiniz sürece bir süper star gülüşüne sahip olabileceğinizi asla unutmayın.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yazar

Onur Öztürk Diş Hekimi, Ortodonti Uzm. Dt.

Randevu al Profili görüntüleyin

Yorumlar: (0)